Ajankohtaista
Puhevammaisella on oikeus itsenäiseen asiointiin
2.10.2018
Puhevammaisuus vaikuttaa kajaanilaisen Pekan elämään joka päivä. Pekka on neliraajahalvaantunut tapaturman seurauksena ja käyttää pyörätuolia. Puheen ymmärtäminen on Pekalla erittäin hyvää ja hän on taitava keskustelija seuraten aktiivisesti ajankohtaista uutisointia Suomesta ja maailmalta. Erityisiä mielenkiinnonkohteita ovat politiikka, urheilu, matkustelu ja elokuvat. Puheen tuottaminen on Pekalle työlästä ja puhe on epäselvää. Pekka saa puheterapiaa Tutoris Oy:n puheterapeutin Anna Koivukankaan toteuttamana.
PUHEVAMMAISUUS HAASTEENA ITSENÄISESSÄ ASIOINNISSA
Kun tavoitteita mietittiin puheterapian Pysäkkipalaverissa, Pekka kertoi kokevansa erityisen hankalaksi asiointitilanteissa kommunikoinnin. Epäselvä puhe tekee ymmärretyksi tulemisen vaikeaksi etenkin silloin, kun keskustelukumppani on vieraampi tai tilanteessa on taustahälyä. Pekka kertoo usein asiointitilanteissa kokevansa, että keskustelukumppani puhuu ikään kuin hänen ohitseen. ”Kahvilassa avustajaltani saatetaan kysyä, mitä tuo ottaa, vaikka puhutaan minusta. Se tuntuu pahalta”, Pekka kuvailee. Asiointitilanteisiin lähdettiin hakemaan ratkaisua osana puheterapiajaksoa.
Pekka kertoo usein asiointitilanteissa kokevansa, että keskustelukumppani puhuu ikään kuin hänen ohitseen. ”Kahvilassa avustajaltani saatetaan kysyä, mitä tuo ottaa, vaikka puhutaan minusta. Se tuntuu pahalta”, Pekka kuvailee.
PUHETERAPIAA MISSÄ VAIN – ”MISSÄS NÄHDÄÄN ENSI VIIKOLLA?”
Pekan puheterapiatavoitteisiin nostettiin asioinnin harjoittelu puheterapeutin ja avustajan kanssa aidoissa asiointitilanteissa. Muutamien viikkojen välein puheterapia toteutuukin yhdessä sovitusti vaikkapa kirjastossa, kaupassa tai jäätelökioskilla. Asioinnin harjoittelu suunnitellaan etukäteen puheterapiakäynnillä ja asiointikäynnin tavoitteet ja roolienjako kirjataan ylös. Jälkikäteen asioinnin sujumista arvioidaan yhdessä. Samalla harjoitellaan antamaan itselle positiivista palautetta sekä pohtimaan kehittämiskohteita. Harjoittelun myötä Pekka on oivaltanut asioita, jotka helpottavat omien asioiden hoitamista puhevammaisena henkilönä. Hän haluaakin seuraavassa jakaa Tutoriksen blogin lukijoille toimivimmat vinkkinsä sujuvampaan, itsenäiseen asiointiin epäselvästä puheesta huolimatta.
PEKAN VINKIT ASIOINTIIN
- OLE RAUHALLINEN. Puhu hitaasti ja liioittele artikulaatiota. Lisäksi muista, että tauot sanojen välillä ovat myös tärkeitä ja selkiyttävät puhetta. Älä hätäänny, vaikka et tulisi heti ymmärretyksi, vaan yritä rauhallisesti uudelleen.
- SELKIYTÄ ROOLIT. Sovi avustajan kanssa työnjaosta kommunikoinnissa selkeästi jo ennen asioimaan lähtemistä. Avustajan on tärkeä tietää toiveesi siitä, miten toivot itseäsi avustettavan kommunikoinnissa. Esimerkiksi voi olla hyvä sopia, miten pyydät apua tilanteissa. Asioista sopiminen etukäteen sujuvoittaa asiointitilanteiden kulkua ja vähentää väärinymmärryksiä.
- OLE AVOIN. Etenkin aivan uusissa tilanteissa voi olla hyvä pyytää avustajaa kertomaan keskustelukumppanille siitä, millaista kommunikointisi on. Sen voi hoitaa lyhyesti vaikkapa näin: ”Pekka ymmärtää puhetta erittäin hyvin, mutta hänen puheensa on epäselvää. Hän haluaa asioida itse ja pyytää apua tarvittaessa.”
- ILMAISE TOIVEESI. Mikäli toivot vastapuolelta jotain, kerro siitä avoimesti – valitettavasti kukaan ei pysty lukemaan ajatuksiasi! Pekka kokee hyödylliseksi toistamisen ja pyytääkin itse tai avustajan välityksellä keskustelukumppania tilanteissa toistamaan kuulemansa varmistaakseen, että tämä on varmasti tulkinnut ilmauksen oikein. Lisäksi Pekka toivoo asiakaspalvelijan puhuvan suoraan hänelle, eikä avustajalle.
- OLE ROHKEA. Sinulla on oikeus hoitaa asioitasi itsenäisesti. Harjoittele eri tilanteissa eri ihmisten kanssa ja kerää kokemuksia asioinnista.
ILMAISE TOIVEESI. Mikäli toivot vastapuolelta jotain, kerro siitä avoimesti – valitettavasti kukaan ei pysty lukemaan ajatuksiasi!
PUHETERAPEUTTI ANNAN LISÄVINKIT
- Kommunikointipassiin kootaan tietoa puhevammaisen henkilön kommunikoinnista. Passi laaditaan jokaiselle yksilöllisesti ja se voidaan ojentaa uusille keskustelukumppaneille esimerkiksi asiointitilanteissa.
- PUHEVAMMAISTEN TULKKAUSPALVELU. Muista myös puhevammaisen henkilön lakisääteinen oikeus tulkkauspalveluun. Tutustu palveluun Papunetin sivuilla.
Tsemppiä asiointiin kaikille blogin lukijoille ja hyvää puhevammaisten viikkoa!
Suomessa arvioidaan olevan noin 65 000 puhevammaista henkilöä, joilla on vaikeuksia selvitä arjen tilanteista puheen avulla. Haasteita voi olla puheen tuotossa, puheen ymmärtämisessä tai molemmissa. Puheterapiassa pureudutaan kommunikoinnin pulmiin arjen tilanteissa. Tutoriksella puheterapia toteutuu niin kutsutulla yhteisöllisen kuntoutuksen periaatteella asiakkaan arkiympäristössä, ja yksilölliset tavoitteet laaditaan keskustellen kuntoutujan kanssa. Hae meille puheterapiaan tästä!