Seksuaalineuvonta

Neuvontaa seksuaalisuuteen ja tukea seksuaaliterveyteen

Seksuaalineuvonta on tavoitteellista ja ammatillista ihmisen seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvien asioiden ja ongelmien käsittelyä keskustellen. 

Seksuaalineuvojan kanssa käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia. Seksuaalineuvontaan voit tulla yksin tai kumppanin/kumppaneiden kanssa. Seksuaalineuvonnassa pyritään huomioimaan kaikkien osapuolten tarpeet. Kaikkien on tarkoitus tuntea olonsa turvalliseksi, eikä ketään syyllistetä. Seksuaalineuvonta voi tapahtua vastaanotolla tai etänä suojatun etäyhteyden välityksellä.

Seksuaalineuvontaa kaiken ikäisille ja kaikkiin elämän tilanteisiin

Seksuaalineuvonta on tarkoitettu kaikenikäisille ja erilaisissa elämäntilanteissa eläville ihmisille seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyteen ja sukupuolisuuteen liittyvissä kysymyksissä, ongelmissa ja kriisitilanteissa. Seksuaalineuvonnassa keskeisintä on ihmisen seksuaalisuuden ja sen monimuotoisuuden hyväksyminen sekä oikean tiedon antaminen. Tarvittaessa seksuaalineuvoja ohjaa asiakkaita eteenpäin lääkärille, seksuaaliterapiaan, äitiysfysioterapiaan ja/tai lantionpohjan häiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolle tai muuhun sopivaan palveluun.

Seksuaalineuvojat ovat seksuaalineuvojakoulutuksen suorittaneita henkilöitä, joilla on tyypillisesti sosiaali- tai terveysalan koulutus. Seksuaalineuvojat ovat useimmiten sairaanhoitajia, kätilöitä, fysioterapeutteja, psykologeja, yleislääkäreitä tai eri erikoisalojen erikoislääkäreitä. Seksuaalineuvoja ei ole suojattu ammattinimike. ”Auktorisoitu seksuaalineuvoja” (SSS) tarkoittaa, että seksuaalineuvojan koulutus on Suomen Seksologisen Seuran hyväksymä.

Milloin seksuaalineuvojalle?

Seksuaalineuvontaan kannattaa hakeutua, kun jokin seksuaalisuuteen liittyvä kysymys mietityttää tai häiritsee. Aina on parempi jutella ammattilaisen kanssa, kuin jäädä yksin kysymysten kanssa.

Tavallisimpia seksuaalineuvontaan hakeutumisen syitä ovat mm.:

  • seksuaalinen haluttomuus
  • kiihottumisvaikeudet
  • erektio- ja siemensyöksyhäiriöt (herkkä tai viivästynyt siemensyöksy)
  • yhdyntäkivut
  • orgasmivaikeudet
  • seksiriippuvuus
  • sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiin liittyvät kysymykset
  • tunteiden ilmaisun, vuorovaikutuksen ja läheisyyden ongelmat parisuhteessa
  • itsetuntoon ja kehonkuvaan liittyvät pulmat
  • eri elämäntilanteisiin liittyvät seksuaalielämän haasteet (esimerkiksi pienten lasten perheet, ikääntyminen tai sairastuminen joko itsellä tai puolisolla )
  • sairauksien, toimenpiteiden, vammautumisen ja lääkitysten vaikutukset seksuaalisuuteen ja seksielämään

Kuinka monta kertaa seksuaalineuvonnassa käydään?

Usein jo yksi tai kaksi tapaamista seksuaalineuvojan kanssa riittää. Keskimäärin seksuaalineuvonnassa käydään neljä kertaa.

Oikea-aikainen seksuaalineuvonta ehkäisee seksuaaliongelmien pitkittymistä ja vaikeutumista parantaen elämänlaatua. Jokainen kysymys on tärkeä. Seksuaalineuvonta voi myös edistää sairauksista toipumista. Ethän jää yksin kysymystesi kanssa!