Ajankohtaista

Terapiaa toteutetaan kesähelteilläkin

28.6.2018

Huomenta! Heitän släpärit pukukaapin alle ja vaihdan työkengät jalkaan. Hupparia en näillä keleillä tarvitse ja lahkeetkin vaihdoin lyhyempiin. Läppäri kainaloon ja kuntoutujaa hakemaan odotusaulasta. Terapia asiakkaan kanssa voi alkaa. 

Terapeutit tekevät töitä läpi kesän vuoroissa, jotta jokainen Tutoriksen kuntoutuja saa tarvitsemansa kuntoutuksen, oli yleinen loma-aika tai ei. Ovia ei suljeta edes kuumimpina hellepäivinä. Myös muu henkilökunta lomailee vuoroissa, jotta palvelu pelaa yhteistyötahojen, kuntoutujien ja terapeuttien kanssa ilman katkoksia.

Päivän ensimmäisen kuntoutujani on aikuinen kipukuntoutuja, jonka kanssa päivän aiheena on jatkaa peiliterapiaa. Kuntoutuja riisuu kenkänsä ja sukkansa. Sillä välin haen peili ja pelinappulat valmiiksi. Toteutamme terapian rauhallisessa ympäristössä omassa huoneessa, jotta kuntoutuja saa täyden työrauhan. Hienosti nappulat menivät värien mukaan riveihin, kasoihin ja ympyrään peilistä katsoen. Samalla kipeä jalkaterä peilin toisella puolella rentoutui ja varpaatkin laskeutuivat lattiaan.

Jalkaudutaan ulos

Tutoriksella terapeutit tekevät työtään ympäri Suomen vastaanotoilla, kuntoutujien kodeissa, päiväkodeissa, kouluilla, altailla sekä ulkona erilaisissa ympäristöissä. Kesä onkin erinomaista aikaa jalkautua melkein mihin vain. Pitkän talven jälkeen kuntoutujillekin on mukavaa vaihtelua lähteä vaikka laavulle makkaranpaistoon tai uimarannalle. Olkoon terapian tavoitteet mitkä tahansa, ammattitaitoiset fysio-, toiminta- ja puheterapeuttimme soveltavat ulkona tehtävät harjoitukset juuri kyseiselle kuntoutujalle sopiviksi.

Koska tänään on kaunis aurinkoinen ilma, päätin toteuttaa seuraavan terapian läheisessä leikkipuistossa. Pakkasimme lapsikuntoutujani kanssa hiekkalelut sekä jalkapallon kassiin ja lähdimme kävellen puistoon. Ilmassa oli retkeilyn tuntua, kun kävelimme käsi kädessä kohti puistoa. Koska lapsen tavoitteet liittyivät kävelyyn ja nilkkojen toimintaan, oli puiston pehmeä hiekkapohja ja liukumäki telineineen loistava terapiapaikka. Ja siellä oli myös muita lapsia, joiden kanssa oli kiva juosta ja leikkiä. Mottoni ”lasten terapiassa pitää olla aina kivaa” toteutui kyllä helposti tällä reissulla. Terapia on tehokasta ja onnistunut, kun se näyttää ulkopuolisille ”vain” leikkimiseltä.

Kuntoutussuunnitelman mukaan mennään

Kuntoutussuunnitelma ja maksusitoumus määrittelevät kuinka jaamme terapiakerrat kyseiselle ajalle. Liikuntavammaisten lasten maksusitoumukset tulevat pääasiassa Kelasta ja niissä on vähennetty valmiiksi loma-ajat. Nämä lapset pitävätkin usein pidemmän kesäloman. Vauvat eivät yleensä lomaile fysioterapiasta kuin pari viikkoa, samoin kipukuntoutujat sekä monet aikuiset neurologiset kuntoutujat. Toiminta- ja puheterapiaa myönnetään yleensä hieman vähemmän kuin fysioterapiaa ja terapiakerrat joko tiivistetään intensiivijaksoiksi tai jaotellaan harvakseltaan koko maksusitoumuskauden ajaksi. Nämä riippuvat täysin kuntoutussuunnitelmasta ja tavoitteista.

Päivän viimeinen kuntoutujani on iäkkäämpi avh -kuntoutuja, jonka tavoitteena fysioterapiassa on kävelyn ja tasapainon parantuminen sekä toimintaterapiassa yläraajan toimintakyvyn parantaminen. Kuntoutujan toive on ruokailla vielä joskus kaksikätisesti. Kuntoutuja on käynyt myös puheterapiassa vuoden verran. Ehdotin kuntoutujalle torille menoa ja hän lähti mielellään matkaani. Vastaanotolta ei ole pitkä matka torille ja kävelimme sinne hissukseen rollaattoriin tukeutuen. Torilla kuntoutuja tilasi itselleen kahvin ja maksoi sen avustuksellani. Kolikoita on vielä hankalaa kaivaa kukkarosta yksikätisesti. Toripöydässä istuessamme pohdimme yhdessä kuinka torireissullamme yhdistyi mukavalla tavalla sekä fysio-, toiminta-, että puheterapian harjoitteet. Taksi tuli hakemaan kuntoutujan torilta kotiin ja minä kipaisin takaisin vastaanotolle pakkaamaan reppuni kotimatkaa varten.

Photo by Jonathan Mast on Unsplash.

 

Iloa työpäiviin

Kesällä työnteko on rennompaa. Liekö aurinko vaikuttaa niin paljon, että terapeutit ja kuntoutujat ovat virkeämpiä sekä iloisempia? Terapeuttien taukotilassa on välillä herneitä, mansikoita tai muita kesän herkkuja terapeutteja ilahduttamassa. Joskus kuntoutujat tuovat niitä tai työkaverit. Heinäkuu ei ole lainkaan tylsä kuukausi tehdä töitä, vaikka se onkin yleinen lomakuukausi Suomessa. Silloin on hieman rauhallisempaa, kun osa terapeuteista ja kuntoutujista lomailevat. Käydään ulkona lounailla ja viedään kuntoutujat ulos. Kotikäynneilläkin on mukavampaa pysähtyä ulos kirjaamaan käyntejä ja syömään eväitä, kuin istua autossa sateessa tai pakkasessa. Nautitaan siis kesästä, niin töissä, terapiassa kuin lomallakin!

Lisätietoa terapiamuodoistamme ja palveluistamme

Fysioterapiaa Oulussa

Fysioterapiaa Tampereella

Toimintaterapia

Puheterapia

NDT/Bobath -terapeutti, kipufysioterapeutti, cred. MDT -terapeutti Heidi Haromo, Tutoris Oy -Pirkanmaan Erikoiskuntoutus