Yhteisöllinen kuntoutus
Kuntoutus osana arkea
Tavoitteenamme on sisällyttää kuntoutus luontevaksi osaksi kuntoutujan arkea, jolloin myös lähiyhteisön tuella voidaan vahvistaa kuntoutumista.
Olemme moniammatillisen vaativan kuntoutuksen ammattilaisten yhteisö, joka koostuu puheterapeuteista, toimintaterapeuteista ja fysioterapeuteista. Moniammatillisissa tiimeissämme asiantuntijoiden keskinäinen yhteistyö on tiivistä ja asiakkaamme kuntoutus kokonaisvaltaista. Osaamisemme on laaja-alaista ja hyödynnämme asiantuntijoidemme monipuolista erityisosaamista kuntoutujiemme parhaaksi.
Yhteisöllinen kuntoutus – lähestymistapa arjen keskellä
Moniammatillisten tiimiemme toimintatapa on yhteisöllinen. Yhteisöllisen kuntoutuksen perusajatus on, että ammattilaisemme perehtyy kuntoutujan ympäristöön ja olosuhteisiin sekä hakee sieltä ratkaisuja kuntoutujalle tärkeisiin toimintoihin.
Keskellä arkea. Ammattilaisemme kohtaa kuntoutujan usein keskellä tämän arkea esimerkiksi kotona, koulussa tai päiväkodissa – kasvokkain tai etänä.
Lähi-ihmiset mukana kuntoutuksessa. Kuntoutujan haasteet ja rajoitukset vaikuttavat kaikkiin hänen lähipiirissään oleviin henkilöihin, kuten perheenjäseniin, hoitajiin, ystäviin ja työtovereihin. Tämän vuoksi ammattilaisemme tarjoavat tukea, ohjausta, motivaatiota ja rohkaisua paitsi kuntoutujalle myös hänen lähi-ihmisilleen. Lähi-ihmiset puolestaan oppivat entistä paremmin ymmärtämään toiminnan rajoitteita ja sitä, miten he voivat toimia päivittäin kuntoutujan kannalta parhaalla tavalla.
Ymmärretyksi ja huomioiduksi tuleminen. Yhteisöllisen kuntoutuksen tavoitteena on, että kaikilla kuntoutujilla – lapsilla, nuorilla, aikuisilla ja vanhuksilla – on mahdollisuus osallistua oman lähiympäristönsä toimintaan ja tulla siellä ymmärretyksi ja huomioiduksi.
Kolme vaihetta kuntoutuksessa
Kuntoutuspalvelun suunnittelussa ja toteutuksessa on olennaista tehdä tiivistä yhteistyötä kuntoutujan, hänen lähiyhteisönsä ja palvelun tilaajan kanssa. Yhteisöllinen toimintatapamme on saanut kiitosta sekä tilaajilta että asiakkailta, ja asiakastyytyväisyyskyselyissä olemme saaneet tästä toistuvasti positiivista palautetta.
Yhteistyön aloitus. Aloituskokoontumiseen osallistuvat kuntoutuja ja mahdollisuuksien mukaan hänen lähiyhteisönsä. Kuntoutukselle asetetaan yhteistyössä konkreettiset pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteet. Samalla laaditaan kirjallinen suunnitelma siitä, kuinka tavoitteisiin päästään ja miten asiakkaan omakuntoutus tukee tavoitteisiin pääsyä.
Kuntoutusjakson toteutus. Kuntoutus toteutetaan suunnitelman mukaisesti joko vastaanotolla ja/tai kuntoutujan omassa arkiympäristössä, esimerkiksi kotona, päiväkodissa, koulussa tai töissä. Kuntoutuja tai hänen lähiyhteisönsä voivat kuntoutusjakson aikana olla yhteydessä terapeuttiimme, jos he haluavat keskustella kuntoutukseen liittyvistä asioista. Jakson aikana asiakas saa lisäksi yhdessä suunnitellut omakuntoutusohjeet, jotka tukevat hänen kuntoutumistaan.
Kuntoutusjakson päättyminen. Kuntoutusjakson päättyessä arvioidaan asiakkaan ja/tai lähiyhteisön kanssa, miten asetetut tavoitteet on saavutettu ja laaditaan tarvittaessa jatkosuunnitelma. Suunnitellaan asiakkaan kanssa, miten hän voi jatkaa omakuntoutusta osana arkeaan.
Kuntoutusjakson päättyessä pyydämme asiakasta täyttämään asiakastyytyväisyyskyselyn, jonka voi antaa myös nimettömänä.