Ajankohtaista

Työjärjestelyillä helpotusta arkeen

19.7.2016

Olen marraskuussa Tutoriksen Kuopion aluekeskuksessa työnsä aloittanut toimintaterapeutti. Työskenneltyäni pitkän rupeaman psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ajauduin viimeinkin avopuolelle. Se tunne oli kaikin puolin vapauttava – olo oli kuin varsa olisi päässyt kesälaitumelle (tai ainakin kuvittelen varsoilla olevan silloin samanlainen fiilis). Aiemmin olin tehnyt lyhennettyä työaikaa perhesyistä. Perheeseeni siis kuuluu puolisoni lisäksi 17-vuotias lätkäjätkä sekä 10- ja 8-vuotiaat taitoluistelijaneitokaiset. Toisin sanoen jäähalli on toinen kotini, sillä vietän siellä todella monta tuntia viikossa. Lyhennetyn työajan tärkeys on ollut tähän mennessä meille elintärkeää, jotta perheen arki saatiin jotenkin edes sujumaan. Nämä lienevät niitä paljon puhuttuja ruuhkavuosia!

taitoluistelija

Tutorikselle tultuani hieman etukäteen jännitin, kuinka saisin työkuviot ja perhe-elämän, toisin sanoen ”taksikuskina” olemisen harkkarumban tiimoilta, sovitettua yhteen. Yllätyksekseni normaaliin työaikaan paluu ja kaiken muun elämän yhdistäminen on sujunut yllättävän mutkattomasti. On ollut todella antoisaa aikaa työskennellä nämä kuluneet kuukaudet ja mikä parasta, työ ja perhe eivät missään nimessä ole olleet toisiaan poissulkevia asioita. Toki kaikki vaatii paljon organisointia, mutta on huojentavaa ollut huomata, kuinka työnantajalta löytyy joustoa ja ymmärrystä eri elämäntilanteissa olevia työntekijöitä kohtaan. Ihan viimeisimpänä tästä joustosta lienee parhaana esimerkkinä Vierumäen reissu 10-vuotiaan neidin kanssa. Hän harrastaa erittäin intohimoisesti taitoluistelua, joka tuo todella paljon haasteita työn ja harrastuksen yhteensovittamiseen. Hänelle tuli keväällä kutsu taitoluisteluliiton Talent-leirille, joka kesti kolme päivää. Tuon ikäistä lasta ei voi ihan noin vaan laittaa taipaleelle yksikseen. Kyseessä oli kuitenkin leiri, jossa mennään jaksamisen äärirajoilla fyysisyyden (ja varmasti myös psyykkisyyden) osalta ja toisaalta itse en olisi mielenrauhaa saanut, jos olisin hänet sinne ilman vanhempaa laittanut. Siis ei auttanut muu kuin kääntyä esimiehen puoleen ja neuvotella vaihtoehdoista noiden kolmen päivän sujumisen osalta. Päädyimme itseni kannalta erittäin mieluisaan ratkaisuun. Sain suunnitella seuraavat viikkoni sen mukaan, että tekisin tarvitsemani kolme päivää suurelta osin etukäteen. Toki työpäivistä tuli pitkiä, mutta toisaalta oli erittäin ihana huomata, miten liukuvaa työaikaa voi todellakin käytännössä toteuttaa.

Itse koen tämän tyylisen työajoissa joustamisen olevan ensiarvoisen tärkeää! Se lisää huomattavasti työntekijän hyvinvointia, niin työssä kuin työajan ulkopuolellakin. Onneksi Tutoriksella on mahdollista vaikuttaa oman työajan käyttöön, niin päivien suunnitteluun kuin aikojen sopimiseen. Tästä järjestelystä jäi kaiken kaikkiaan erittäin hyvä fiilis!

Kesäterveisin Päivi Kuopiosta