• Etusivu
  • Blogi
  • Syöpäpotilaille apua turvotukseen lymfaterapiasta

Ajankohtaista

Syöpäpotilaille apua turvotukseen lymfaterapiasta

25.5.2023

Vuosittain syöpään sairastuu Suomessa noin 30 000 henkilöä. Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä, miehillä eturauhassyöpä. Nykyään sekä rinta- että eturauhassyövän sairastaneiden viisivuotisennuste on jo yli 90 %. Lääketiede on kehittynyt huimasti ja yhä useampi syöpäpotilaista selviää, mutta syövän seuraukset voivat vaivata jopa loppuelämän.

Muun muassa sädehoito ja imusolmukkeiden poistaminen vaurioittaa imusuonistoamme, mikä saattaa johtaa turvotukseen. Eturauhassyövän jälkeinen turvotus on harvinaista, mutta rintasyövän jälkeen 4 – 30 % sairastuneista saattaa saada syövän jälkeisen lymfaturvotuksen eli lymfaödeeman. Rintasyöpäasiakkaat ovat ehdottomasti suurin asiakasryhmä lymfaterapiassa.

Lymfaödeema on krooninen sairaus, joka vaatii hoitotoimia koko loppuelämän. Säästävät leikkaustekniikat ja vartijaimusolmuketutkimukset ovat vähentäneet turvotuksen todennäköisyyttä merkittävästi, mutta eivät poistaneet sitä kokonaan. Suomessa on tehty jo vuosia myös imusolmukesiirreleikkauksia, joiden tarkoituksena on korvata tuhoutuneet tai poistetut imusolmukkeet ja ehkäistä tai ainakin vähentää näin ollen turvotusta. Rintasyöpäoperaation jälkeinen turvotus tulee tyypillisesti leikatun puolen yläraajaan, mutta turvotus myös vartalolla on mahdollista. Syöpäoperaatioista mahdollisesti seuraava turvotus ei poistu nesteenpoistolääkkeillä vaan tehokkain hoitomuoto on lymfaterapia, lymfahoidon kokonaisuus.

Lymfaterapia on kokonaisvaltainen terapiaprosessi

Lymfaterapia on kuin iso sateenvarjo, jonka alle kuuluvat kaikki turvotusta vähentävät toimenpiteet. Edelleen kuulee väitteitä ja pinttyneitä mielikuvia siitä, että lymfahoito on tarkoitettu silmäpussien poistamiseen ja selluliitin siliämiseen. Kuinka väärässä voi väittäjä tuolloin ollakaan! Usein kuulee puhuttavan myös lymfahieronnasta ja sen rinnastetaan tarkoittavan samaa kuin lymfaterapia, mutta asia ei ole niin suoraviivainen. Ammattitaitoinen lymfaterapeutti on lymfaturvotuksen ammattilainen, jolla on laaja ja kattava osaaminen omasta erikoisalastaan. Jotta Suomessa voi tehdä lääketieteellisesti hyväksyttyä lymfaterapiaa, on lymfaterapeutin täytynyt käydä tarkkaan määritelty lisäkoulutus.

Mehiläinen Tutoriksella kaikki lymfaterapiaan erikoistuneet terapeutit ovat pohjakoulutukseltaan fysioterapeutteja. Lymfaterapeutin tulee osata ja ymmärtää ihmisen anatomia ja fysiologia kokonaisvaltaisesti. Lymfaterapiaan sisältyy useita eri osa-alueita, joista manuaalinen eli käsin tehtävä lymfakäsittely on vain yksi osa kokonaisvaltaista terapiaprosessia. Tärkein turvotuksen hoidon kulmakivi on kompressio eli paine. Kompressio tuotetaan lymfaterapiajakson aikana kompressiosidoksin. Lymfaterapeutti on koulutettu sidosten oikeaoppiseen sitomistekniikkaan, sillä esimerkiksi paineen voimakkuudella eri kohdissa sidosta on merkitystä. Kun kompressiosidosten avulla on saatu turvonnut raaja pienenemään, voidaan siihen hankkia mittojen mukaan valittu tai valmistettu lääkinnällinen kompressiotuote. Lymfaterapeutti on perehtynyt eri materiaalien ominaisuuksiin, valmistajien vaihtoehtoihin, tuotteiden kudontatekniikoihin ja kompressioluokkiin ja näin ollen valitsee yhdessä asiakkaan kanssa hänelle parhaiten sopivan tuotteen.

Turvotukseen liittyy myös usein kipuja ja ihon kunnon heikentymistä. Iho saattaa kuivua enemmän kuin toisessa raajassa, kutista tai punoittaa. Lymfaterapeutin tulee tunnistaa turvotuksen aiheuttamat ihomuutokset, joita pitkälle edenneessä turvotuksessa voi olla runsaasti. Asiakkaalle annetaan myös liike- ja liikuntaohjausta yksilöllisesti, hänen turvotuksensa käyttäytyminen huomioiden. Lähtökohtaisesti on kuitenkin hyvä muistaa, että lymfaturvotus ei estä liikkumista ja urheilun harrastamista. Varsinkin vesijuoksu, uinti tai vesijumppa ovat hyviä lajeja.

Lymfaterapeutin tulee osata myös perustiedot ravitsemuksesta, sillä myös se vaikuttaa turvotukseen. Ylipaino lisää tutkimusten mukaan turvotuksen riskiä myös syövän jälkeisessä turvotuksessa. Jos rintasyöpäoperaation yhteydessä on poistettu rinta, on erittäin tärkeää huolehtia myös arvesta. Sairaalasta asiakas saa mukaansa hyvät ohjeet haavan hoitoon sekä ohjeet yläraajan liikuttamiseen. Lymfaterapeutilla on taito auttaa arven käsittelyssä, jotta mahdolliset kiinnikkeet eivät aiheuta jatkossa vaikeuksia ja haasteita muun muassa yläraajan liikkeelle.

Miksi turvotus tulee hoitaa?

Turvotus, varsinkin ollessaan runsasta, heikentää siitä kärsivän elämänlaatua. Turvonneen alueen aineenvaihdunta ja immuunipuolustus on heikompaa kuin muualla kehossa. Heikentynyt aineenvaihdunta aiheuttaa ihon kunnon huononemista. Jos turvonneelle alueelle saa haavan, saattaa sen parantuminen kestää huomattavan kauan ja riski vakaviin infektioihin on merkittävästi korkeampi.

Mahdollisten kipujen ja ihon kunnon huomioimisen lisäksi turvotuksella on myös muita, arkeen vaikuttavia piirteitä. Turvonnut raaja on painava ja turvotus varsinkin nivelalueilla huonontaa nivelten liikelaajuutta. Voi olla, että asiakas ei saa esimerkiksi kunnolla kiinni kynästä tai haarukasta, sillä sormien nivelet eivät tahdo taipua tarpeeksi. Turvotus vaikeuttaa esimerkiksi sopivien vaatteiden löytämistä. Jos kädet ovat eri paria, voi pitkähihaisten paitojen ja takkien löytäminen olla haastavaa. Lymfaödeemasta kärsivän asiakkaan tulee käyttää kompressiotuotetta päivittäin. Vain niin turvotus voidaan pitää pois eikä tilanne pääse pahenemaan.

Miten hakeutua lymfaterapiaan?

Lymfaterapiaan voi tulla itsemaksavana, siihen ei välttämättä tarvita lääkärin lähetettä. Lymfaterapiaan saattaa saada myös palvelusetelin omalta hyvinvointialueelta. Eri kunnilla on ollut erilaisia kriteerejä lymfaterapiaan pääsemiseksi, mikä toivottavasti helpottuu hyvinvointialueiden myötä, kun käytäntöjä yhtenäistetään. Asiakkaan vastuu lymfaterapiaan liittyen on valitettavan iso. Lymfaterapeutti, yrityksistä huolimatta, ei ole laillistettu ammattinimike, vaan nimike käydystä laajasta lisäkoulutuksesta. Kokonaisvaltaisen avun turvotukseen saa kuitenkin vain koulutetulta lymfaterapeutilta. Suomessa lymfaterapeutteja kouluttaa hyväksytysti kaksi tahoa, Suomen Lymfahoito ry (LYKO-koulutus) ja Suomen Vodder-lymfaterapeutit ry. Kannattaa selvittää minkä koulutuksen lymfaterapeutti on käynyt, jotta voi luottaa, että pääsee lymfaterapian kokonaisuuden laajasti osaavan ammattilaisen vastaanotolle.

Lymfaterapeutti on erikoistunut hoitamaan mm. kaikkien eri syöpien jälkeistä turvotusta, alaraajaturvotuksia ja lipödeemaa. Moni kipuasiakaskin on kertonut saaneensa apua manuaalisesti lymfakäsittelystä ja kevyestä kompressiotuotteesta. Lymfaterapia on myös fibromyalgikoille sopiva käsittelymuoto, koska hieronta tai faskiamanipulaatio koetaan toisinaan liian voimakkaiksi käsittelyiksi.

Jos mietit, voisitko sinä hyötyä lymfaterapiasta, ota ihmeessä yhteyttä Mehiläinen Tutoriksen ammattitaitoisiin lymfaterapeutteihin.

Lue lisää lymfaterapiasta.

Hakusanat: blogi, syöpä, rintasyöpä, syöpäpotilas, lymfaterapia, lymfaterapeutti, lipödeema, lymfaödeema

Laura Hartin
Fysioterapeutti, lymfaterapeutti
Mehiläinen Tutoris Tampere