Ajankohtaista

Tässä työssä on tärkeää saada apua

18.3.2021

”Tämä ei ole mainospuhe. Mutta meillä täällä homma toimii hyvin”, sanoo Heidi Pietiläinen ja kertoo nyt, mikä tekee lähihoitajan työstä erilaisen Tenhokodissa.

Tänä aamuna lähihoitaja Heidi Pietiläinen on aloittanut työt Ruskeasuolla Tenhokodissa kello 7. On jo kotiinlähdön aika. Kevätaurinko paistaa ja edessä on vapaa viikonloppu. Päivä on kulunut normaaliin tapaan Tenhokodin 3. kerroksessa yhdessä neljän muun hoitajan kanssa.
– Meillä on täällä aina hyvä miehitys, Heidi sanoo ja korostaa miehityksen merkitystä useaan kertaan juttutuokion aikana.
Tänään Heidi on saanut hänelle suunnitellut työt valmiiksi hyvissä ajoin. Niinpä hän on auttanut uraansa vasta aloittelevaa oppisopimusopiskelijaa ja kertoo lumoutuneensa:
– Se rauhallisuus, puhetyyli ja muistisairaan kohtaaminen! Sanoinkin opiskelijalle, että kohtaat asiakkaat ihanasti.
Kaikesta päätellen Tenhokodin työporukassa yhteistyö pelaa?
– Kyllä, täällä puhalletaan yhteen hiileen. Tässä työssä on tärkeää, että apua pitää saada. Meillä homma toimii hyvin. Eikä tämä ole mainospuhe, Heidi nauraa.

Tenhokodissa on hyvä miehitys ja viihtyisät tilat

Hoiva-ala ja lähihoitajana työskentely on ollut Heidin toiveammatti. Kokemusta omalta alalta on kertynyt jo 14 vuotta.
– Siinä on nähnyt kaikenlaista. Paikkoja on monenlaisia, Heidi kiteyttää.
Heidin puhe on täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka kuvailevat hoivakodin arjesta tarkasti. Kun hän kertoo, mitä hän tarkoittaa sillä, että kaikista pidetään hyvin huolta, hän sanoo:
– Täällä meillä asukkailla on siistit tukat, parrat ja huoneet.
Heidi tuli töihin Tenhokotiin syksyllä 2019. Tutoriksen, kotimaisen kuntoutus- ja hoivapalveluita tuottavan yrityksen, hoivakoti oli ollut avoinna vuodenpäivät. Uusi työntekijä otettiin hyvin vastaan.
– Tein ensin keikkaa tänne. Siitä heräsi mielenkiinto, että täällähän on kivaa porukkaa hoitajina, hyvä miehitys ja viihtyisät tilat. Ihanaa, kun ihmiset saavat myös sisustaa huoneensa omilla rakkailla esineillään.
Yksi tärkeä syy paikanvaihtoon olivat myös asukkaat ja yhteinen aika heidän kanssaan.
– Minä tykkään höpötellä asukkaiden kanssa, istua viereen ja jutella. Täällä niin voi tehdä.
Heidi on myös nauttinut siitä, että Tenhokodissa on oma virikeohjaaja. Äänessä on paljon hymyä, kun hän kertoo:
– Tänään minä tein aamutoimia. Hän lakkasi asukkaan kynsiä ja luki ääneen Hesaria.

Aitoa kiinnostusta ja vastuunkantoa

Tällä hetkellä Heidiä innostaa erityisesti työnkierto. Se tarkoittaa, että vaikka hän työskentelee normaalisti Tenhokodin 3. kerroksessa, hän on tehnyt vuoroja myös kerrosta alempana. Asukkaisiin ja hoitajiin tutustuminen on ollut mukavaa, mutta Heidin mielestä kaiken taustalla ovat isommat asiat:
– Potilasturvallisuuden takia on hyvä, että opimme tuntemaan asukkaat molemmissa Tenhokodin kerroksissa.
Heidi on kehunut työnkiertoa myös esimiehelleen Eija Kyllöselle. Kehut saa myös Eija itse:
– Eija on ihana, rauhallinen ja mukava. Jos joku stressaa, hänen kanssaan on hyvä puhua asia auki.

 

Nuorille, jotka haaveilevat hoivatyöstä, Heidillä on vain yksi neuvo: ole aidosti kiinnostunut työstä ja kanna vastuu. Neuvojen sijaan hänellä on enemmän kehuja:
– Täällä meillä on myös nuoria hoitajia. He ovat niin hyviä työssään. Miten kauniisti he kohtelevatkaan vanhuksia!
Heidi kertoo entisten työkavereidensa kysyneen, miksi hän vaihtoi työpaikkaansa. Vastaus kokoaa hyvin yhteen Heidin ajatukset, joita on käyty läpi tunteroisen kestäneen haastattelun aikana:
– Tämä on hyvä työpaikka. Täällä on hyvä miehitys, hyvät työkaverit, kiva asiakaskunta ja vain 10 minuutin matka kotoa.

Tenhokoti on pidetty hoivakoti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista ja hoivaa ikäihmisille ja muistisairaille ympäri vuorokauden. Hoivakoti sijaitsee Helsingissä luonnonläheisellä Ruskeasuolla.Tenhokoti on ikäihmisten ja muistisairaiden hoivakoti, tehostettua palveluasumista parhaimmillaan. Tenhokodissa arki rakentuu tuttujen ihmisten ja arkisten toimintojen ja tekemisten ympärille. Asukkaita Tenhokodissa on kaikkiaan 43. Tutustu arkeemme Instagramissa @tutoriskodit.

Lue lisää TutorisKodeista.