Ajankohtaista

Mehiläinen Tutoris palkitsi FM Maria Lummekosken pro gradu -stipendillä

11.9.2023

Mehiläinen Tutoris ojensi tiistaina 31.8.2023 Tutoris pro gradu -stipendin puheterapeutti FM Maria Lummekoskelle. Mehiläinen Tutoris Oy:n perustaman stipendirahaston tavoitteena on edistää logopedia-alan koulutus- ja tutkimustoimintaa. Stipendi myönnetään ansiokkaasta opinnäytetyöstä, mikä palvelee kuntoutustyötä ja kohtaa käytännön.

Pro Gradu -stipendi ojennettiin Maria Lummekoskelle Mehiläinen Tutoriksen toimitiloissa Helsingissä.

Opinnäytetyöstipendin saaja on 28-vuotias puheterapeutti Maria Lummekoski. Lummekoski kirjoitti pro gradunsa aiheesta ESIKKO-menetelmän validiteetti kaksivuotiaana.

Lummekoski päätyi opiskelemaan logopediaa Helsingin yliopistoon opiskeltuani ensin kolme vuotta saksan kieltä ja kulttuuria Jyväskylässä. Itävallassa vietetyn vaihtovuoden aikana Lummekoski pohti tulevaisuuttaan ja löysi logopedian, jossa yhdistyi monta hänen mielenkiinnon kohdetta.

Lummekoski päätyi pro gradu -aiheeseensa, kun hän opintojensa loppuvaiheessa odotti esikoistaan ja kiinnostui varhaiskuntoutuksen maailmasta. – graduni piti valmistua osaksi puheen ymmärtämistä tutkivaa väitöskirjatyötä ja pitää sisällään 1-vuotiaiden kliinisiä jaksoja, mutta korona sotki suunnitelmat. Onneksi ohjaajallani oli tarjota omasta tutkimusprojektistaan toinen aihe minulle. Pro gradu -työni otsikoksi muodostui ”ESIKKO-menetelmän validiteetti kaksivuotiaana”. Pidin aiheen valinnassa tärkeänä, että voisin ammentaa siitä jotain myös työuralleni, Lummekoski summaa.

Lummekosken tutkimustyö eteni sykäyksittäin ja rinnakkain esikoisen vauva- ja taaperovuosien sekä loppuharjoittelun ja työelämään siirtymisen kanssa. – Aineisto oli onneksi valmis, mikä tarkoitti sitä että pystyin tarttumaan työhön silloin, kun aikaa oli. Tilastolliset menetelmät aiheuttivat minulle muutamia harmaita hiuksia, sillä en ollut käynyt niihin liittyviä ekstrakursseja luullen, että lopputyöni pohjautuisi laadulliseen tutkimukseen. Pro gradu -työni valmistuttua olin jo ollut jonkin aikaa työelämässä ja valmistumispaperit saatuani sain heti toimen. Nyt olen kuopuksesta vanhempainvapaalla ja odotan innolla kliinistä työtä, kenties joskus vielä löydän itseni myös tutkimuksen parista!, Lummekoski kertoo tutkimustyön ja valmistumisen jälkeisen uran etenemisestä. Stipendin saaminen oli Lummekoskelle positiivinen ja iso yllätys. Stipendisumman hän aikoo säästää omaa kotia varten.

Gradun kanssa painiville Lummekoski haluaa antaa vinkin – Nelson Mandelan sanoin: ”It always seems impossible until it’s done!”, Lummekoski toteaa.  Lummekoski haluaa nostaa esiin gradun valmistumisessa Helsingin yliopiston tarjoaman graduretriitin – pienen lapsen vanhemmalle graduretriitti Lammin tutkimusasemalla edisti graduni valmistumista huomattavasti, joten sellaista mahdollisuutta kannattaa ehdottomasti myös hyödyntää, jos vain tilaisuus tarjoutuu.

Lämpimät onnittelut Maria Mehiläinen Tutorikselta!

Lue lisää opinnäytetyöstipendistä ja hae. Syksyn haku päättyy 30.11.2023.