Ajankohtaista

Vastavalmistuneen puheterapeutin näkökulma

21.3.2024

Tuoreena terapeuttina ja uutena työntekijänä kaikki on kovin uutta ja jännittävää. Vaikka pitkä korkeakoulututkinto ja harjoittelut ovat takanapäin, tuntuu uudessa ammatissa siltä, että jäikö koulutuksesta oikeasti mitään konkreettista käteen ja osaanko yhtään mitään. Luottamusta omaan osaamiseen ja ammattitaitoon koetellaan.

Käytännön asiakastyöhön kiinni päästessään luottamus omaan itseensä palaa nopeasti. Tärkeitä ja merkityksellisiä hetkiä ovat onnistumiset asiakkaan kanssa, vaikka niinkin pieni asia kuin aluksi ujon ja puheterapiaan haluttoman lapsen mielenkiinnon ja innostumisen syttyminen puheterapiaa kohtaan. Parhaita hetkiä ovat ne, kun huomaa lapsen hyväksyvän ja luottavan puheterapeuttiin, vaikka siihen pisteeseen olisikin päästy vain pienin ja hitain askelin.

Monipuolinen asiakaskunta kehittää

Erilaisten asiakkaiden kanssa työskentely auttaa paljon oman ammatti-identiteetin kehittymisessä ja onnistumisen kokemusten saavuttamisessa. Alkuun on todella jännittävääkin kuntouttaa asiakkaita, joilla voi olla hyvinkin eri tyyppisiä haasteita, joista itsellä ei ole aikaisempaa kokemusta. Onnistumisen tunteita syntyy, kun onkin ottanut asiakkaan kanssa onnistuneen askeleen eteenpäin kuntoutuksessa.

Haastavat tilanteet opettavat

Terapiatyö ei aina ole pelkkiä onnistumisia eikä koulussa opeteta juurikaan, miten toimia haastavissa terapiatilanteissa. Esimerkiksi, mitä tehdä tilanteessa, jossa lapsi on niin haluton puheterapiaan, että hän karkailee terapiatilasta tai kieltäytyy kerta kaikkiaan tekemästä yhtään mitään…? Tämänkin oppii käytännön työssä, mutta hetken uudella terapeutilla voi olla sormi suussa, että mitäs nyt! Onnistumisen tunteita terapiatyössä syntyy myös näiden haastavien ja välillä epämiellyttävienkin tilanteiden myötä, hei, minähän selvisin. Sain esimerkiksi palautettua lapsen puheterapiatilaan ja onnistuimme tekemään edes yhden puheterapiaharjoituksen.

Aluksi voi tuntua myös haastavalta se, että itse lähtee toteuttamaan terapiajaksoa intoa täynnä ja suunnittelee kivoja harjoituksia asiakasta varten, mutta todellisuus onkin ihan muuta, eikä suunniteltuja harjoituksia saada välttämättä lainkaan tehtyä. Silloin on itsetutkiskelun paikka, olisinko oikeasti voinut tehdä jotain vielä toisin vai olenko jo tehnyt kaiken voitavan, ja nyt mennään sillä mitä on eteenpäin. Terapeutin uran alkutaipaleella yksi tärkein oppi onkin armollisuus itseään kohtaan.

Terapeutin uran alkutaipaleella yksi tärkein oppi
on armollisuus itseään kohtaan.

 

Tukea työlle työyhteisöstä ja kollegoista

Avain onnistuneeseen puheterapiatyöhön ovat kollegat, joiden apu on etenkin vastavalmistuneelle ja uudelle työntekijällä korvaamatonta. Voit kysyä neuvoja ja vinkkejä tai purkaa omia tuntoja koskien terapiatyötä. Kokeneemmilta kollegoilta ja omalta mentorilta saat paljon käytännön vinkkejä, joista itselle ei ole vielä kertynyt tietotaitoa työkokemuksen kautta. Kollegoiden avun ja oman luovuuden yhdistämisen myötä kehittyy omannäköinen ja persoonallinen tapa toteuttaa terapiatyötä ja sitä kautta onnistua siinä.

Oman tiimini lämmin vastaanotto ja avuliaisuus ovat olleet korvaamattomia ja auttavat jatkossakin eteenpäin puheterapeuttina kehittymisessä ja terapiatyön onnistumisissa. Tsemppiä kaikille vasta-alkajille: luota itseesi, pidä tuntosarvet pystyssä ja ennen kaikkea nauti työstäsi!

Kirjoittaja: Åsa Knuutila, puheterapeutti (FM)