Ajankohtaista

Tutoris tukee pararatsastaja Laura Kangasniemen kilpailu-uraa

7.10.2021

Tutoris Oy ja pararatsastaja Laura Kangasniemi ovat sopineet yhteistyösopimuksen Lauran paralympialaisiin 2024 harjoittelun tukemiseksi. Laura Kangasniemi on oululainen vammaisurheilija, lajina on pararatsastus. Tavoitteena hänellä on Pariisin paralympialaiset vuonna 2024. Tutorikselle vammaisurheilun tukeminen on tärkeä osa kuntoutustoimintaamme. Kuntoutustoimintamme on kuntoutujan vierellä kulkemista ja parhaan mahdollisen suorituksen mahdollistamista.

Oululaisen Laura Kangasniemen elämä muuttui yhtäkkiä maaliskuussa 2017, kun hän oli vakavassa ratsastusonnettomuudessa. Estettä hypätessä Lauran ratsastama hevonen kompuroi ja Laura putosi maahan pää edellä vakavin seurauksin. Aivovaurion ja halvaantumisen myötä unelma eläinlääkärin urasta oli unohdettava. Nyt Laura on 21-vuotias ja harjoittelee ammattimaisesti kohti uutta unelmaa. Rakkaus hevosiin ja ratsastamiseen ei ole muuttunut.

Laura oli vasta 17-vuotias, kun ratsastusonnettomuus sattui. Onneksi Laura ei ollut yksin, vaan ratsastamassa oli myös muutama muu nuorempi ratsastaja, jotka soittivat pian apua paikalle. Silti tippumisen seurauksilta ei vältytty ja Laura sai vakavan aivovamman. ”Oikea puoli kropastani halvaantui kokonaan”, Laura kertoo. Onnettomuuden jälkeen Laura oli kaksi kuukautta sairaalassa kuntoutuksessa. Kuntoutuminen eteni yllättävän nopeasti ja oikean puolen toiminta parantui ja Laura oppi istumaan ja kävelemään. ”Sairaalaoloajoista minulla on vain hämäriä muistikuvia”, Laura kertoo muistellessaan vuotta 2017.

Fysioterapiasta helpotusta selkäkipuihin

Melko nopeasti kotiutumisen jälkeen Laura palasi hevosen selkään. Pelkoa hevosiin ei ollut lainkaan. ”Enemmänkin hevoset ovat olleet minulle voimavara”, Laura toteaa. Vaikka ratsastaminen tuntui normaalia hankalammalta, ei mennyt kauaa, kun Laura suunnitteli jo kilpailukauden aloittamista esteratsastuksessa onnettomuutta seuraavalle vuodelle. Onnettomuus kuitenkin jätti oikean puolen heikoksi ja se hankaloitti ratsastusta, erityisesti hyppäämistä. Myös selkäkivut vaivasivat.

Lääkäri kirjoitti lähetteen fysioterapiaan OYS:in maksusitoumuksella ja niin Laura aloitti kuntoutuksen Tutoriksella. Fysioterapiasta oli iso hyöty puolieron tasoittamiseen ja oikean puolen toimintaan. Selkäkivutkin lieventyivät, vaikka ne vaivaavat ajoittain Lauraa edelleen. Kuntoutus Tutoriksella päättyi keväällä 2021.

Kohti kansainvälistä kilpailu-uraa

Laura kuuli syksyllä 2019 ensimmäisen kerran pararatsastuksesta ja halusi heti saada tietää siitä lisää. Vuoden päästä Laura sai paraluokituksen. Sen myötä esteratsastus vaihtui kouluratsastukseen. Oikean hevosen löydyttyä Laura aloitti pararatsastuksen maajoukkueessa. Motivaatio lajissa kehittymisestä ja kilpailusta on ollut alusta asti yhtä kova mitä aina ennenkin. Sen jälkeen Lauran suurin ylpeys ja saavutus on ollut pararatsastuksen SM-pronssi Finnman-hevosen (tutummin Fidel) kanssa kesän lopussa 2021. Nyt tavoitteena on paikka vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa. ”Mutta sitä ennen tarkoituksena on avata kansainvälinen kilpailu-ura ja päästä osallistumaan pararatsastuksen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin!” Laura kuvailee tulevaa vuotta.

”Kiitokset Tutorikselle uran toteuttamisen mahdollistamiselle!” – Laura

Seuraa pararatsastaja Laura Kangasniemen kilpailu-uraa: laurak.fi