• Etusivu
  • Blogi
  • Mitä lapselle joululahjaksi? Nappaa talteen Tutoriksen terapeuttien parhaimmat vinkit

Ajankohtaista

Mitä lapselle joululahjaksi? Nappaa talteen Tutoriksen terapeuttien parhaimmat vinkit

27.11.2018

Joulu lähestyy, ja monessa perheessä mietitään muiden joulukiireiden ohella myös joululahjoja. Tutoriksella lasten kanssa työskentelevät terapeutit saavat välillä vanhemmilta kysymyksiä siitä, millaisia lapsen kehitystä tukevia joululahjoja he voisivat lapsilleen antaa. Terapiatyössä kokemuksia peleistä ja leluista kertyy paljon, ja toimivat materiaalit kaivetaan terapiakassista käyttöön yhä uudelleen ja uudelleen. Joululahjapähkäilyä helpottaaksemme keräsimme tähän blogiin vinkkimme joululahjoista, jotka tukevat puheen ja kielen sekä karkea- ja hienomotoristen taitojen ja tunnetaitojen kehittymistä. Lopussa on myös vinkkejä aineettomista joululahjoista niille, joita kodin tavarapaljous jo välillä ahdistaa!

PUHE JA KIELI

 

Ärjyn Ärräkoulu tai Sirun Sihinäkoulu

Puuttuuko lapsen puheesta vielä R tai S? Ei hätää – nappaa pukinkonttiin puheterapeutin suunnittelema nettiterapiapaketti verkkokaupastamme! Ärjyn Ärräkoulu ja Sirun Sihinäkoulu ovat saatavilla joko puheterapeutin kannustavan ja asiantuntevan etäohjauksen kera tai itsenäiseen harjoitteluun . Mukaansatempaavat nettiterapiapelit ovat saaneet lapsilta hurjasti kehuja ja motivoivat harjoittelemaan puuttuvia äänteitä hauskalla tavalla.

Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat

Kuvakirjojen lukeminen yhdessä lapsen kanssa on yksi tehokkaimmista tavoista tukea puheen- ja kielenkehitystä.

Kuvakirjan äärellä päästään pois arjen tutuista ympyröistä, ja lapsen sanavarasto monipuolistuu. Valitsitpa minkä tahansa satukirjan, ei lahjan valinta voi mennä pahasti mönkään!

Eetu, Iitu ja kertomattomat tarinat on erityisesti kerronnan harjoitteluun suunniteltu kuvakirja, jossa puuttuvan tekstin täydentää lapsi itse. Kirja on suomalaisten puheterapeuttien ja tutkijoiden suunnittelema.

Oppi & ilo: Minä itse kerron tarinan, 100 kuvallista tarinakorttia

Värikkäät tarinakortit joko omasta päivästä tai muista innostavista aiheista kertomisen tueksi. Tarinakorttien avulla voidaan tukea mm. sanavarastoa, kerrontaa sekä mielikuvitusta ja keskustelutaitoja. Lähtekää joulunpyhinä yhdessä vaikkapa mielikuvitusmatkalle!

Muumi Ensimmäinen Alias tai Junior Alias

Kaikkien tuntema sananselityspeli, jonka avulla voi mm. opetella uusia sanoja sekä harjoitella kuuntelemiseen keskittymistä ja kuullun ymmärtämistä. Pieni Muumifanisi ilahtuu takuulla Muumi-aiheisesta Ensimmäinen Alias -pelistä! Junior Alias taas on varma valinta jokaisen kouluikää lähestyvän lapsen lahjapakettiin.

Pillimuki tai -pullo

Eihän teillä juoda nokkamukeista? Nokkamukista juodessa kieli työntyy eteen, ja se voi edesauttaa vääränlaisen nielaisumallin kehittymistä. Pillin kautta juotaessa taas kieli vetäytyy taakse ja kielenkärki nousee yläetuhampaiden taakse, jolloin lapsi oppii oikeanlaisen nielaisumallin. Pillillä imeminen onkin nykyään osa monen epäselvästi puhuvan lapsen puheterapiaa! Lapsen mielenkiinnonkohteisiin liittyvä söpö pillimuki tai -pullo ei siis ole ollenkaan hassumpi lisä pukinkonttiin.

Uno tai Halli Galli

Jokainen tuntee Uno-pelikortit. Pelissä voi harjoitella esimerkiksi värejä, lukumääriä ja ohjeiden ymmärtämistä. Halli Galli -peli taas saattaa olla monelle vieraampi vaihtoehto värien ja lukumäärien harjoitteluun. Pelissä kilpaillaan siitä, kuka hoksaa ensimmäisenä viisi samanlaista hedelmää pöydältä. Valitsit niin tai näin, hauskoja pelihetkiä on luvassa varmasti!

 

KARKEA- JA HIENOMOTORIIKKA

 

Tenkka-Poo muistipelisovellus

Tutoriksen puhe- ja toimintaterapeuttien suunnitteleman toiminnallisen muistipelisovelluksen avulla voi harjoitella myös motorisia taitoja. Tabletille ladattavan muistipelin iloisissa kuvakorteissa on toiminnallisesti toteutettavia tehtäviä, jotka voi toteuttaa joko muistipelin aikana tai sen jälkeen.

Muistipelin pyörteissä mm. kieritään, roikutaan ja tehdään kuperkeikkoja!

Twister -peli

Tämän pelin parissa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin! Lisäksi klassikkopeli kehittää mm. kehon hahmottamista ja -hallintaa.

Lasten lumilapio tai kola

Voisiko lumitöiden teosta tehdä koko perheen yhteisen jumppahetken? Aikuisesta tylsältä tuntuvat lumityöt voivat tuntua lapsista hauskalta leikiltä, kun välineet ovat kohdallaan. Lapselle sopivan kokoisen lapion tai kolan kanssa lumitöiden tekeminen onnistuu myös perheen pienimmiltä.

Pulkka tai liukuri

Mäenlasku on niin mukavaa, että liikuntaa tulee harrastettua kuin huomaamattaan pulkkamäkeä aina uudelleen ylös kavutessa.

Oppi & ilo: Pyyhittävä Kohti koulua -puuhakirja

Puuhakirjan hauskat tehtävät valmistavat lasta koulutielle. Tehtävissä mm. tutustutaan kirjaimiin ja numeroihin sekä harjoitellaan kynätyöskentelyä. Mukana tulee poispyyhittävä tussi, joten tehtävät voi tehdä aina uudelleen.

Kinetic Sand taikahiekka

Tavalliselta hiekalta näyttävä taikahiekka tuntuu elävältä käsissä. Tavallisen muovailuvahan tavoin taikahiekasta voi rakentaa mitä vaan, mutta se ei kuivu koskaan. Muovaileminen kehittää myös kädentaitoja.

 

TUNNETAIDOT

 

Oppi & ilo: Seikkailujen saari -lautapeli

Hauskassa lautapelissä pelastetaan suloiset eläinpoikaset pulasta ja harjoitellaan samalla mm. tunteiden tunnistamista, nimeämistä ja ilmaisua.

 Jukka Hukka -kirjasarja (kirj. Avril McDonald)

Viisiosaisessa satukirjasarjassa käsitellään mm. pelkoa ja jännitystä, itseluottamusta, ystävällisyyttä sekä rauhoittumista. Lisäksi kuhunkin kirjaan on koottu ideoita ja tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lapsen kanssa.

LEGO® DUPLO®: Ensimmäiset tunteeni

Tunnetaitoja voi harjoitella myös legojen avulla. Iloisen väriset duplot sopivat erityisesti perheen pienimmille. Kasvopalikoista voi tutkia erilaisia ilmeitä ja harjoitella samalla tunteiden tunnistamista ja nimeämistä. Leikin kautta tunteiden opettelu on hauskaa ja mielikuvitusta rikastuttavaa.

LAHJAKSI YHTEISTÄ AIKAA LAPSEN KANSSA

 

Metsäretki

Retki talviseen satumetsään voi olla erilainen ja ikimuistoinen lahja lapselle. Lisäksi epätasaisessa maastossa liikkuessa ja kivien ja kantojen päällä tasapainoillessa kehittyvät myös tasapainotaidot. Luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta pääsee nauttimaan koko perhe.

Leffailta

Olohuone muuttuu elokuvateatteriksi hyvin pienin järjestelyin valoja himmentämällä ja puhelimet äänettömälle laittamalla. Ehkä myös jotakin pientä leffaherkkua voisi varata? Mikäli sopivan elokuvan löytäminen on vaikeaa, on Inside Out – mielen sopukoissa (ikäraja 7) takuuvarma valinta koko perheen elokuvaksi. Tunnetaitojakin opettava elokuva on koskettava ja riemukas löytöretki lapsen mieleen.

Jouluinen leivontahetki

Joululutorttuja, pipareita vai pullaa? Leipoa voi oikein hyvin joulun jälkeenkin. Leipoessa kädentaidot kehittyvät ja aikaansaannoksista on mukava nauttia yhdessä.

Superpark-päivä koko perheelle

Anna joululahjaksi koko perheen yhteisiä muistoja Superpark-päivän muodossa. Liikunnalliset taidot kehittyvät puiston aktiviteettien parissa touhuten hauskalla ja motivoivalla tavalla. Lisäksi lapsi pääsee kokeilemaan ihan uusia urheilulajeja – löytyisikö puistosta vaikka uusi harrastus?

kirjoittaneet Tutoris Oy:n toimintaterapeutti Elina Soinio ja puheterapeutti Anna Koivukangas

 

Lue lisää joululahjavinkeistämme:

https://www.tutoris.fi/verkkokauppa/

https://superpark.fi/

https://www.oppijailo.fi/