Ajankohtaista

Mitä teen, kun kaatuessani mursin ranteeni?

1.2.2018

Bussi on myöhässä ja hämärässä kävelen mahdollisimman nopeasti ehtiäkseni ajoissa töihin. Humps! ja olen maassa. Mitä tapahtui? Yön aikana sataneen ohuen lumikerroksen alla olikin liukas jää ja kaaduin. Mietin sattuuko mihinkään, nousen varovaisesti ylös ja putsaan vaatteeni. Ehkä vilkaisen vielä olkani yli, että näkikö kukaan ja jatkan matkaani. Kuulostaako tutulta?

Rannemurtumien yleisyys

Rannemurtuma on yleisin murtuma Suomessa. Noin 12000 värttinäluun murtumaa todetaan vuosittain. Talviset liukkaat kelit ovat selvä altistava tekijä murtumille ja 54-77% murtumista ovatkin tulleet kaatumistapauksista. Kun maa lähtee jalkojen alta, otamme automaattisesti kädellä vastaan ja silloin ranneluihin kohdistuu voimakas ja yllättävä rasitus.

Murtumien hoito

Pääsääntöisesti rannemurtumat pyritään hoitamaan konservatiivisesti eli kipsihoidolla. Aina hoito ei mene suunnitelmien mukaan ja yläraajaan jää kipua ja / tai toimintarajoituksia. Mitä voit itse tehdä vaikuttaaksesi ranteen hyvään kuntoutumiseen?

  • älä kärsi kivusta vaan hakeudu lääkärille, jos yläraaja on kipsissä kipeä
  • liikuta sormia ja olkapäätä aktiivisesti koko kipsihoidon ajan
  • liiku ja toimi mahdollisimman normaalisti kipsistä huolimatta
  • kipsihoidon jälkeen kuntoututa yläraajaa aktiivisesti fysioterapeutin ohjauksessa

Kuntoutus kipsihoidon jälkeen

Ohjeita kipsinpoiston jälkeiseen kuntoutumiseen:

  • jos yläraajassa on turvotusta, vähennä sitä liikehoidoilla sekä kylmä-lämmin vesisuihkuilla
  • yläraaja ei saisi olla kipeä tässä vaiheessa. Jos on, hakeudu lääkäriin ja hoida kipua.
  • palauta nivelliikkuvuudet oman raajan painolla tehtävillä harjoituksilla ja venytyksillä
  • aloita voimaharjoittelu vastuskuminauhalla
  • palaa normaaleihin arkiaskareisiin ja töihin mahdollisimman nopeasti
  • palaa aiempiin liikuntaharrastuksiin, kun yläraajan toimintakyky on palautunut ennalleen

Rannemurtumat hoidetaan yleisesti perusterveydenhuollossa ja sieltä fysioterapeutti antaa kotijumppaohjeet mukaan. Joskus ohjeet unohtuvat tai eivät ole riittäviä juuri sinulle. Jos epäröit mitä saat tehdä, ota yhteys joko ohjeet antaneeseen fysioterapeuttiin tai hakeudu tuki- ja liikuntaelinfysioterapiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Fysioterapeutti tarkistaa ranteen ja koko yläraajan nivelliikkuvuudet ja teette yhdessä tavoitteet ja suunnitelman kuntoutumiselle. Kipsihoidon aikana lihakset heikkenevät ja ranteen liikkuvuus vähenee. Näiden palauttaminen voi olla pelottavaakin ja siksi tarvitset rinnalle osaavan ammattilaisen ohjaamaan.

Toipumisennuste

Yleisesti rannemurtumasta toipuminen kestää noin 6-12 kuukautta ja aika kannattaa käyttää aktiivisesti itseään kuntouttaen. Tavoitteen on hyvin toimiva ja kivuton yläraaja. Heikko akuutin vamman- ja kivunhoito ennustaa kivun kroonistumista ja mm. crps:n kehittymistä murtuman komplikaationa. Tästä syystä oma aktiivinen ote paranemisprosessissa on erittäin tärkeää.

Meillä Tutoriksessa on tules-ammattilaisia auttamassa, jos tarvitset ohjausta murtumasi kuntoutuksessa.  Ota rohkeasti yhteyttä!

Tutustu palveluihimme ja varaa aika terapiaan:

Pirkanmaan Erikoiskuntoutus, fysioterapiapalvelut (Tampere),  p. 03 3126 0300

TutorisFysio, fysioterapiapalvelut (Oulu), p. 040 630 3032

Lisää tietoa rannemurtumista:

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50109

Kipufysioterapeutti Heidi Haromo, Tutoris Oy – Pirkanmaan Erikoiskuntoutus

Tutoris Oy on kuntoutus- ja hoivapalveluita valtakunnallisesti tuottava suomalainen yritys. Lääkinnällisen kuntoutuksen puhe-, toiminta- ja fysioterapiapalveluita sekä hoivapalveluita tarjotaan kuntien ja kuntayhtymien organisaatioille sekä Kansaneläkelaitokselle. Yritys työllistää noin 200 sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaista.