• Etusivu
  • Blogi
  • Teknisavusteinen kuntoutus – toivoa ja motivaatiota itsestä huolehtimiseen

Ajankohtaista

Teknisavusteinen kuntoutus – toivoa ja motivaatiota itsestä huolehtimiseen

4.6.2018

Teknisavusteinen kuntoutus on näyttöön perustuvaa kuntoutusta uusimpia teknisiä laitteita hyödyntäen silloin, kun toimintakyky on heikentynyt esim. tapaturman, neurologisen- tai muun sairauden seurauksena. Teknisavusteinen kuntoutus on aktiivista harjoittelua, jossa laite antaa välittömän palautteen ja harjoitteiden toistomäärät ovat suuria. Virtuaaliset pelit motivoivat kuntoutujia sekä vievät ajatukset pois toiminnan haitasta tai kivusta.

”Mä en halua sanoa en pysty, vaan mä haluan sanoa mä yritän, joten on ollut mahtavaa haastaa itseään. Halusin kokeilla esim. juoksemista valjaiden avulla juoksumatolla ja mä onnistuin!!!! Huikea tunne, kokea sellaista mitä en ole yli kahteenkymmeneen vuoteen tehnyt!!! ”

”Odotin ensimmäistä teknisavusteisen kuntoutuksen -kurssia pelonsekaisen innostuneena, koska en ollut aiemmin osallistunut näin intensiiviselle kuntokuuri -kurssille. Mietin, että miten tulen selviämään tai jaksamaan 1,5h kuntoutuksesta kolmesti viikossa. Mietin myös miten se vaikuttaa muuhun elämääni kurssin ulkopuolella ja olenko muun ajan koko ajan uupunut ja väsynyt.”

Tutoriksen teknisavusteiset kuntoutusklinikat – virtuaalimaailmoja, robotiikkaa ja teknologisia sovelluksia

Tutoriksen Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksen teknisavusteinen klinikka on Suomen ensimmäinen teknisavusteiseen, näyttöön perustuvaan kuntoutukseen suunniteltu klinikka. Hyvien kokemusten myötä Tutoris on perustanut teknisavusteisen kuntoutusklinikan myös Oulun Rehapolikseen, TutorisFysion tiloihin. Tutoriksella järjestetään teknisavusteista kuntoutusta osana yksilöllistä kuntoutusta sekä ryhmämuotoisina kuntoutusjaksoina. Teknisavusteisessa kuntoutuksessa harjoitellaan 3-5 hengen ryhmässä kolme kertaa viikossa 90 minuuttia, yhteensä 15 kertaa.

”Teknisavusteinen kuntoutus haastaa enemmän intensiivisyydellään, koska sitä on 4,5 tuntia viikossa, normi kahteen fysioterapiakertaan verrattuna. Kuntoutuksen myötä minulla on nopeasti kunto kasvanut ja tulokset esimerkiksi kävelymatkan pituudessa ovat olleet merkittäviä. Normifysioterapia on kivaa, mutta enemmänkin pitkäjänteistä ”puurtamista”, jotta toimintakyky säilyisi.”

 

Kuntoutuksen perustana arjessa tarvittavien toimintojen harjoittelu yksilöllisen ohjelman mukaan

Teknisavusteiseen kuntoutukseen tulevalle kuntoutujalle tehdään yksilölliset tavoitteet kuntoutussuunnitelmaa tukien ja mietitään, miksi intensiivinen teknisavusteinen kuntoutus sopii juuri hänelle. Alku- ja lopputestaukset tehdään myös aina yksilöllisesti, samoin kirjallinen yhteenveto jaksosta.

”Kurssi meni nopeasti ja olin innoissani, koska jaksoin treenata kolmesti viikossa ja yleiskuntoni kasvoi nopeasti. Noudatin toki ohjaajien neuvoa, enkä varannut kovin raskasta tekemistä kuntoutuspäiville.” 

Teknisavusteisia ryhmiä ohjaavat fysio- ja toimintaterapeutit. He rohkaisevat kuntoutujia uusiin terapiamenetelmiin ja haastamaan itseään yhä uudelleen. Tutoris Erikoiskuntoutuksen teknisavusteinen välineistö Pirkanmaalla ja Oulussa on alansa huippua ja niitä päivitetään tarpeen mukaan. Ryhmiä tarjotaan kävely- ja tasapainoharjoitteluun sekä kädenkäytön harjoitteluun. Ryhmämuotoisessa harjoittelussa kuntoutujat saavat tärkeää vertaistukea ja iloitsevat toistensa suorituksista.

”Suosittelen todellakin teknisavusteista kuntoutusta muillekin!! Kaikkien ihmisten olisi hyvä tasaisin väliajoin rikkoa omia rutiinejaan ja harjoitella intensiivisesti. Teknisavusteinen kuntoutus tekee ”loikan” yleiskuntoon ja jaksamiseen. Sen jälkeen on hyvä jatkaa normi fysioterapiaa ja pyrkiä pitämään yllä saavutettuja tuloksia. Laitoin tavoitteisiini, että tekisin ainakin kerran päivässä meidän koiran kanssa lenkin ja tapaisin enemmän ystäviäni. Se ”lupaus” on pitänyt ja mulle on tärkeää henkisesti olla enemmän osa arkeamme. Se on vaikuttanut positiivisesti arkeen ja parisuhteeseen. On niin mahtavaa, että tällaisen lähes 30 vuotta MS -tautia sairastaneen kävelymatka mittauksessa parani 30 metriä 15 harjoituskerran jälkeen. Se antaa toivoa ja motivaatiota itsestä huolen pitämiseen kuntoutuskurssin jälkeenkin.”

Omasta teknisavusteisen kuntoutuksen kokemuksestaan kertoi Anne Beresford, joka käy Tutoriksen Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa sekä yksilökuntoutuksessa että teknisavusteisen kuntoutuksen –jaksoilla.

Kuinka pääsen teknisavusteiseen kuntoutukseen?

Teknisavusteiseen kuntoutukseen pääsee lääkärin kirjoittamalla SV3F fysioterapialähetteellä tai maksusitoumuksella. Teknisavusteinen kuntoutus voi olla myös osa laajempaa kuntoutusjaksoa ja perustua kuntoutussuunnitelmaan. Lisätietoja teknisavusteisesta kuntoutuksesta löydät osoitteesta:

https://www.erikoiskuntoutus.fi/palvelut/fysioterapia/teknisavusteinen-kuntoutus/

tai voit soittaa meille ja keskustella asiantuntijoidemme kanssa:

Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutus p. 03 3126 0300

TutorisFysio Oulu p. 020 742 4400

Heidi Haromo, Tutoris Oy – Pirkanmaan Erikoiskuntoutus, cred. MDT ja kipufysioterapeutti 
Tutoris-konsernin Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutus ja TutorisFysio tarjoavat fysioterapiaterapiapalveluja Pirkanmaalla ja Oulussa.