• Etusivu
  • Blogi
  • Mentori tukee uutta tiimiläistä kasvattamaan juurensa

Ajankohtaista

Mentori tukee uutta tiimiläistä kasvattamaan juurensa

2.6.2021

Mentori tukee tiimin jäsentä pääsemään kiinni työarjen käytäntöihin ja auttaa väistämään mahdollisia eteen tulevia karikoita. Meillä Tutoriksella jokainen uusi työntekijä saa tiimistä oppaakseen kokeneemman kollegan heti työuran alkumetreillä. Oma mentori madaltaa uuden työntekijän kynnystä kysyä ja ihmetellä.

Miten tiimissä toimitaan, millaisia asiakastyön käytäntöjä meillä Tutoriksella on ja miten lähden kirjoittamaan kirjauksia ja lausuntoja? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin Tutoriksen Lounais-Suomen tiimin tuoreet toimintaterapeutit Jonna Lindholm, Emilia Paasi ja Mirka Rönnberg ovat saaneet vastauksia omilta mentorikollegoiltaan. Ensimmäisen kuukauden aikana mentorointiin on varattu jokaisesta viikosta pari tuntia, ja oman mentorin vahva tuki kulkee rinnalla puolen vuoden ajan.

 

Mentorointi on tiivis ja toimiva osa perehdytystä

Tutoriksen Lounais-Suomen tiimissä, Turussa ja lähikunnissa, työskentelee tällä hetkellä noin parikymmentä kuntoutuksen ammattilaista toiminta- ja puheterapeutteina. Mentorointitoiminta on tiimissä käytössä tärkeänä osana uusien työntekijöiden perehdyttämisprosessia, ja tiimin pidempiaikaisemmat jäsenet vastaavat vuorollaan uusien kollegoiden mentoroinnista.

– Mentoroinnista on ollut itselleni suuri apu uuden työn aloittamisen tukena. Itselleni on tuonut mielenrauhaa, kun olen valmiiksi tiennyt koska ja keneltä voin mieltä askarruttavia, omasta mielestäni tyhmiäkin kysymyksiä kysyä. Se on madaltanut kynnystä kysyä ja ihmetellä, kertoo Jonna omista kokemuksistaan.

– Omat mentorointihetkeni ovat olleet myös ammatillisesti erittäin kehittäviä, kun on mentorin kanssa juteltu asiakkaista ja olen saanut tukea oman epävarmuuteni kanssa painiessa. Keskustelujen myötä olen myös pohtinut omia työtapojani työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen näkökulmasta, jatkaa Emilia.

– Mentorin kanssa katsotaan myös yhdessä käytännön asioita, kuten sähköisen potilastietojärjestelmän käyttöä, Mirka lisää.

Mentorointi mukautuu tutoreiden tarpeisiin

Mentorointitapaamisten kesto, tiheys ja muut yhteydenpitotavat on sovittu yhdessä mentorin ja mentoroitavan kesken niin, että käytännöt ovat palvelleet parhaiten juuri mentoroitavan yksilön tarpeita molempien aikataulut huomioon ottaen.

– Joillain meistä on sovittuna viikoittain tietty vakioajankohta tapaamiselle tai yhteydenpidolle, toisinaan taas saatettu mennä viikko kerrallaan tilanteen mukaan eläen. Tapaamisia on järjestetty niin kasvokkain kuin etäyhteydellä, lyhyempiä ja pidempiä aikoja kerrallaan sekä välissä pitämällä yhteyttä viesteillä tai soittaen, mentoroivat kertovat.

Selvää on, että kaikki kolme ovat yhtä mieltä mentoroinnin merkityksellisyydestä ja hyödyllisyydestä. Mentorointi on helpottanut tulemista osaksi työporukkaa, kun sen kautta ainakin yhteen kollegaan on tullut tutustuttua heti paremmin.

MENTOROINNIN MUISTILISTA

  • KAKSIN AINA KAUNIHIMPI – Oma mentorisi on tukesi ja turvasi uuteen työhön, tiimiin ja tapoihin tutustuessasi. Yksin et jää, vaan saat rinnallesi käsikynkkään vankan kuntoutuksen konkarin.
  • KYSYVÄ EI TIELTÄ EKSY – Tyhmiä tai turhia kysymyksiä ei olekaan. Voit huoletta kysyä mieltäsi askarruttavat asiat ääneen ja vastaukset saat omalta mentoriltasi.
  • KUKAAN EI OLE SEPPÄ SYNTYESSÄÄN – Sinun ei tarvitse tulla meille Tutorikselle valmiina – oppiminen on elämänmittainen prosessi. Omalta mentoriltasi saat tukea kasvattaaksesi ammattilaisena omat jykevät juuresi.