• Etusivu
  • Blogi
  • Sovellettu laskettelu avaa mahdollisuuden vauhdin hurmaan keväthangilla

Ajankohtaista

Sovellettu laskettelu avaa mahdollisuuden vauhdin hurmaan keväthangilla

11.4.2018

”Istun laskettelukelkassa kuin ralliauton kuppi-istuimessa vyöt kiinni ja kypärä päässä suuntana hiihtohissi. Opettaja, soveltavan laskettelun ohjaaja ojentaa kelkan vetoliinan hissimiehelle, hän kiepsauttaa sen ankkuriin ja lähdemme nousemaan rinnettä ylös. Mitähän tästäkin tulee, ajattelen.”

Tänä keväänä olemme saaneet nauttia lumihangista pitkälle kevääseen saakka. Auringon säteet valkoista hankea vasten ovat kuin kutsuhuuto ulkoilulle. Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksen fysioterapeutit Petra ja Marianne kutsuivat kuntoutujia viettämään liikunnallista kevätpäivää Sappeen hiihtokeskukseen sovelletun laskettelun merkeissä.

”Kun käännytään oikealle, kallista päätä oikealle ja kun käännytään vasemmalle, kallista päätä vasemmalle, niin kelkka kääntyy siihen suuntaan minne pitääkin.”

Mukaan oli pyydetty kolme sovelletun laskettelun ohjaajaa, joista Terhi tuli Tutoris Erikoiskuntoutuksen  Oulun toimipisteestä. Sovellettuun lasketteluun liittyvät olennaisesti kelkat, jotka saatiin lainaan Malikkeelta ja Solialta. Innokkaita laskettelusta kiinnostuneita kuntoutujia oli lopulta niin paljon, että laskettelun merkeissä menikin kaksi päivää. Laskettelutapahtuma oli osa Tutoris Erikoiskuntoutuksen liikuntakokeiluita, joita järjestetään tiiviisti ympäri vuoden. Tarkoituksena on tarjota kuntoutujille mahdollisuuksia kokeilla joko ihan uusia tai tuttuja lajeja, joita he ovat harrastaneet ennen vammautumistaan tai sairastumistaan. Parhaimmillaan kuntoutujat saavat upeita kokemuksia omasta kehostaan ja itsepystyvyydestään sekä saavat ehkä kipinänkin kyseisen lajin harrastamiseen.

”Vähitellen tajuan etten ole vapaamatkustaja, vaan minunkin tekemisellä on merkitys, vähäisen tuntuisella pään kallistamisella oikeaan aikaan pystyn omalta osaltani ohjaamaan kelkkaa käännöksissä ja vaikuttamaan tulemmeko loivasta vai hiukan jyrkempää rinnettä alas. On yllättävää, miten pieneen painonsiirtoon kelkka reagoi kääntyen sen mukaisesti. ”

Rinteessä nähtiin tälläkin kertaa huikeita onnistumisen kokemuksia ja itsensä ylittämistä.  Useampi kuntoutuja kertoi kuinka ei olisi itse uskaltanut lähteä rinteeseen ilman tätä liikuntakokeilua. Myös terapeuttimme tulivat kahden laskupäivän jälkeen innosta puhkuen toimipisteellemme ja suunnittelivat yksilöllisiä liikuntakokeiluja sovelletun laskettelun parissa vielä tälle keväälle.

”Minulle joka ei pysy kolmea sekuntia pidempään suksilla pystyssä, kelkkalaskettelu on loistava tapa lähteä rinteeseen, laskettelemaan, ulkoilemaan. Laskettelukokemuksen ainoa huono puoli on se, että tähän jää koukkuun, tätä pitää saada lisää!”

Kelan vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa terapiakerroista voidaan toteuttaa enintään viisi kertaa liikunta- ja harrastuskokeiluja. Liikuntakokeilun tulee tukea kuntoutujan tavoitteita ja osallistumista. Liikuntakokeilussa tehdään yhteistyötä läheisten ja lähiverkoston kanssa, jolloin luodaan edellytykset harrastamiselle myös jatkossa. Liikuntakokeiluita voidaan järjestää myös muiden maksusitoumuksien alla. Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa on pitkä historia liikuntakokeilujen järjestäjänä. Terapeutit ideoivat uusia lajikokeiluja yhdessä kuntoutujien kanssa ja vain mielikuvitus on rajana kokeiluille.

(Sitaatit ovat kuntoutujamme Annamari Nahkolan, joka kirjoitti kokemuksestaan sovelletun laskettelun liikuntakokeilusta.)

      

Lisätietoa sovelletusta laskettelusta ja Kelan liikuntakokeiluista löydät täältä:

https://www.ski.fi/info/soveltava-alppihiihto/

https://www.vammaisurheilu.fi/uutinen/5085-lumitapahtumat-2018-sovellettua-laskemista-ja-talvista-touhua-koko-perheelle

http://www.kela.fi/documents/10180/1453705/A_std_2015.pdf/722ae254-4962-4a2c-a847-f4e3b6823224

NDT Bobath -terapeutti, kipufysioterapeutti Heidi Haromo, Tutoris Oy – Pirkanmaan Erikoiskuntoutus

Tutoris Oy on kuntoutus- ja hoivapalveluita valtakunnallisesti tuottava suomalainen yritys. Lääkinnällisen kuntoutuksen puhe-, toiminta- ja fysioterapiapalveluita sekä hoivapalveluita tarjotaan kuntien ja kuntayhtymien organisaatioille sekä Kansaneläkelaitokselle. Yritys työllistää noin 200 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista.