Ajankohtaista

Lajikokeilujen iloa – soveltava melonta

30.8.2021

Tutoriksessa järjestetään paljon erilaisia lajikokeiluja asiakkaille, joiden tavoitteena on löytää jokaiselle mielekäs harrastus. Lajikokeilut pohjautuvat kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen liikunta- ja harrastuskokeiluihin, joiden tarkoituksena on kannustaa asiakkaita kuntoutusta tukevaan harrastustoimintaan vapaa-ajalla. Lisäksi meillä Tutoriksella lajikokeiluilla halutaan rikkoa ennakkoluuloja ja näyttää, että moni asia on mahdollista!

Tutoriksessa on järjestetty vuosien mittaan monia erilaisia lajikokeiluja; sulkapallo, retkeily, seinäkiipeily, laskettelu, keilaus, tarkkuussuunnistus, ratsastus, curling, golf ja monia muita! Joukostamme löytyy paljon aktiivisia ja innokkaita terapeutteja, jotka mielellään järjestävät asiakkaille harrastuskokeiluja. Terapeutit ovat myös valmiina toteuttamaan kokeiluja asiakkaiden omien toiveiden mukaan. Kesäkuussa Pirkanmaalla järjestettiin melonta-liikuntakokeilu.

Innokkaat melojat odottamassa lähtölupaa vesille.

 

Melonta tarjosi elämyksiä; jännitystä ja riemua!

Useat kuntoutujat olivat odottaneet melonta-liikuntakokeilua pitkään innolla, sillä melonta tarjoaa elämyksiä sekä mahdollistaa esteettömän luonnossa liikkumisen. Luonto voi auttaa monia rentoutumaan sekä vähentämään stressiä.

Vaikka sää tällä kertaa hieman koetteli osallistujia, ei se mieltä lannistanut! Heti rannalle saapuessa kuului iloisia kommentteja:

”Suuri hymy levisi kasvoille heti, kun hän näki mihin tultiin!”

”Kylläpä sään meille antoi, mutta keikuttaapa ainakin mukavasti!”

Sää ei ollut parhaimmillaan, mutta se ei menoa haitannut!

Aallot keinuttivat kajakkia ja vesi roiskui. Kasvoilla ollut hitusen jännittynyt ilme muuttui iloiseksi. Silmät loistivat riemua ja nauru kuului! Soveltavaan melontaan osallistuneet rohkeat osallistujat nauttivat kokeilusta:

”Alussa hieman aallot jännittivät mutta sehän meni hyvin!”

”Tätähän voisi tehdä useamminkin!”

Myös terapeutit nauttivat ulkona vietetystä työpäivästään:

Mikäs sen parempaa, kun päästä yhdistämään työ ja oma harrastus sekä saada olla mahdollistamassa tällaista asiakkaille.”

Melonta-liikuntakokeilu tarjosi elämyksiä vesillä.

Liikuntakokeilun tiedetään olevan onnistunut, kun päivä päättyy asiakkaan sanoihin: ”Koska mennään uudestaan?”.

Viimeiset valmistelut ennen vesille lähtöä.

Melontaan suunnatut apuvälineet mahdollistavat harrastuksen

Erilaiset melontaan suunnatut apu- ja toimintavälineet mahdollistivat turvallisen melomisen jokaiselle. Käytössä oli yksikkö- ja kaksikkokajakkeja sekä intiaanikanootti. Melomaan pääsi joko itsenäisesti, läheisen tai terapeutin kanssa.

Melonta sopii monille eikä vaadi erityistaitoja. Itsekin melontaa harrastavat terapeutit määrittävät jokaisen kohdalla yksilöllisesti tuen tarpeen ja miettivät sopivat apuvälineet, joilla voidaan vakauttaa kajakkia tai tukea mm. istuma-asentoa.

Melomaan voi lähteä tekemään sykettä nostavia ja vauhdikkaampia lenkkejä tai rauhallisempia lenkkejä nauttien enemmän luonnon rauhasta. Melonnassa vahvistuu keskivartalon hallinta sekä ylävartalon lihasvoima. Melonta sopii siis loistavasti monille kuntoutusta tukevaksi harrastusmuodoksi!

 

Kirjoittaja: fysioterapeutti Sanna Ahtee