• Etusivu
  • Blogi
  • Yhdessä toimimisessa on voimaa! – Kehittäviä kesäpuuhia perheille

Ajankohtaista

Yhdessä toimimisessa on voimaa! – Kehittäviä kesäpuuhia perheille

18.6.2021

Monet tutut kesäpelit ja leikit ovat loistavaa arkista harjoittelua, joiden äärellä lapsi oppii huomaamattaan uusia taitoja. Tavoitteellista toiminnasta tekee vanhemman tai muun läheisen aikuisen rohkaiseva, tukeva ja ohjaava läsnäolo.

Mitä säännöllisemmin erilaiset harjoitukset ja puuhat arjessa toteutuvat, sen paremmin taidot pääsevät karttumaan. Arkiset tilanteet toistuvat päivittäin ja siksi erityisesti niissä kannattaakin käyttää luovuutta. Harjoittelu yhdessä aikuisen kanssa on tärkeää lapsen motivaation säilymiseksi, jotta pystytään varmistumaan tekemisen olevan lapselle sopivalla tasolla. Yhdessä toimimisessa on voimaa!

Lounais-Suomen aluekeskuksen toimintaterapeutti Mette Kitti vinkkaa, kuinka voit rennolla otteella tukea lapsen taitojen kehittymistä kesälomien aikana.

Vahvista karkeamotoriikkaa ja perusliikuntataitoja monipuolisesti eri ympäristöissä

LEIKKIPUISTOILU: Rohkaise lasta kokeilemaan puistoissa uusia välineitä puistoissa, kuten kiipeilytelineitä, keinuja ja pomppulautoja. Heittäydy touhuun ja toimi itse esimerkkinä ja mallina!
METSÄRETKET: Metsämaastojen monimuotoisuus harjoittaa lapsen tasapainon kehittymistä. Karkeamotoriikka kehittyy, kun maasto on lapselle sopivan haastava ja se kannustaa liikkumaan. Metsä ympäristönä kehittää kaikkia lapsen aisteja ja rentouttaa mieltä. Napatkaa vaikka pienet eväät matkaan ja lähtekää tutkimusmatkalle lähelle tai vähän kauemmas metsään.
TRAMPOLIINIPOMPUT: Kapteeni käskee hyppimään 10 kertaa! Antakaa vuorotellen käskyjä toisillenne ja hypelkää vaikka tasajaloin tai haarahypyin.
PIHAPELIT: Erilaiset pihapelit, kuten mölkky, kroketti, renkaanheitto tai ilmapallotennis, ovat hauskaa yhdessä tekemistä. Mikä parasta, silmä-käsi-koordinaatio, motorinen tarkkuus ja ajastaminen harjaantuvat huomaamatta.
TARKKUUSVESIPYSSYILY: Ladatkaa vesipyssyt täyteen ja etsikää sopivia maalitauluja mailta ja mannuilta. Tähdätä voi esimerkiksi puihin, kiviin tai pelikavereihin.

Nikkarointia ja näppäryyttä hienomotoriikan kehittämiseksi

NIPS NAPS: Ottakaa pinsetit, pihdit ja pyykkipojat mukaan arkisiin askareisiin. Tarjotkaa lapselle ruoka paloittelematta. Grillatut makkarat ja pihvit tarjoavat oivan mahdollisuuden treenata haarukan ja veitsen yhteiskäyttöä!
HIEKKALAATIKKOETSINTÄ: Pienten lelujen tai luonnonmateriaalien etsiminen hiekan joukosta harjoittaa näppärästi käsien lihasvoimaa ja kaksikätistä työskentelyä.
PUUTYÖT: Antakaa lapsen harjoitella ja kokeilla eri työkalujen käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Näyttäkää mallia ja tehkää yhdessä! Miten olisi majan rakentaminen pihamaalle tai upean naulanaulakon valmistaminen yhdessä?

Sujuvaa toimintaa ja reagointia yhdessä pelaillen

SÄÄNTÖPELIT: Mukava tapa harjoitella toiminnanohjauksen taitoja on pelata yhdessä erilaisia sääntöpelejä kuten aarteenetsintä- ja kuumenee-kylmenee -leikkejä. Ylipäätään ulko- että sisäpelien äärellä voi voittamista ja häviämistä lähestyä uudella tavalla, esimerkiksi sopien, että voittaja siivoaa pelin.
AJASTIMET: Timeria eli ajastinta voidaan käyttää eri toimintojen aikana helpottamaan toiminnan keston hahmottamista lapselle. Erilaisia ajastinsovelluksia on ladattavissa runsaasti puhelimiin, jolloin timer kulkee kätevästi mukananne. Timer auttaa lasta pysymään toiminnassa ja jatkamaan sitä, mutta myös ennakoimaan mukavan puuhan päättymistä.