Allasterapia

Lempeää, turvallista ja tehokasta kuntoutusta monipuolisesti

Allasterapialla tarkoitetaan vedessä tapahtuvaa liikeharjoittelua yhdessä allasterapiaan perehtyneen fysioterapeutin kanssa. Veden erityisominaisuuksien johdosta allasterapia on lempeä ja tehokas harjoittelumuoto.

Allasterapian tavoitteet ovat samanlaiset kuin muidenkin liikuntamuotojen. Systemaattisella ja progressiivisella allasterapialla voidaan parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintakykyä ja lihasvoimaa sekä ylläpitää nivelten liikkuvuutta.

Kenelle allasterapia sopii

Allasterapia on erinomainen kuntoutusmuoto monissa tuki-, liikunta- ja hengityselinvaivojen, neurologisten sairauksien sekä leikkausten jälkeisissä kuntoutuksessa. Se sopii sekä lapsi- että aikuiskuntoutujille.

Asioita tai tilanteita, jotka estävät osallistumisen allasterapiaan, on vähän. Altaalle menoa täytyy välttää, jos on esimerkiksi haavoja, ihosairauksia tai klooriallergiaa.

Allasterapia toteutetaan huolellisen tutkimuksen ja hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Allasterapiaa toteutetaan sekä yksilö- että ryhmämuotoisena kuntoutuksena. Yksittäisen hoitomuodon lisäksi sitä voidaan käyttää myös maalla tapahtuvan fysioterapian rinnalla.

Allasterapian monet hyödyt

Vesi on turvallinen ja tehokas elementti monipuoliseen kuntoutukseen.

Veden fysikaaliset ominaisuudet ja fysiologiset vaikutukset, kuten noste, paine ja vastus, mahdollistavat liikkeiden suorittamisen niveliä kuormittamatta ja liikkeiden tekemisen heikoillakin lihasvoimilla. Veden vastustava vaikutus vahvistaa lihasvoimaa ja tehostaa hengitystä. Lämmin vesi (32°) rentouttaa kokonaisvaltaisesti. Tuntoaistin kautta vesi stimuloi niin pinta- kuin syvätuntoakin.

Vesi mahdollistaa lihasvoiman, tasapainon ja koordinaation harjoittamisen sellaisillakin kuntoutujilla, joilla harjoittelu ilmassa on haastavaa. Vedessä ihmisen paino kevenee. Esimerkiksi käveleminen veden alla on mahdollista, vaikka se ei kuivalla maalla onnistuisikaan.

Lisäksi vesi toimii apuna muun muassa kivunlievityksessä, lihaskireyksien hoitamisessa ja ennaltaehkäisyssä sekä aerobisen kunnon ylläpitämisessä ja harjoittamisessa.

Vedessä riski ylirasittumiseen ja uudelleen vammautumiseen vähenee, koska vastus mukautuu harjoittelijan voimantuottoon. Vesi sallii nivelten vapaat rotaatiot ja harjoitteet eri liiketasoilla verrattuna perinteisiin harjoituslaitteisiin. Siksivesiharjoittelu tukee hyvin myös toiminnallista harjoittelua.

Terapiavälineillä kohdentamista ja kuormittavuutta

Altaalla voidaan hyödyntää erilaisia terapiavälineitä kuntoutumisen tukemiseksi. Välineillä pystyy vaikuttamaan merkittävästi harjoitusten kuormittavuuteen ja kohdentumiseen. Ne myös tuovat harjoitteluun vaihtelevuutta.

Yleisimmin käytettäviä allasterapiavälineitä ovat

  • vesivyö
  • uimalaudat
  • lötköpötkö
  • keppi
  • vastuskumihanskat
  • pallot ja kahvalliset pallot
  • kaulimet
  • ämpärin kannet
  • frisbeet
  • kuminauhat
  • vesipuntit