Ajankohtaista

Terapiasuhde kuntoutumisen tukena

12.9.2024

Kuntoutusasiakas Anita ja fysioterapeutti Henriika Karhumaa tapaavat Mehiläinen Tutoriksen vastaanotolla Oulun Rehapoliksessa. Iloinen puheensorina täyttää käytävän, kun naiset vaihtavat viimeisemmät kuulumiset verenpaineista linturetkiin ja tutkailevat samalla Anitan alaraajaortoosin uusia säätöjä. Terapeuttisen harjoittelun jälkeen istahdamme hetkeksi keskustelemaan parivaljakon terapiasuhteesta. 

Anitan elämä muuttui joulukuussa vuonna 2022 äkillisen aivoverenvuodon seurauksena. Yksinasuva Anita kertoo viettäneensä sairaalassa akuuttivaiheessa kolme kuukautta ja kotiutuneensa aluksi kotikuntoutuksen turvin. Anita kärsi laaja-alaisesta afasiasta ja oikean alaraajan hemipareesista, toisin sanoen puheen tuottaminen oli aluksi hyvin haastavaa ja vähäistä. – Oikea jalka ei toiminut ensinkään, Anita muistelee. Kesällä 2023 alkoivat fysioterapia, toimintaterapia ja puheterapia ja sen myötä myös Anitan ja Henriikan terapiasuhde sai alkunsa. Muut terapiat kestivät reilun vuoden verran ja vain fysioterapia on jatkunut näihin päiviin. Anita korostaa terapioiden merkitystä kuntoutusprosessissa. – Nyt tulen hissukseen toimeen. Onneksi on tuo Henriika! Jos pitäs jättää Henriika pois, ei ois oikein tavoitetta. Henriika katsoo vähän mitä minä osaan ja mitä minä olen, ja minulla on aina kysymyksiä kamalasti, Anita kertoo.

Sairastumista edelsi aktiivinen ja liikkuva työelämä

Vaikka Anita oli jo sairastumisen aikaan eläkkeellä, muutos aikaisempaan elämään on ollut suuri. Anita ehti ennen eläköitymistään työskennellä sairaalassa neurologisten potilaiden kanssa ja myöhemmin kolmekymmentä vuotta ammattikorkeakoulun opettajana terveydenhuollon alalla. Aktiivinen nainen kertoo pitäneensä työstään valtavasti, osittain myös siihen liittyneen matkustamisen vuoksi. Anita teki uransa aikana opettajavaihtoja Keniassa ja Kiinan Shanghaissa sekä lisäksi matkusteli vapaa-aikanaan paljon esimerkiksi Yhdysvalloissa ja veti ryhmämatkoja Kiinaan. – Edelleen on hyvä sosiaalinen elämä, paljon ystäviä. Se on rikkaus, että semmonen on ja saa olla mukana, ettei tarvi olla vaan omien asioiden kanssa, Anita toteaa. 

Ystävät, avustaja ja harrastukset tukena arjessa

Hyvät ystävät ovat olleet Anitan tukena sairastumisenkin myötä, lähteneet yhdessä sosiaalisiin tilaisuuksiin ja ottaneet osaa myös terapioihin. Lisäksi Anitalla käy kotona henkilökohtainen avustaja kaksi kertaa viikossa kaksi tuntia kerrallaan. Hän toivoisi silti arkeen enemmän mahdollisuuksia päästä ulkoilemaan ja pihatöihin. Aiemmin harrastuksiin kuuluneen lukemisen hän kertoo vaihtuneen äänikirjoihin lukemisen hidastumisen myöstä; viime kevään aikana hän tunnustaa kuunnelleensa vaatimattomat kaksikymmentäviisi äänikirjaa. Omien sanojensa mukaan Anita vitsailee kuuntelevansa äänikirjoja niin sopivalla kuin sopimattomallakin ajalla. Äänikirjat ovat olleet tärkeä osa myös kuntoutumista: – Kyllä se pitää yllä sitä puheen laaja-alaisuutta ja erilaisia sanontoja. Ja kulttuurien erilaisuutta. Minusta se on hirveän kiva harrastus. Ja sitten minä käyn lintutornilla ja lukupiireissä, Anita kertoo. Vaikka sairastuminen on muuttanut arjen täysin, myös tulevaisuuden haaveet liittyvät reissaamiseen; syksymmällä on tarkoitus lähteä ystäväporukan vaellusreissulle, tosin toistaiseksi vain mökille mukaan. Lisäksi suunnitteilla on ystävän kanssa matka Fuengirolaan Espanjaan. 

Psykofyysisestä fysioterapiasta apua kehon ja mielen vuorovaikutukseen

Anita on kuntoutunut sairastumisen akuuttivaiheeseen nähden hyvin, mutta pelkkää päivänpaistetta ja ylämäkeä kuntoutuskaan ei kuitenkaan ole ollut. Uuteen tilanteeseen sopeutuminen on vaatinut paljon käsittelyä myös henkisesti. Henriikalla on erityisosaamista psykofyysisessä terapiassa, jossa ihminen ymmärretään kehon ja mielen vuorovaikutuksellisena kokonaisuutena. Kehollinen harjoittelu voi tarjota keinoja myös erilaisten tunnetilojen käsittelylle. Henriika kuvailee terapiasuhdetta ja yhteistyötä Anitan kanssa ihanan avoimeksi ja kehuu häntä hankalienkin tuntemusten esiintuomisesta. Asiakkaalle suhteen ammatillinen luonne luo turvaa ja luottamusta. – Kyllä mä oon aatellut, että Henriikalla on hanskassa jotakin muutakin, oon luottanut siihen, että voin olla avoin. Hän tunnistaa minun asiat, eikä ahistu niistä minun tunteista, Anita pohtii terapiasuhdettaan.

Terapiasuhteet asiakkaan ja terapeutin välillä voivat olla lyhyitä tai pitkiä, mutta aina yksilöllisiä ja vuorovaikutukseen perustuvia. Anitalle kokonaisvaltaisella terapiasuhteella on ollut kauaskantoisia vaikutuksia. – Henriika on ilmeisesti tunnistanut mikä mää oon ja sopeutunut minunkin ajatuksiin. Minä tunnen, että se on parhaimmillaan mitä meillä on. Oikein hyvästi. Mä oon kokenut, että semmoinen avoimuus, että mä oon saanu olla semmonen kun minä oon. Vaikka minkälaisena minä tuun. Minusta tuntuu, että minulla on luottamus siihen, että minä saan Henriikalta sen avun. Ja sitten, että hän kuuntelee ja muistaa sen mikä mua on vähän vaivannut. Mulla on hirveen helppo lähteä tänne, ei tarvi yhtään miettiä missä mielentilassa tuun, Anita kuvailee ja jatkaa -terapiasta on vaan hyvää sanottavaa, että tää on mun yksi semmoinen valopilkku elämässä.

Kirjoittaja: Outi Sulasalmi, AMK-fysioterapeutti ja FM