Ajankohtaista

Ylös, ulos ja puheterapiaan

6.6.2017

Joskus tilanteisiin heittäytyminen voi olla puheterapeutille antoisaa. Aurinkoisena kesäpäivänä saavuin tuttuun tapaan kuopiolaiseen päiväkotiin pitämään puheterapiaa. Asiakkaani iloisesti näytti lokerossa olevaa reppuaan ja huusi “suklaata, suklaata!”. Lastentarhanopettaja tuli kertomaan, että perheen kanssa oli kielimuurin vuoksi tullut väärinkäsitys. Perhe oli luullut, että päiväkodissa olisi tänään retki ja olivat sitä varten pakanneet eväät mukaan. Asiakkaani odotti innoissaan eväiden syöntiä ja retkeä, mutta sitä ei siis ollut tänään päiväkodissa luvassa. Minä päätin heittää hyvästi suunnitelmilleni ja sanoin, että lähdetään me retkelle.

Pihaleikkejä ja käsitteitä

Aloituspalaveri Startissa olimme asiakkaan lähiympäristön kanssa asettaneet tavoitteeksi sijaintikäsitteiden harjoittelun, sanavaraston kasvattamisen ja oman nimen kirjoittamisen. Päiväkodin pihalla aloitimme juoksemalla jyrkkää rinnettä ylös ja alas. Tämän jälkeen juostiin kovaa vauhtia liukumäkeen, kiivettiin portaita ylös ja tultiin mäkeä alas huutaen kilpaa pyllymäkeä alas laskettaessa “ALAAAS!”. Tämän iloisen mäenlaskun jälkeen menimme pieneen metsikköön ja jatkoimme sijaintikäsitteiden harjoittelua. Lapsi sai ohjeita seisoa puun takana, edessä, vieressä ja puiden välissä. Minä otin samalla asiakkaastani kuvia, joita sitten yhdessä katsottiin iPadilta kerraten kuvien avulla sijaintikäsitteitä.

Retkieväitä ja nimeämistä

Näiden touhujen jälkeen oli aika nauttia ansaitusti eväät ja kaivettiin repusta herkut ja pillimehut. Niitä syödessä koitimme samalla nimetä mahdollisimman monta herkkua: suklaa, keksi, sipsit, pulla ja sitten mietittiin erilaisia juomia: mehu, vesi, maito. Herkutteluhetken jälkeen menimme vielä hiekkakentälle kirjoittamaan kepeillä omat nimemme hiekkaan. Lopuksi rakensimme kepeistä kivan nuotioleikin ja paistoimme vielä käpymakkarat terapian loppuun.

Heittäytyminen kannattaa

Seuraavissa puheterapiatapaamisissa olikin mukava muistella retkeämme liimailemalla ottamiamme kuvia vihkoon ja kertaamalla, missä kuvassa oltiin puun takana ja mitä kaikkia herkkuja tulikaan syötyä. Heittäytyessäni spontaanisti asiakkaan kanssa retkelle huomasin, että tavoitteiden mukaista harjoittelua oli antoisaa tehdä pihalla ja asiakaskin nautti tilanteesta päästessään odottamalleen retkelle.

tiiminvetäjä, puheterapeutti Noora Leskinen, Pohjois-Savon Erikoiskuntoutus

Tutoris-konserniin kuuluva Pohjois-Savon Erikoiskuntoutus tarjoaa puhe- ja toimintaterapiapalveluja Kuopiossa ja koko Pohjois-Savon alueella. Aluekeskuksessa työskentelee kuusi puheterapeuttia ja neljä toimintaterapeuttia, joihin voit tutustua täällä.