Mahdollisuus omannäköisen urapolun rakentamiseen

”Olen Päivi Kantomaa ja kotoisin pohjoisen pienestä kylästä. Lukio-opintojen jälkeen opiskelin ensin arkeologiaa Oulun Yliopistolla, mutta hyvin pian minulle valkeni, että viereisen logopedian laitoksen kurssit kiehtoivat enemmän. Halusin tehdä töitä ihmisten parissa. Parin vuoden arkeologian opiskelun jälkeen hain opiskelemaan logopediaa – enkä ole katunut. Arkeologialle on edelleen paikka sydämessä, mutta puheterapeutin työ on ehdottomasti oma alani.

Vakavarainen työnantaja kiinnosti

Hain Tutorikselle töihin kesällä 2014. Sitä ennen olin työskennellyt kolme vuotta laaja-alaisena erityisopettajana alakouluissa Oulaisissa. Hain samaan aikaan kolmeen eri puheterapia-alan firmaan ja olisin päässyt jokaiseen. Valitsin Tutoriksen sen hyvien taloudellisten tunnuslukujen vuoksi. Se loi turvaa ja ajatuksen, että tässä firmassa johto osaa tehtävänsä, talous on kunnossa. Saman olen saanut uudelleen todeta koronakriisin aikana. Tutoris-laiva kulkee vakaasti koronamyrskyistä huolimatta.

Kunnianhimoa ja luovuutta arvostetaan

Työhaastattelusta yksi kysymys on erityisesti jäänyt mieleen: oletko kunnianhimoinen? Hämmennyin ja mykistyin. En osannut vastata, mutta kysymys jäi mieleeni elämään. Vastaus on selkiytynyt kuluneiden vuosien aikana. Kyllä minä olen, erittäin kunnianhimoinen. Rakastan itseni haastamista ja oman ammattitaidon kehittämistä. Tutoriksessa koen saaneeni paljon mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää omaa ajatusmaailmaani, työskentelytapojani ja ammatillista osaamistani. Ja mikä kaikkein tärkeintä, täällä saa olla myös keskeneräinen ja rehellisesti myöntää, jos jotain ei tiedä tai osaa. Siitä ei rangaista vaan yhdessä selvitetään asioita ja eteen tulleita haasteita. Se on luonut turvaa, että täällä saa myös epäonnistua, kaikessa ei tarvitse olla täydellinen.

Oman ammattitaidon kehittämiseen kannustetaan

Tutoriksessa työskentelee paljon puheterapeutteja. Osaamista on laajasti ja kollegalta voi pienellä kynnyksellä kysyä apua. Pidimme tiimissämme osaamissilppurin, jossa jokainen sai pohtia toistensa vahvuuksia sekä sitä, mikä on oma erityinen kiinnostuksen kohde. Tehtävä pysäytti pohtimaan asiaa laajemmin. Änkytyskuntoutus on aina kiinnostanut ja halusin ehdottomasti kasvattaa sitä osaamista lisää. Keräsin lisäkoulutuksia aiheen ympärille ja hain myös ECSF kansainväliseen lisäkoulutukseen. Täydensin opintojani Turun yliopistoon ja sain pätevyyden kliiniseksi erikoispuheterapeutiksi puheen sujuvuuden häiriöihin.

Työnantaja mahdollisti kouluttautumisen myös ulkomailla

Jatkoin osaamiseni kartuttamista ja työskentelin Lontoossa Michael Palin -keskuksessa kahden viikon ajan työharjoittelijana kesällä 2017. Hain ja pääsin Amerikan Änkytys -yhdistyksen pitämille kursseille Bostonin Yliopistoon, jonne valitaan vuosittain 25 osallistujaa maailmanlaajuisesti hakemusten perusteella. Kurssi oli silmiä avaava ja omaa ajatusmaailmaa mullistava. Kursseilta sain rohkeutta haastaa itseäni yhä enemmän. Työantajani mahdollisti minulle taloudellisesti kaikki käymäni koulutukset, jotta voisin kehittää asiantuntijuuttani.

Hain rohkeasti ja tulin valituksi

Vuonna 2019 hain avoimena ollutta eTutoris -päällikön tehtävää ja tulin valituksi. Tehtävässä kehitän sähköisiä eTutoris-palveluita puheterapeutin töideni kulkiessa rinnalla. Olin jo työskennellyt pidemmän aikaa lähes kokonaan etäkuntoutuksen parissa, joten tehtävänkuvaus tuntui heti omalta.

Esimiestyössä voin auttaa ja kannustaa muita

Keväällä 2020 tuli eteeni uusi mahdollisuus. Oulun tiimeihin avautui aluepäällikön paikka. Hain ja tulin valituksi. Tällä hetkellä työskentelen Tutoriksessa sekä eTutoris-päällikkönä että aluepäällikkönä Pohjois-Pohjanmaan Reissu-tiimissä. Puheterapeuttina teen edelleen änkytyskuntoutusta etänä omasta tahdostani, koska nautin siitä niin paljon ja haluan lisätä osaamistani sillä saralla edelleen.

Tällä hetkellä suunnitelmissa on laajentaa esimiesosaamistani koulutuksen kautta. Haluan olla hyvä siinä mitä teen ja ajattelen, että elämä on yhtä oppimista ja mahdollisuuksiin on hyvä tarttua silloin kun ne kohdalle tulevat. ”Sitten kun” ajattelun olen tietoisesti yrittänyt tukahduttaa jo kauan aikaa sitten. Jos ajattelisin niin, en olisi koskaan pyrkinyt mihinkään. Kohdalleni on vielä sattunut työpaikka, jossa minua kannustetaan jatkuvasti pyrkimään kohti omia tavoitteita ja tarttumaan rohkeasti haasteisiin. Esimiehenä haluan samalla ajatuksella kannustaa omia tiimiläisiäni pysähtymään ja kysymään itseltään: kuka minä olen ja mikä minua kiinnostaa, mitä kohti haluan kulkea ja mitä halua elämässä saavuttaa? Jos itse uskot itseesi ja olet valmis sen eteen tekemään töitä, on vain taivas rajana sille, mihin voit päätyä.

Päivi Kantomaa
aluepäällikkö, eTutoris-päällikkö
kliininen erikoispuheterapeutti
Tutoris Erikoiskuntoutus
Pohjois-Pohjanmaa