• Etusivu
  • Blogi
  • Onnistuminen fysioterapiassa – säihkyvät silmät ja leveä hymy

Ajankohtaista

Onnistuminen fysioterapiassa – säihkyvät silmät ja leveä hymy

16.3.2021

Miettiessäni onnistumisen hetkiä työssäni fysioterapeuttina, ensimmäisenä mieleeni tulee pienet mutta sitäkin onnellisemmat hetket, kun asiakas onnistuu jossain itselleen tärkeässä asiassa ja saavuttaa tavoitteensa. Toisena soveltavan liikunnan lajikokeilut, joiden kautta kuntoutujalle mahdollistuu sekä uusien lajien kokeilu että uusien kokemusten saaminen. Näistä onnistumisen riemukkaina hetkinä koen suurta iloa ja saan valtavasti energiaa työhöni.

Onnistumisen tunne tavoitteena

Onnistumisen tuoma ilo tuo mieleeni vuosien takaiset hetket, jolloin tiesin, mitä itse haluan saada fysioterapeuttina aikaan. Toimin lapsenvahtina aivan ihastuttavalle pienelle Down-lapselle, jonka äiti kertoi minulle silmät loistaen ja suuri hymy kasvoillaan, kuinka lapsi oli oppinut kävelemään noin kahden vuoden ikäisenä fysioterapeutin avulla, ketä myös oli kiittäminen lähes kaikesta lapsen liikkumisesta. Lapsesta oli aina hurjan hauskaa pyöräillä kolmipyöräisellä ja juoksuttaa minua mukanaan ohjaamassa hänen menoaan. Leikkipuistossa liukumäet ja keinut toivat hänelle vauhdin hurmaa ja hän nautti suunnattomasti olla vedessä! Hänen ehdoton suosikkinsa oli jättitrampoliinilla pomppiminen, jonne hän vaati minut monet kerrat mukaansa ja josta hän ei millään suostunut lähtemään pois. Joka kerta menin hänen kanssaan hyppimään trampoliinille, vaikka kesäpäivinä aurinkokin olisi pitänyt minut tarpeeksi lämpimänä, sillä hänen tarttuva naurunsa oli niin mahtava!

Näkemäni onnellisuus, minkä äiti koki lapsen liikkumisesta sekä riemu, jonka olin monesti todistanut lapsen silmissä niin leikkipuistossa, pyöräillessä kuin trampoliinilla, on ollut minulle unohtumatonta! Tiesin silloin haluavani saada itsekin aikaan vastaavaa iloa toisessa ihmisessä liikkumisen mahdollistamisen kautta.

Onnistumisen hetki täynnä tunteita

Fysioterapeuttina olen päässyt näkemään erilaisia onnistumisen tunteita. Ylpeyttä ja iloa, kun pääsee omin avuin lattialle istumaan leikkiäkseen legoilla lastenlastensa kanssa. Riemua ja vauhdin hurmaa, kun laskettelee mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään ja huomaa sen olevan mahdollista. Tyytyväisyyttä ja onnellisuutta, kun pystyy istumaan ilman tukea aikaisempaa pidempään. Itsensä tärkeäksi kokemista, kun kykenee opettamaan lapsenlapsensa hyppäämään tasajalkaa näyttäen itse mallia.

Itseluottamusta ja pystyvyyden tunnetta, kun sukeltaa renkaan pohjasta yli metrin syvyydestä tai jaksaa pyöräillä 10 kilometrin matkan. Rauhaa ja tyyneyttä, jonka kokee meloessaan tyynellä järvellä. Iloa, kun löytää itselleen mieluisan ja sopivan liikuntaharrastuksen. Tai vapautta, kun voi itsenäisesti liikkua vedessä ilman spastisuuden ja pakkoliikkeiden määrittämää tahtia.

Näinä monien tunteiden siivittäminä hetkinä, kun näen asiakkaani silmien loistavan ja hymyn kasvoilla heidän saavuttaessaan tavoitteensa, tiedän saavuttaneeni myös oman tavoitteeni, onnistuneeni.

Kirjoittaja on Tutoris Erikoiskuntoutuksen fysioterapeutti, jonka asiakaskunta koostuu pääasiallisesti neurologisista kuntoutujista.

Tutustu laajaan fysioterapian palveluvalikoimaamme. Tarjoamme fysioterapiapalveluita Tampereella, Oulussa, Kemissä ja Rovaniemellä sekä etäkuntoutuksena ympäri Suomea. Varaa aika.