• Etusivu
  • Blogi
  • Kohti paralympiakautta – kummiurheilija Sini Pyy

Ajankohtaista

Kohti paralympiakautta – kummiurheilija Sini Pyy

24.6.2021

Niin siinä taas kävi, että neljästä vuodesta on kulunut jo yli kolme, ja seuraavat paralympialaiset siintävät ensi keväässä. Paralympialaisten jälkeen aina ajattelee, että neljä vuotta on pitkä aika, ja siinähän ehtii vaikka mitä. Näin kolmansiin kisoihin valmistautuessa olen kuitenkin huomannut, että neljä vuotta on yksi silmänräpäys, johon mahtuu toki lukuisia treenejä, kisareissuja, lihashuoltoa ja fysioterapiaa, vastoinkäymisiä, onnistumisia, testailua ja mahtavia ihmiskohtaamisia.

Niin on ollut tälläkin kertaa, ja nyt viimeisenä vuonna pyritään näiden tekijöiden tuottama kokemus ja kunto vetämään purkkiin ja tuottamaan ulos optimaalisena tuloksena muutaman kisasuorituksen aikana Suomi-asussa. Jännittävää. Tänä vuonna edessä onkin tuplajännitys, sillä ennen paralympialaisia edessä on myös MM-kisat Norjan Lillehammerissa. Ne ovat erityisesti hyvä mahdollisuus testata kuntoa ja selvittää kehityskohteet pari kuukautta ennen isompia kisoja, ja toki menestystä sieltäkin lähdetään hakemaan.

Menestyksen avaintekijöitä paralympiakaudella


Tälle kaudelle olen tehnyt hieman muutoksia arkeeni, ja olen esimerkiksi keventänyt työtaakkaa viime vuodesta, jotta treeneille ja palautumiselle jää varmasti riittävästi aikaa. Tämä ei olisi tietenkään mahdollista ilman mahtavia yhteistyökumppaneita, tai joustavaa työpaikkaa. Olen myös hankkinut seurannan tueksi esimerkiksi palautumista mittaavan sormuksen, ja tiimiin on hypännyt myös ravintovalmentaja. Ensimmäiset testit on tehty nyt touko-kesäkuussa, ja lähtökohta treenikauteen on ihan hyvä, ja kroppakin on ehjä.

Tutoriksen fysioterapeutin Jarno Pirisen kanssa teemme tällä hetkellä olkapäiden epätasapainon korjaavaa treeniä lihashuollon ohella viikottain. Tällä hetkellä käsien ja olkapäiden tila on onneksi hyvä, ja esimerkiksi tenniskyynärpää ongelmat ovat jääneet unholaan. Kun käsipyöräilyn määrää on vähennetty, ja iskuttavaa rullahiihtoa lisätty, on kuitenkin hyvä olla hereillä mahdollisten rasitusvammojen kanssa. Fysioterapeuttini Jarno on tehnyt urheilijoiden kanssa töitä pitkään, mikä näkyy kokeneissa otteissa ja hyvissä ideoissa treenien suhteen. Jarno tekee myös tiviistä yhteistyötä esimerkiksi voimavalmentajani kanssa, jotta fysioterapiani sopii muuhun harjoitteluun optimaalisesti. 

Jännittäviä muutoksia edessä

Tänä kesänä edessä on myös pari hieman isompaa muutosta, joista ensimmäinen on muutto! Ostimme puolisoni kanssa omakotitalon ihan lempparilatujeni laidalta, ja ensi talvena hiihtoladut lähtevätkin melkein ihan takapihalta. Uskon, että tämä muutos helpottaa arkeamme paljon, sillä pääsen etätyöpäivän jälkeen suoraan ladulle liikuttamatta autoa ollenkaan. Toinen iso muutos tulee olemaan maajoukkueleiritykset Vuokatissa, sillä niiden aikana oleilemme alppimajaolosuhteissa. Paralympialaiset järjestetään korkeassa ilmanalassa, ja siihen on tärkeä totutella hyvissä ajoin. Jännittäviä juttuja on siis edessä, ja seuraavat 8 kuukautta ratkaisevat paljon. Pidetään siis syke ylhäällä ja urheilija ehjänä, niin eiköhän tästä hyvä tule!

Sini Pyy, kelkkahiihtäjä – Tutoriksen kummiurheilija