Ajankohtaista

Pyörätuoli toi vapauden!

7.11.2019

Pyörätuolitanssia maajoukkueessa tanssivalle Tutoris Erikoiskuntoutuksen kuntoutujalle Hanna Ihantolalle pyörätuoli avasi 19-vuotiaana uuden maailman.

Synnynnäinen CP -vamma vaikeutti Hannan kävelyä lapsesta saakka ja pitkään tavoitteena oli kävely apuvälineiden turvin. Hannan kävely oli kuitenkin turvatonta rollaattorinkin avulla, joten yksin kodin ulkopuolella liikkuminen oli lähes mahdotonta suuren kaatumisriskin vuoksi. Lopulta Hanna sai ensimmäisen käyttötuolin vuonna 2011, mikä vaikutti merkittävästi hänen itsenäistymiseensä ja elämän laadun paranemiseen.

Hanna Ihantola ja parinsa Kalle. Kuvaaja: Jari Salopino (Kuvauspalvelu Salopino)
Kuvan hiukset ja meikki: Julia Kinnunen

Apuväline toi itsenäisyyttä ja avasi harrastusmahdollisuuksia

Uuden apuvälineen myötä harrastukset tulivat Hannan elämään. Hanna tanssii maajoukkueessa vakio- ja latinalaistansseja sekä freestylea yhdessä avopuolisonsa Kallen kanssa. Pari osallistui vuonna 2017 MM -kilpailuihin ja huomasi kisoissa, kuinka he antavat muille pareille tasoitusta pyörätuoliensa vuoksi. Silloiset pyörätuolit estivät heitä toteuttamasta monipuolisia ja vaativampia ohjelmia, mihin muut parit pystyivät. Pari päätti selvittää, olisiko heillä mahdollista hankkia harrastukseensa sopivammat tanssituolit ja siten kilpailla tasavertaisina maailman huippuja vastaan. Tanssikavereiltaan he saivat hyviä vinkkejä sopivan tuolin ominaisuuksista.

Loppuvuodesta 2017 Hanna käynnisti tanssituolien hankinnan etsimällä rahoitusta monin eri tavoin. Tampereen kaupungin vammaispalvelusta oli mahdollista saada tukea, jos harrastustoiminta ulottuu kansainväliselle tasolle. Hanna etsi muitakin rahoittajia hankkeelleen ja Tampereen apuvälinemessuillta hän sai vinkkiä Invalidiliiton Vammaisliikunnan Tuki ry:stä. Raha-asiat saatiin viimein järjestymään ja parille ryhdyttiin valmistamaan tilauksesta tanssituoleja. Tanssituolit rakennettiin Talartin urheilupyörätuolien pohjalle. Tuoleja suunniteltiin yhdessä tanssijoiden, valmentajien sekä Talartin henkilökunnan kanssa. Tuoleista laadittiin 3D -piirustuksia, koska hyvän tanssiasennon löytäminen oli erittäin tärkeää ja tuoleissa tuli tarkasti huomioida tanssiparin mittasuhteet, jotta yhdessä tanssiminen olisi mahdollisimman sulavaa. Hanna ja Kalle saivat uudet tanssituolinsa loppukeväästä 2018 ja ovat olleet niihin oikein tyytyväisiä. Pari sai heille tarkasti mittatilaustyönä suunnitellut tuolit, joilla harrastamisen voisi viedä täysin uudelle tasolle.

Hanna listaa kunnollisen tanssituolin hyötyjä:

  • liikkeen vapaus on parantunut
  • koreografia ja liikesarjat ovat monipuolistuneet
  • nopeus on lisääntynyt
  • tanssiasento on parempi
  • tuoli on kevyempi
  • niskahartiavaivoja on vähemmän kuin aiemmin
  • itsestään on löytynyt uusia tapoja käyttää kehoa

Kuntoutus mukana arjessa

Hanna on käynyt jo useita vuosia fysioterapiassa Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa. Terapiassa pyritään suunnittelemaan harjoitukset ja lihashuolto sen mukaan, että ne tukevat myös tanssiharrastusta. Tällä hetkellä fysioterapian tavoitteena on keskivartalon hallinnan vahvistaminen, olkanivelten sekä niskahartiaseudun lihaskunnosta huolehtiminen ja siten kipujen ennaltaehkäiseminen. Myös erilaiset koordinaatio- ja tasapainoharjoitukset ovat tärkeitä, samoin kuin alaraajojen lihasvoiman ja liikkuvuuksien ylläpitäminen siirtymisiä ajatellen. Terapia-ajat sovitaan töiden, treenien ja kisatilanteiden mukaan.

Apuväline toi omatoimisuuden

Pyörätuolitanssin myötä Hanna huomasi nopeasti, että pyörätuolilla on todella iso merkitys liikkumiseen. Nykyään Hanna pärjää arjessa itsenäisemmin ja harrastaa aktiivisesti kodin ulkopuolella.

———————————————————————————————————————————————–

Tampereen Apuvälinemessut

järjestetään jälleen 7.-9.11.19 messu- ja urheilukeskuksessa. Pirkanmaan Pyörätuolitanssijat järjestävät päivittäin messuilla erilaisia tanssitapahtumia. Ohjelmassa on mm. esityksiä, opetusta sekä yleiset tanssit messuvieraille. Myös Hanna ja Kalle nähdään tapahtumassa tanssimassa.

Löydät apuvälinemessuilta myös Tutoris Erikoiskuntoutuksen messupisteen. Tervetuloa ständille jututtamaan terapeuttejamme ja tutustumaan esittelyssä oleviin terapioihin!

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

 

Facebook : Wheelchair dancers Kalle Andersson & Hanna Ihantola (@kallehannadance)

Instagram : @kallejahanna

https://www.invalidiliitto.fi/

https://www.tutoris.fi/

https://www.erikoiskuntoutus.fi/palvelut/fysioterapia/neurologinen-fysioterapia/

 


Kirjoittanut Heidi Haromo, fysioterapeutti, kipuun erikoistunut, NDT/Bobath terapeutti, Cred. MDT. Tutoris Oy Pirkanmaan Erikoiskuntoutus

“Toimin fysioterapeuttina Pirkanmaalla. Olen erikoistunut kipukuntoutukseen sekä lasten- ja nuorten fysioterapiaan. Vapaa-aikani kuluu pääasiassa kolmen lapseni harrastuskuskina ja taustavoimissa sekä koiraharrastuksen parissa. Kasvatan japaninpystykorvia sekä parsonrusselinterriereitä.”