Toiveiden urapolku työnohjaajaksi

Olen Noora Leskinen, puheterapeutti ja pian valmistuva voimavarakeskeinen työnohjaaja.

Suoraan töihin Tutorikselle

Minulle oli jo opiskelujeni aikana selvää, että haluan valmistumisen jälkeen työskentelemään yksityiselle sektorille. Yliopistolla järjestetystä tapahtumasta jäi Tutoriksen esittely hyvällä tapaa mieleen ja sen vuoksi tiesin, että haluan Tutorikselle töihin.

Valmistuin puheterapeutiksi Oulun yliopistosta keväällä 2010 ja heti toukokuussa aloitinkin työt Tutoriksen Pohjois-Savon toimipisteessä! Myös mieheni sai töitä Savosta, joten muutimme töiden perässä Oulusta Siilinjärvelle. Vuodet kuluivat yllättävän nopeasti Pohjois-Savon tiimissä toimien välillä vuoden myös tiiminvetäjänä. Tykkäsin tiiminvetäjänä ollessani siitä, että sai olla tukena työntekijöille ja etenkin vasta valmistuneille. Nautin ohjaamisesta, koska vahvuuksiani ovat empatiakyky, lämminhenkisyys ja halu tukea työntekijöitä. Ymmärsin kuitenkin pian, etteivät esihenkilön rooli ja vastuu olleet minua varten. Silloin heräsi ajatus työnohjaajakoulutuksesta.

Paluu takaisin kotiin

Seitsemän vuoden aikana en niin sanotusti savolaistunut ja kaipasin kovasti takaisin Ouluun. Kun mies sai viran Oulusta, kysyin esimieheltäni voisiko työni jatkua Tutoriksessa Oulun seudulla. Ja sopihan se! Siirtyminen yrityksen sisällä oli yllättävän helppoa, se oli vain yhden puhelun päässä.

Meni vuosi ja olin jälleen äitiyslomalla. Pitkään kypsynyt ajatus työnohjaajan koulutuksesta ei ollut laantunut. Koin edelleen, että haluaisin olla tukemassa vastavalmistuneita puheterapeutteja heidän työurien alussa ja ohjata heidän toimijuuttaan työntekijöinä. Sattumalta eteeni osui sopiva koulutus. Tuli heti olo, että nyt on aika!

Aloitin työnohjaajakoulutuksen työnantajani luvalla vuonna 2019 vielä äitiyslomalla ollessani. Kun palasin töihin, sain tehdä myös koulutukseen kuuluvia harjoitteluita työn lomassa. Työnohjaajaksi valmistun keväällä 2022.

Koulutuksien kautta ilon hetkiin

Tutoriksella olen saanut kouluttautua urani aikana valtavasti, aina oman asiakaskuntani tarpeen mukaan. Erityisesti autismikirjon lapset ovat vieneet sydämeni ja olen saanut autisminkirjon lapsiin liittyen paljon koulutusta.  Autisminkirjon lasten kanssa edistyminen on hidasta, mutta kun lapseen saa hetkellisesti kontaktin ja kun vuorovaikutus syntyy, niin se on ihana ilon hetki. On myös palkitsevaa, kun lapsen vanhemmat saavat lapseen kontaktin ja vuorovaikutukseen. Autisminkirjon lapset ovat ehdottomasti ”mun juttu”.

Myös PROMT-koulutus ja OPT level 1 ja 2 -koulutukset ovat tuoneet varmuutta puheen kuntouttamiseen.  AAC-keinoista olen saanut käydä lisäkoulutuksia aina, kun asiakkaallani on ollut jokin uusi puhetta tukeva tai korvaava keino, josta minulla ei ole ollut kokemusta, kuten esimerkiksi TAIKE-koulutus.

Haaveena paremmat työyhteisöt

Nyt teen Tutoriksella puheterapiatyön lisäksi työnohjauksia ja toiveenani onkin, että saisin tehdä myös jatkossa molempaa, sekä terapiatyötä että ohjausta.  Haluaisin ohjata puheterapeuttien lisäksi tulevaisuudessa myös muita erilaisia ammattiryhmiä ja sote-alan ihmisiä. Olen kiinnostunut myös työyhteisöjen työnohjauksesta, sillä haluaisin olla mukana tekemässä työyhteisöistä entistä toimivampia.

Minun tavoitteeni työnohjaajana on tukea työntekijän toimijuutta ja kykyä löytää itsestä toimivia ratkaisuja. Haluan olla tukemassa työssä jaksamista ja työhyvinvointia. Toivoisin saavani puheterapia-asiakkaideni lisäksi myös ulkopuolisia työnohjattavia eri ammattikunnista.

On ollut mahtavaa, että Tutoris on tukenut urakehitystäni ja olen saanut kouluttautua sellaiselle urapolulle kuin itse haluan. Työnohjaajakoulutus on antanut minulle paljon myös puheterapiatyöhön. Olen saanut keinoja kohdata erilaisia perheitä ja verkostoja, sekä saanut näkökulmia ja työkaluja yhteistyöhön haastavien verkostojen ja perheiden kohtaamiseen.

Noora Leskinen
Puheterapeutti
Tutoris Erikoiskuntoutus
Pohjois-Pohjanmaa

Syksyllä 2021