• Etusivu
  • Blogi
  • Epäilystä etäilyksi – esimerkkejä etäkuntoutuksen monista mahdollisuuksista

Ajankohtaista

Epäilystä etäilyksi – esimerkkejä etäkuntoutuksen monista mahdollisuuksista

3.8.2021

Kuluneen vuoden aikana uudet toiminnat tietokoneen välityksellä ovat monissa kodeissa tulleet tutuiksi. Monilla tämä on tuonut ensikosketuksen myös etäkuntoutukseen. Uuden äärelle siirtyminen on herättänyt monissa etäkuntoutujissa ensin uteliaisuutta sekä ehkä ennakkoluulojakin: etäkuntoutuksen kerrotaan tuovan monipuolisia ja motivoivia kuntoutusmahdollisuuksia, mutta mitä nämä oikeasti ovat?

Tutoriksella ja etäkuntoutuksella on jo pitkä yhteinen historia: Tutoris on ollut etäkuntoutuksen edelläkävijä jo vuodesta 2012. Vaikka etä- ja lähikuntoutus usein koetaan toisistaan paljon poikkeavina, on etäkuntoutuksen todettu olevan yhtä vaikuttavaa kuin kasvokkain tapahtuva kuntoutus. Vaikka kuntoutus tapahtuu usein paikallaan istuen, niin kuntoutujalle pystytään tarjoamaan paljon vaihtelevaa toimintaa. Etäkuntoutuksessa hyödynnetään paljon samoja pelejä ja materiaaleja kuin lähiterapiassa. Tekniikka tarjoaa valtavasti uusia, innovatiivisia mahdollisuuksia toteuttaa etäterapiaa!

Greenscreenin avulla terapeutin seuraksi voi tulla kuka tahansa.


Greenscreenin avulla terapeutin seuraksi voi tulla kuka tahansa

Etäkuntoutukset toteutetaan suojatun videoneuvotteluohjelman kautta. Kuntoutujan kanssa kuntoutuskäynnille osallistuu kuntoutujan tukena ja apuna eAvustaja. eAvustajana voi toimia kuka tahansa kuntoutujan läheinen ihminen. Vaikka etäkuntoutuksessa terapeutti on pääasiassa yksinään, voi greenscreenin avulla seuraksi ruutuun tulla kuka tai mikä tahansa.

Dinosauruksista tykkäävän ja L-äännettä harjoittelevan kuntoutujan kanssa voimme syöttää dinolle erilaisia hassuja asioita. Mitähän dino tykkää lee-lee-leijasta? Entäpäs laa-laa-laivasta? Oletkos sinä koskaan syönyt laa-laa-laivaa?

 

Greenscreenin tai kameran avulla voi jakaa minkä tahansa lähiterapiastakin tutun pelin tai paperisen tehtävän.

 

Etänä onnistuu lähes kaikenlaisen materiaalin jakaminen

Lähes kaikenlaisen materiaalin jakaminen onnistuu videoneuvotteluohjelman avulla. Esimerkiksi greenscreenin tai kameran avulla voi jakaa minkä tahansa lähiterapiastakin tutun pelin tai paperisen tehtävän. Terapeutti voi myös lähettää etukäteen kotiin materiaalia, jonka jälkeen niiden avulla harjoittelu onnistuu yhdessä etänäkin. Terapeutin, kuntoutujan ja eAvustajan yhteisen harjoittelutuokion jälkeen käytännöt on myös helppo omaksua ja ottaa käyttöön myös arjessa.

 

Etäterapiassa tietokonepelejä pelataan yhdessä

Erilaiset tietokonepelit ovat monille kuntoutujille mieluisia. Etäterapiassa näitä päästäänkin pelaamaan yhdessä. Pelit voivat olla kuntoutujan omia suosikkeja, joihin terapeutin johdolla yhdistetään harjoiteltavia asioita. Tutoriksen omat nettiterapiapelit Ärjyn Ärräkoulu ja Sirun Sihinäkoulu ovat olleet kuntoutujien kestosuosikki. Peleissä S- ja R-äännettä harjoitellaan mukaansatempaavissa seikkailumaailmoissa. Peleihin suunnitelluilla kotiharjoittelumateriaalilla pelin harjoitteita on helppo harjoitella myös omatoimisesti.

Tutoriksen etäkuntouttajina toimivat etäkuntoutussertifikaatin suorittaneet terapeutit. Tutorikselta löytyy myös valtavasti erilaisia terapeuttien itse luomia motivoivia pelejä, joissa myös kuntoutuja pääsee osallistumaan omaa hiirtä käyttäen. Pelien ja tehtävien sisältö on suunniteltu harjoiteltavien asioiden ympärille, jonka vuoksi harjoittelu on mieluisaa ja tehokasta. Pelejä onnistuu myös muokata juuri kuntoutujalle sopivaksi.

Pysäytä onnenpyörä painamalla harmaata ympyrää. Mihin kategoriaan onnenpyörä pysähtyi? Aivan oikein, vaatteet! Kokeillaan kuinka monta vaatetta onnistumme nimeämään!

 

Kumpi löytää enemmän luukkujen taakse piilotettuja asioita? Jokaisesta löydöstä saa pisteen. Tiedätkö sinä mikä löydetty asia on ja mihin kategoriaan se kuuluu?