Ajankohtaista

Puheterapia – työharjoittelu Tutoriksessa

13.12.2021

Hei logopedian opiskelija! Onko sinulla etsinnässä työharjoittelupaikka? Lue Sallan ja Julian kokemukset työharjoittelusta ja hae meille! Me Tutoriksella tuotamme puheterapiapalveluita ympäri Suomen ja otamme vastaan mielellämme logopedian opiskelijoita työharjoitteluun! Viimeisen vuoden logopedian opiskelijat Salla Katainen ja Julia Forsman suorittivat neljän kuukauden työharjoittelun Tutoriksella.

Miten valitsin Tutoriksen?

Sallalle Tutoris oli tuttu, sillä hän oli aikaisemmin opintojen aikana osallistunut Tutoriksella järjestettävään tapahtumaan, jossa kerrottiin etäkuntoutuksesta puheterapiassa. Tutoris onkin etäterapian edellä kävijä ja hyödyntänyt etäkuntoutuspalveluita jo vuodesta 2012 alkaen. Salla kiinnitti jo tuolloin huomiota Tutoriksen viihtyisiin tiloihin sekä kotoisaan tunnelmaan. Paikka jäi mieleen potentiaalisena työharjoittelupaikkana ja myöhemmin Salla päättikin hakea Tutorikselle suorittamaan viimeistä työharjoitteluaan.

Samoin Julialle Tutoris oli entuudestaan tuttu osallistuttuaan Tutoriksen järjestämään opiskelijailtaan: ”Tapahtuma antoi minulle positiivisen kuvan yrityksestä ja ajattelin jo silloin, että haluaisin ainakin harjoitteluun tähän yritykseen.”

”Ajattelin jo silloin, että haluaisin ainakin harjoitteluun tähän yritykseen”, Julia kertoo Tutoriksen järjestämästä opiskelijatapahtumasta.

”Täällä on kaikki mietitty”

Tutoriksella on laaja osaaminen puheterapiasta, laadukkaat työvälineet sekä vuosien mittaan kasattu monipuolinen materiaalipankki, mikä on kaikkien työntekijöiden vapaassa käytössä.

”Jo ennen harjoittelun alkua minulle kerrottiin materiaaleista, työvälineistä ja annettiin reppu, johon kaiken voi laittaa. Tuli olo, että täällä on oikeasti kaikki mietitty. Oli ihanan selkeää! Tuli luottavainen olo itselle, että täällä on homma hanskassa”, Salla kertoo työharjoittelun alkuvaiheista.

Alussa molemmilla oli luonnollisesti jännittynyt olo mutta vastaanotto oli todella hyvä sekä ohjaajien saatu tuki riittävää.

”Meillä on kaksi ohjaajaa, joilta on aina voinut kysyä apua, ja heihin on saanut hyvin yhteyden. Myös muut työntekijät ovat olleet halukkaita auttamaan”, sanoo Salla, johon Julia jatkaa: Joka viikkoisen ohjauksen lisäksi meillä ei ole ’’suurta kynnystä’’ konsultoida ohjaajiamme tarpeen vaatiessa vaan tiedämme, että apua on saatavilla tarvittaessa.”

Työharjoittelun sisältö

Opiskelijat ovat työharjoittelun aikana toteuttaneet puheterapiaa lapsiasiakkaille niin vastaanotolla kuin etäkuntoutuksena sekä päässyt muiden puheterapeuttien mukaan päiväkotikäynneille ja seuraamaan heidän toteuttamaa etäkuntoutusta. Lisäksi Salla kertoo päässeensä seuraamaan toimintaterapiaa, mitä pitää hyvänä asiana, sillä puheterapeutit tekevät paljon yhteistyötä toimintaterapeuttien kanssa. Salla ja Julia kokevat, että ovat saaneet Tutoriksella paljon oppia tulevaisuuden uraa ajatellen.

Kivasti on ollut erilaisia kielen ja kommunikoinnin häiriöalueita, mitä kautta olen saanut kokemusta ja paljon lisää ideoita. Olen päässyt toteuttamaan terapiajakson alusta loppuun; ottanut yhteyttä perheisiin, sopinut kaiken ja miettinyt suunnitelman sekä tavoitteet ja hoitanut yhteydenpidot mm. päiväkoteihin. Kaiken mitä terapiajaksoon kuuluu. Lisäksi kirjaamiskäytännöt ja lausuntojen tekeminen on tullut tutuksi.” Salla kertoo työtehtävistään, johon Julia jatkaa omilla kokemuksillaan: ”Olen päässyt tekemään ja oppimaan puheterapeutin työtä käytännössä eli kontaktoimaan asiakkaat ennen puheterapian aloitusta, suunnittelemaan ja toteuttamaan puheterapiakäynnit ja tekemään puheterapeutin loppulausunnot jakson päättyessä. Toisin sanoen olen oppinut harjoittelussa puheterapeutin työn käytäntöä, jolle yliopiston teoreettisempi pohja on valmistanut.”

Tutoriksella opiskelijat pääsevät itse vaikuttamaan työharjoittelun sisältöön ja oppivat työharjoittelussa käytännön taitoja työelämää ajatellen. Salla ja Julia pitävät hyvänä asiana, että heihin luotetaan ja annetaan vastuuta terapiatyössä.

Julia: ”Sain vaikuttaa asiakasmäärääni, aikatauluihin sekä puheterapiakäyntien sisältöön. Saamme suunnitella omat päivämme.”

Salla: ”Olen saanut rakentaa itse aikataulut ja työviikon sekä vaikuttaa terapian sisältöön. Tavoitteet käymme ohjaajan kanssa läpi mutta miten niihin mennään, olen saanut suunnitella itse. Juuri sain ensimmäisen asiakasjakson päättymään, mikä oli todella kiva kokemus, päästä näkemään mitä se on alusta loppuun.”

Tuli olo, että täällä on oikeasti kaikki mietitty. Oli ihanan selkeää! Tuli luottavainen olo itselle, että täällä on homma hanskassa”, Salla kertoo työharjoittelun alkuvaiheista.

”Suosittelemme!”

Salla ja Julia ovat olleet tyytyväisiä Tutorikseen harjoittelupaikkana. Sallasta on aina ollut mukava tulla harjoitteluun, sillä ilmapiiri on hyvä ja työtoverit auttavaisia. Ihmiset näyttävät viihtyvän yrityksessä hyvin ja tulevat keskenään toimeen. Työharjoittelun sisältö on haastanut sopivassa määrin sekä antanut mahdollisuuden soveltaa käytännössä teoriatietoa.

”Olen viihtynyt hyvin ja suosittelen ehdottomasti muillekin! Tämä harjoittelupaikka sopii sellaiselle opiskelijalle, joka pystyy tekemään itsenäisesti töitä. Olen iloinen, että valitsin tulla ja sain tämän paikan!” Iloitsee Salla ja Julia komppaa: ”Tutoris on ollut erittäin hyvä harjoittelupaikka, jota voin vain suositella muillekin pitkää harjoittelupaikkaa miettiville logopedianopiskelijoille!”

 

Kirjoittaja: fysioterapeutti Sanna Ahtee

Meille Tutorikseen voi hakea kausityöhön ja työharjoittelijaksi. Lue lisää kesätyö- ja harjoittelumahdollisuuksista.