Ajankohtaista
Takaisin töihin: Terapeutin lomalta paluun opit ja oivallukset
12.8.2024
Muutama peräkkäinen levottomasti nukuttu yö enteilee loman loppumista ja työarjen alkua. Muistinko kirjata juuri ennen kesälomaa pidetyn palaverin ja postittaa tulostetun lausunnon? Kysymykset tulvivat mieleen aamuyön pisimpinä tunteina.
Kun työuraa on takana yli vuosikymmen, alkaa ensimmäinen työpäivä loman jälkeen kuitenkin rutiinilla. Olen sopinut muutamia kotikäyntejä jo ennen loman alkua, mutta kokemuksen myötä huomannut, että muistutusviestit ensimmäisistä käynneistä ovat usein paikallaan. Tämä tuli jälleen huomattua yhtä palaverin alkua odotellessa, kun ketään ei ollutkaan kotona. Perheiden suunnitelmat saattavat myös muuttua vielä viimeisinäkin lomapäivinä – siinä missä toiset rauhoittuvat arkirutiinien äärelle jo hyvissä ajoin ennen hoidon tai koulun alkua, saattavat toiset vielä lähteä ex tempore -reissulle.
Yhdessä arkeen kiinni
Loman jälkeen hieman väljempi kalenteri tarjoaa usein mahdollisuuden kotikäynneille ja yhteistyölle perheiden ja asiakkaan muun lähipiirin kanssa. Lapsen lomaillessa esimerkiksi isovanhempien luona heidän kanssaan käydyt keskustelut ovat arvokkaita ja monen kohdalla harvinaisia. Siinä pääsee seuraamaan lapsiasiakkaan vuorovaikutusta hänelle merkityksellisten läheisten kanssa hieman eri näkökulmasta kuin vanhemman kanssa. Toisaalta näissä tilanteissa on mahdollista ohjata myös muita lähi-ihmisiä vaikkapa kielen ja sanavaraston rikastuttamisessa, kuvatuen käyttämisessä tai vaikkapa harjoiteltavien äänteiden houkuttelemisessa. Useamman vanhemman kanssa on jo loman jälkeen keskusteltu arkirytmiin palaamisesta, jota odotetaan toisaalta innolla, mutta myös jännityksellä. Miten aamutoimet ja kouluun lähdöt sujuvat? Selviytyykö alakoululainen itsenäisesti ja turvallisesti koulumatkoista? Moni kaipaa arjen rytmiä ja tiettyjä rutiineja, jotka usein rauhoittavat lapsia.
Useammassa keskustelussa mukana on ollut myös asiakkaan toimintaterapeutti, jolloin sopivia tukitoimia, kuten kuvastruktuureja, kellonaikojen hahmottamista, muistutushälytyksiä, on pohdittu yhdessä arjen helpottamiseksi. Kun lapsi pääsee itse vaikkapa miettimään ja valikoimaan sopivia kuvia aamutoimiensa tueksi, hän motivoituu usein paremmin myös käyttämään niitä. Toki lapsen kanssa arkea jakavat aikuiset ovat avainasemassa siinä, että kuvien käyttö nivoutuisi osaksi arkea, niiden avulla ennakoitaisiin tulevia tilanteita ja muutoksia, ne edistäisivät lapsen omatoimisuustaitoja ja siten ajan saatossa helpottaisivat koko perhettä. Ja jotta vanhemmat osaisivat käyttää kuvia yhdessä lastensa kanssa, tarvitaan meitä ammattilaisia, puhe- ja toimintaterapeutteja, jotka jalkautuvat kotiympäristöön ohjaamaan vanhempia.
Jälleennäkemisen riemua
Pitkän kesäloman jälkeen olen erityisesti iloinnut asiakaslasten kohtaamisesta. Vaikka monen asiakkaani kanssa takana on jo pitkä terapiasuhde, on ensimmäisiin tapaamisiin tauon jälkeen hyvä mennä hieman tunnustellen ja varovaisesti. Osa saattaa hieman ujostella, lähteä hitaasti vuorovaikutukseen ja kommunikointialoitteisiin, jolloin on tärkeää antaa lapsen heräillä kontaktiin omassa tahdissaan. Tähän auttavat yhteiset pelit ja puuhat, jotka eivät välttämättä edellytä puhetta, vaan keskittyvät enemmän toiminnallisuuteen. Pihapelit, saippuakuplat, lapselle mieluiset leikit ja tekemiset ovat hyviä keinoja rakentaa vuorovaikutussuhdetta jälleen loman jälkeen. Toiset lapsista syöksyvät puolestaan heti halaamaan kertoen innokkaasti, mitä kaikkea loman aikana on ehtinyt tapahtua. On mahtavaa jakaa lasten innostusta uusista opituista taidoista, jotka vahvistavat heidän itsetuntoaan. Ja onpa useamman loman aikana moni äännekin loksahtanut paikoilleen pitkän harjoittelujakson jälkeen, kun lapsella on ollut aikaa levolle ja vapaa-ajalle.
Alkusyksyyn liittyy usein myös uusia päiväkotiryhmiä sekä eskarin tai koulun aloituksia. Nämä ovat pienille asiakkaillemme jännittäviä hetkiä. Silloin on tärkeää korostaa lapselle sitä, että tuttu aikuinen kulkee rinnalla myös uudessa ympäristössä ja voi olla mahdollisuuksien mukaan kaverina, kun tutustutaan uuteen ryhmään ja etsitään leikkikavereita. Lapselle on hyvä myös sanoittaa tilanteeseen liittyviä tunnetiloja: ”Huomaan, että sinua jännittää tämä uusi ryhmä. Minuakin jännittää, kun en ole koskaan tavannut näitä lapsia tai aikuisia, mutta voidaan tutustua heihin yhdessä.”. On huikea tunne, kun olet luonut luottavaisen vuorovaikutussuhteen, johon lapsi pystyy turvaamaan silloin, kun kaikki ympärillä voi olla uutta.
Lapselle on hyvä myös sanoittaa tilanteeseen liittyviä tunnetiloja: ”Huomaan, että sinua jännittää tämä uusi ryhmä. Minuakin jännittää, kun en ole koskaan tavannut näitä lapsia tai aikuisia, mutta voidaan tutustua heihin yhdessä.”
Uusiin koulu- ja hoito-yhteisöihin tutustuminen on kuormittavaa myös meille terapeuteille, kun sovitellaan aikatauluja, kohdataan uusia varhaiskasvattajia, opettajia ja ohjaajia ja muodostetaan yhteistyökuvioita ja toimintamalleja. Elokuun ensimmäiset viikot ovat terapeuteille kiivainta aikaa, kun suunnitellaan aikatauluja ja kontaktoidaan asiakkaan vanhempien lisäksi myös eri yhteisöjä. Lasten lisäksi voi päivän päätteeksi kotiin saapua myös hieman tavallista väsyneempi terapeutti.
Energiaa työyhteisöstä
Jos töihin palaaminen tuntuukin joskus tahmealta, on se huomattavasti helpompaa ihanien kollegoiden ja tiimiläisten kanssa. Tämän saimme jälleen kokea elokuisena tiistaiaamuna, kun työkaverit yksi toisensa jälkeen palasivat toimistolle työarkeaan aloittelemaan. Puheensorina ja kuulumisten vaihto käy kiivaana, kun vanhat tutut kohtaavat ja uudet tulokkaat toivotetaan tervetulleiksi. Monen kesälomaan on kuulunut iloisia ja rentouttavia hetkiä, mutta elämä on tarjonnut joillekin myös ikäviä ja yllättäviä tilanteita. Tuntuukin erityisen tärkeältä olla osana sellaista työyhteisöä, jossa uskalletaan jakaa elämän ilot ja surut. Yhdessä lähdemme jälleen jakamaan myös työarkeamme toinen toistamme kannustaen ja rinnalla kulkien.
P.S. Lomaa edeltävä kirjaus oli tehty ja lausunto lähetetty, joten yön huoli oli täysin turha.
Tuntuukin erityisen tärkeältä olla osana sellaista työyhteisöä, jossa uskalletaan jakaa elämän ilot ja surut. Yhdessä lähdemme jälleen jakamaan myös työarkeamme toinen toistamme kannustaen ja rinnalla kulkien.
Kirjoittaja: FM puheterapeutti Päivi Kekarainen, Oulu.