Ammatinharjoittajasta työntekijäksi

Mitä!? Minustako työntekijä? Miehän olen ollu 22 vuotta yrittäjänä, ja aikonu jatkaa niin eläkkeelle asti!

Sellainen oli ensi reaktio, kun Tutorikselta tarjottiin töitä. Siinä meni vielä hyvä tovi, kun aloin ”kääntämään kelkkaa”, ja antamaan ajatukselle tilaa. Olinhan vuosien varrella monta kertaa huokaillut joka kuukauden lopulla muun muassa laskutuksen tekoa, tulostimien kanssa tappelua ja sitä, että uusista asioista piti ottaa selkoa pääasiassa yksin. Alkoihan ne jo väsyttää ainaiset omilla hartioilla painavat yrittäjän haasteet. Tarjouskilpailut, tilitoimistossa asiointi, tietoturva-asiat… – kaikki piti hoitaa itse.

Yrittäjästä Tutorikselle työntekijäksi

No, laitoin sitten yrittäjyydelle pisteen ja aloitin työt Tutoriksella tammikuussa 2017. Silloin perustettiin myös Tutoriksen Tornion toimisto. Meitä oli Tornion tiimissä alkujaan kaksi puheterapeuttia ja kaksi toimintaterapeuttia. Esihenkilönämme oli nyt jo eläkkeellä oleva, ihana Seija, joka lämpimällä ja positiivisella asenteellaan helpotti omalta osaltaan Tutorikseen tuloani. Tiimimme yhteishenki oli hyvä, ja samanlainen positiivinen, toisia kuunteleva ja toisia tukeva asenne on meidän tiimillä tänäkin päivänä vaikka ihmisiä on vaihtunut! Voin sanoa, että meidän tiimi on ihan helmi .<3

Miten kaikki alkoi – tieni valmistumisesta ammatinharjoittajaksi

Valmistuin puheterapeutiksi Oulun yliopistosta vuonna 1992. Puheterapeutiksi valmistumisen jälkeen olin vuoden amanuenssina yliopistolla, tein puheterapeutin töitä puolisen vuotta terveyskeskuksessa, ja sen jälkeen vuoden Keski-Suomen keskussairaalassa foniatrian poliklinikalla.  Ammatinharjoittajaksi rupesin vuoden 1995 alussa.

Ammatinharjoittajaksi minut suorastaan vedettiin kotoa äitiyslomalta.  Pidin kovasti yrittäjänä siitä, että sain tehdä työtäni itsenäisesti, laatia aikataulut ja suunnitelmat. Minulla oli 8 vuotta yhteinen toimisto toimintaterapeutin kanssa, ja teimme paljon yhteistyötä yhteisten asiakkaidemme terapioissa. Pidimme myös kuntoutusryhmiä. Verkostoiduin samalla paikkakunnalla toimivien kuntoutusalalla toimivien yksityisterapeuttien kanssa, ja koin sen tärkeänä työssä jaksamisen kannalta.

Mitä yrittäjyys antoi ja Tutoris mahdollistaa

Vaikka nautin yrittäjän vapaudesta, kaipasin usein työkavereita, tiimiä, jonka kanssa voisin jakaa asioita. Tutorikselle siirtymistä mietin pitkään, koska ajattelin, että alan varmaan kaipaamaan itsenäisyyttä työssäni. Tämä pelko on osoittautunut turhaksi, sillä Mehiläinen Tutoriksella olen voinut jatkaa melkeinpä yrittäjän tapaan työni tekemistä. Nykyään työpäivän päätyttyä en vain tee enää iltaisin töitä. Yrittäjäaikoina illat lipsahtivat herkästi työskentelyyn. Samoin minua aiemmin rasittaneet laskutukset ja tarjouskierrokset ovat nyt muiden tehtävänä, ja siitä olen nauttinut! Kannustan ammatinharjoittajia rohkeasti muutokseen, mikäli yrittäjyyden tuomat haasteet tuntuvan puuduttavan.

Mehiläinen Tutoris tukee ja kannustaa työntekijöitään kouluttautumaan ja kehittämään osaamistaan ja   lisäkoulutusta minäkin olen saanut hyvin.  Olen pitänyt siitä, että yrittäjäaikaan verrattuna olen ”saanut leveämmät hartiat”. On tuntunut helpottavalta, kun ei tarvitse enää yksin huolehtia asioista.  Olen saanut keskittyä omaan työhöni puheterapeuttina, mistä olen nauttinut.

Koronan pahimpina aikoina olin erityisen kiitollinen siitä, että Mehiläinen Tutoris on ollut etäkuntoutuksen edelläkävijä Suomessa jo lukuisten vuosien ajan. Olin juuri käynyt etäkuntoutuskoulutuksen ja suorittanut Tutoriksen etäkuntoutussertifikaatin, mikä helpotti niin paljon yhtäkkistä etätyöskentelyyn siirtymistä.  Silloin tuli usein mieleen, että tuo vaihe olisi ollut paljon haastavampi ammatinharjoittajana. Meillä oli heti etäterapiaan käytettävissä toimivat prosessit, paljon materiaalia ja vinkkejä, joita jaettiin kollegoiden kesken.

Hymyillen voittajatiimissä

Vuoden 2023 lopussa Mehiläinen Tutoriksen Kuntoutusta 20 vuotta -juhlaseminaarissa meidän Tornion tiimi palkittiin Mehiläinen konsernin -tähtisuoritustiimipalkinnolla. Nyt suunnittelemme, mitä kivaa keksimme yhdessä palkintorahoilla! Tiimiämme johtaa nykyään uusi, ihana esihenkilö ja aluepäällikkö Anni, joka on helposti lähestyttävä, ymmärtävä, ja hoitaa lupaamansa asiat mallikkaasti.

Itse olen toiminut pari vuotta Tornion ammattilaistemme tiimivastaavana. ”Heimon vanhimpana” pyrin kuuntelemaan ja auttamaan nuorempia kollegoitani ja työkavereita. Arvostan, että itsekin saan tiimiläisiltäni vinkkejä ja ideoita monissa asioissa. Autamme toinen toisiamme, ja arvostamme kunkin työntekijän ammattitaitoa.

En ole katunut hetkeäkään päätöstäni siirtyä yrittäjästä työntekijäksi Mehiläinen Tutorikselle!

Mari Konttajärvi, FM puheterapeutti