• Etusivu
  • Blogi
  • ”Tasapaino ja kykyni hahmottaa kehon liikkeitä parani selvästi”

Ajankohtaista

”Tasapaino ja kykyni hahmottaa kehon liikkeitä parani selvästi”

10.2.2021

”Tasapaino ja kykyni hahmottaa kehon liikkeitä parani selvästi” – Näin teknologiaa hyödyntävä aivokuntoutus kohentaa toimintakykyä ja elämänlaatua sairastumisen jälkeen

RecoveriX-menetelmä laittaa aivot töihin ja kuntouttaa aivojen lisäksi koko kehoa. Aivojen muovautumisella tavoitellaan kuntoutujan omatoimisuuden ja itsenäisyyden lisääntymistä.

Rauhallinen sunnuntaiaamu kolme vuotta sitten. 59-vuotias Jari Kaijansinkko herää. Olo tuntuu aluksi aivan normaalilta.
– Sitten korvissani alkoi surista. Sanoin vaimolleni, että nyt saan jonkun kohtauksen. Pyysin häntä soittamaan hätänumeroon.

Oireiden syyksi ilmeni aivoverisuonitukos eli aivoinfarkti.
– Sain ensin liuotushoitoa, sitten tehtiin tähystysleikkaus. Tilanteeni oli kuitenkin niin vakava, että myöhemmin tehtiin avoleikkaus, jossa pala aivoistani poistettiin.

Juoksulenkeillä sekä punttisalilla käyneelle ja muutenkin hyväkuntoisena itseään pitäneelle miehelle sairastuminen tuli yllätyksenä.
– Olin aluksi Taysissa pari viikkoa ja sen jälkeen Hatanpään puistosairaalassa kolme kuukautta. Kuntoutukseni aloitettiin Hatanpäällä, ja se sisälsi lähinnä fysioterapiaa. Oikea puoleni oli aika kömpelö.

Kuntouttajaksi tuli sittemmin myös Tampereen Koskikeskuksessa toimiva Tutoris Erikoiskuntoutus. Kuntoutus sisälsi fysio- ja toimintaterapiaa, ja syksyllä 2020 Kaijansinkko sai RecoveriX-aivokuntoutusta 20 kerran jakson.
– RecoveriX on ollut minulle oikein hyvä kuntoutusmenetelmä. Ensimmäiseksi huomasin tasapainoni parantuneen. Sitten parani kehontuntemus, ja nyt hahmotan isommissakin liikkeissä, missä suunnassa käteni on. Hienomotoriikan testeistä olen saanut paremman tuloksen kuin itse olen osannut odottaa, hän luettelee.
– RecoveriX on fyysisesti helppoa, koska siinä käsien liike on pientä. Sen sijaan aivot joutuvat töihin ja käsittelemään tietoa. Päässä oleva elektrodimyssy mittaa aivoaaltoja, ja edessä oleva tietokoneen ruutu näyttää samalla, mitä tapahtuu, Kaijansinkko kuvailee kuntoutustilannetta.

Kuntoutuksessa laitetaan aivot ajattelemaan

Tutoris Erikoiskuntoutuksen Pirkanmaan tiimin aluepäällikkö, toimintaterapeutti Mervi Rantala tunnistaa hyvin Jari Kaijansinkon havaitsemat muutokset toimintakyvyssään.
– Palautteen mukaan RecoveriX on vaikuttanut kuntoutujien kehon hallintaan ja kehon hahmottamiseen, mikä näkyy monissa arjen toiminnoissa, kuten kävelemisessä ja pukeutumisessa, Rantala sanoo.
– Kuntoutuksessa vahvistetaan uusia ratoja aivopuoliskojen välille. Harjoitteessa ei tehdä mitään, vaan siinä ajatellaan: laitetaan elektrodimyssy päähän, keskitytään ja ruvetaan lukemaan aivosähkökäyrää.

Kuntoutuksessa käytetään kuulo- ja näköärsykkeitä, ja jokainen kuntoutuskerta sisältää 240 toistoa. Kuntoutustarpeen taustalla voi olla aivoverenkiertohäiriö, aivohalvaus, kipuoireyhtymä, aivovamma tai muu neurologinen sairaus. Aivokuntoutus auttaa Rantalan mukaan myös neglect-oireeseen, joka on tarkkaavuuden häiriö ja jonka seurauksena oman kehon ja ympäristön toinen puoli jää huomiotta. Kuntoutuksella saadaan vahvistettua ymmärrystä omasta kehosta, jossa on kaksi puolta.

– Aivoverenkiertohäiriössä tulee usein toispuolihalvaus, jossa lihasjänteys muuttuu. Tähän spastisuudeksi kutsuttuun oireeseen on saatu aivokuntoutuksessa vastetta, jolloin liikettä on alkanut löytyä jäykkyyden takaa. Kun koko kehonpuoliskon spastisuus helpottaa, vaikutukset näkyvät pystyasennon hallinnassa, käden ja jalan käytössä sekä keskivartalon hallinnassa.

RecoveriX vaikuttaa keskittymiskykyyn, vireystilaan ja ajattelutaitoihin, eikä siis vain motorisiin taitoihin.
– Kuntoutumisen eteneminen näkyy usein myös apuvälineiden pienenemisenä: jos on aloittanut kuntoutusjakson kulkemalla rollaattorilla, loppupuolella jaksoa kuntoutuja on voinut hyvinkin kävellä jo kepin avulla.

Kelan hyväksymä kuntoutusmuoto

RecoveriX on Mervi Rantalan mukaan yksi vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen menetelmä ja Kelan hyväksymä kuntoutusmuoto. Kuntoutukseen tullaan lääkärin lähetteellä maksusitoumuksella tai itse maksavana asiakkaana. Maksusitoumuksen voi antaa Kela, vakuutusyhtiö, työnantaja tai kotikunta.

– Meillä Tutoriksessa kokonaisvaltaista aivokuntoutusmenetelmää toteuttavat toimintaterapeutit ja fysioterapeutit tiiminä. Kuntoutus onnistuu kaikenikäisillä ihmisillä. Koska menetelmässä käytetään sähköhoitoa, se ei kuitenkaan sovellu henkilöille, joilla on esimerkiksi sydäntahdistin tai epilepsia.

Aivokuntoutusharjoitukseen voidaan Rantalan mukaan yhdistää toiminnallista harjoittelua, joka koostuu fysioterapiasta tai toimintaterapiasta.

– Olemme saaneet yhdistämisestä hyvän hoitovasteen. Sitä voidaan toteuttaa teknisavusteisesti laitteillamme sekä fysio- tai toimintaterapiana, ja se voi tapahtua myös etäyhteydellä tai kotikäyntinä. Tuemme kuntoutujan tavoitteita ja ohjaamme kotiharjoituksia. Jokainen kuntoutusjakso räätälöidään kuntoutujan mukaan, ja jakso sisältää aina 20 kertaa RecoveriX-aivokuntoutusta, Rantala esittelee.

 

Mitä Jari Kaijansinkolle kuuluu nyt?

Jari Kaijansinkko on kolme vuotta sairastumisensa jälkeen sinut itsensä ja toimintakykynsä kanssa.

– Tilanteeni ei vaivaa minua lainkaan. Olen tyytyväinen olooni, vaikka olen kuullut, että joillekin kuntoutujille on tullut kriisi. Toimintakykyni on sikäli hyvä, että vaikka olen hidas ja kömpelö, saan kaikki asiani hoidettua enkä välttämättä tarvitse apua.

– Vasta jälkeenpäin olen ymmärtänyt, kuinka huonossa kunnossa silloin kolme vuotta sitten olin. Puhelimella soittaminen oli lähes ylivoimainen tehtävä, koska se vaati liikaa keskittymistä ja ponnistelua. En myöskään jaksanut katsoa elokuvia varttia pidempään.

– Kuntoutumisen myötä entiset harrastukseni ovat jatkuneet. Toki juoksulenkit ovat vaihtuneet rollaattorikävelyyn ja punttisalilla painot ovat pienentyneet. Koska olen käynyt koko ikäni salilla, olen oppinut siihen, että siellä on aina erilaisia suorittajia. Hyväksyn täysin harjoittelun pienemmilläkin painoilla, Kaijansinkko kiteyttää.

————————————————————————————————————

RecoveriX-aivokuntoutus

Teknologiaa hyödyntävä kuntoutusmenetelmä ihmisille, joilla on aivojen vaurioitumisesta johtuvia toiminnan häiriöitä. Laitteisto mahdollistaa aivoissa tapahtuvan toiminnan todentamisen harjoittelun aikana.

RecoveriX®-aivokuntoutuksen hyödyt ovat

• Kehon hallinnan ja hahmottamisen vahvistuminen

• Kehonosien tunnistaminen

• Positiivinen vaikutus tasapainoon

• Keskittymiskyvyn, havainnoinnin ja vireystilan parantuminen

• Kielellisten taitojen kohentuminen

• Positiivinen vaikutus tuntoaistiin

• Kuntoutujan toiminnallisuuden lisääntyminen arjessa

Tampereella ja Pirkanmaalla RecoveriX-aivokuntoutusta tarjoaa Tutoris Erikoiskuntoutus Koskikeskuksessa, p. 03 3126 0300, erikoiskuntoutus@tutoris.fi,
Oulussa Tutoris Erikoiskuntoutus Rehapoliksessa p. 020 742 4400

LINKIT

Tutustu RecoveriX-aivokuntoutukseen

Tilaa uutiskirje

Tähdellä (*)- merkityt kentät ovat pakollisia.