• Etusivu
  • Blogi
  • Puheterapeutin 7 vinkkiä ärrän kotiharjoitteluun

Ajankohtaista

Puheterapeutin 7 vinkkiä ärrän kotiharjoitteluun

3.8.2018

Iso joukko tuoreita pikkuoppilaita aloittaa koulutaipaleensa elokuussa. Reput ja penaalit on huolella valittu ja koulutielle suunnataan intoa täynnä. Saattaapa ensimmäinen koulupäivä vähän mahanpohjassa kutkuttaa ja jännittääkin. Kouluun siirtyminen on uusien asioiden oppimisen aikaa. Puheenkehityksen näkökulmasta kouluiän kynnyksellä lapset tyypillisesti ottavat haltuun viimeisetkin suomen kielen äänteet. Noin joka viidennellä koulunsa aloittavalla suomen kieltä omaksuvalla lapsella on kuitenkin vielä äännevirheitä. Erityisesti R- ja S-äänteiden viimeistely on monella lapsella kesken koulupolun alkaessa. Onneksi paljon on tehtävissä kotioloissakin. Nappaa tästä vinkit R-äänteen kotiharjoitteluun.

 1) KESKITTYKÄÄ KUUNTELEMAAN
Pysähtykää kuuntelemaan, missä sanoissa ärrää tarvitaan. Harjoitella voi vaikkapa kuvakirjaa katseltaessa, ruokakaupassa tai automatkalla. Kuuletko sanassa ärrän? Poika… Auto… Kurkku… Lapsi voi vastata esimerkiksi näyttämällä peukalolla ylös tai alas.

 2) TUTUSTUKAA HERRA D:HEN
D-äänteen avulla on hyvä opetella ärrää, sillä ne molemmat ääntyvät samassa paikassa, hammasvallilla yläetuhampaiden takana. Tutkikaa peilin avulla, missä ”herra D” asuu. Kokeilkaa tavujen toistamista D-äänteellä, esim. ”den-den-den”, ”din-din-din”. Mielikuvana voi käyttää esimerkiksi auton käynnistystä tai pallon pompottelua.

 3) OPETELKAA DKIELTÄ
Harjoitelkaa vaihtamaan sanoissa ärrän paikalle D. Esimerkiksi ruususta tulee ”duusu” ja aarteesta ”aadde”. Kokeilkaa toistaa sanoja nopeasti peräkkäin, esim. ”makkada-makkada-makkada”. D-kielellä hassuttelu on hauskaa ja samalla kehittyy lapsen tietoisuus äänteistä sanojen rakennuspalikoina.

 4) METSÄSTÄKÄÄ TÄRYÄ
Ärrän täry lähtee monesti löytymään, kun lapsi oppii ääntämään D:n napakasti ja harjoituksiin lisätään painetta ja ilmavirtaa. Lisäksi kannattaa kokeilla nopeita D-tavutoistoja ilman vokaalia (”dn-dn-dn-dn”).

 5) HARJOITELKAA, HARJOITELKAA, HARJOITELKAA
Harjoitelkaa usein, mutta sopivan lyhyitä hetkiä kerrallaan. Muistamista voi helpottaa, jos harjoittelun liittää johonkin toistuvaan rutiiniin, esimerkiksi aamupalapöytään tai saunareissuihin. Rentouden säilyttäminen harjoittelussa on tärkeää. Joskus ärrän täry löytyykin vaikkapa selällään pötkötellessä D-tavuilla hassutellen.

 6) EDETKÄÄ PIENEMMÄSTÄ SUUREMPAAN
Kun lapsi pystyy tuottamaan täryn erillisenä, sitä voi lähteä kokeilemaan vokaaliin yhdistettynä, esimerkiksi ”drrraa”, ”aadrrr”. Edetkää harjoittelussa vähitellen pienemmästä suurempaan: tavuista sanoihin, sanoista lauseisiin ja lauseista arkipuheeseen.

 7) KOKEILKAA ÄRJYN ÄRRÄKOULUA
Ärjyn Ärräkoulu on Tutoriksen nettiterapiapeli
 R-äänteen harjoittelun tueksi. Sen voit valita joko itsenäisesti harjoitellen tai puheterapeutin reaaliaikaisella etäohjauksella. Mukaansatempaavat nettipelit motivoivat harjoittelemaan ja kaikki materiaalit ovat puheterapeutin suunnittelemia. Nappaa Ärjyn Ärräkoulu ostoskoriisi verkkokaupastamme.

Tutoris Oy tarjosi sadalle suomalaiselle lapselle ilmaisen nettiterapiapaketin R- tai S-äänteen opetteluun. Nettiterapiapaketit saivat innostuneen vastaanoton, ja palautekyselyymme vastanneista noin puolet oppi äänteen harjoittelujakson aikana. Nettiterapia on nykyaikainen ja motivoiva tapa harjoitella puuttuvia äänteitä. Harjoittelu tapahtuu lapsen omassa arkiympäristössä yhdessä läheisten kanssa.

Tutustu Tutoriksen nettiterapiapeleihin:

Yle: R ei löytynyt orren ympäriltä vaan nettiterapiasta 

Tamperelainen-lehti: R ja S-äännevikoihin voi ostaa nettiterapiaa 

Tutoriksen nettiterapiapelit 

Pelit ovat ostettavissa Tutoriksen verkkokaupasta!

puheterapeutti Anna Koivukangas, Tutoris Oy Kainuun Erikoiskuntoutus