Ajankohtaista

Liikkumalla helpotat selkäkipua

18.10.2017

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista selkäviikkoa. Monelle meistä selkäkipu on tuttua elämän varrelta. Selkäkipu menee yleensä nopeasti ohi, etkä tarvitse lääkärissäkäyntiä. Joskus kipu kuitenkin pitkittyy tai uusiutuu.

Mitä tehdä, kun selkäkipu iski yllättäen?

Älä jää selkäkivun kanssa paikalleen, koska silloin selän liikkuvuus heikkenee ja samalla liikkumisen pelko lisääntyy. Jos et ole tottunut liikkumaan tai et tiedä mitä kipeän selän kanssa uskallat tehdä, hakeudu fysioterapeutin vastaanotolle. Näin saat heti alussa yksilölliset ohjeet aktiiviseen harjoitteluun sekä lepoon oikeassa suhteessa. Liikehoidoilla varmistat rangan liikkuvuuden säilymisen. Tarvittaessa fysioterapeuttisi hoitaa tai ennaltaehkäisee myös mahdollisia lihasjännityksiä. Kipulääkitys on tässä vaiheessa usein tarpeellista.

Kun selkäkipu ei menekään ohi

Huonosti hoidettu akuutti kipu ja pitkät sairaslomat altistavat kivun kroonistumiselle. Hermosto herkistyy pitkään kestäneestä kivusta ja reagoi normaalia herkemmin kipuviesteihin. Myös epäspesifi kipu (kivulle ei ole selkeää syytä) kroonistuu herkästi ja selän liikekontrolli häiriintyy. Selkä ei toimikaan enää niin kuin aiemmin.

Krooninen kipu on monialaista ja siihen liittyy usein myös henkinen hyvinvointi. Kivun kroonistumisen taustalla voi olla aikaisempia traumoja, avioero, työpaikan menetys tms. stressaava elämäntilanne. Myös kulttuuri ja sukupolvien yli kulkevat tavat reagoida kipuun vaikuttavat juuri sinun kipukokemukseesi. Ota nämä seikat huomioon kuntoutuksessasi.

Itsehoitomenetelmien oppiminen on tärkeää

Kipu on siis aina totta. Koska kipu on kokemus, on se meillä jokaisella erilainen, henkilökohtainen. Sinun on todennäköisesti helpompaa ymmärtää ja sietää akuuttia kudosvauriokipua, kun sille on usein selkeä syy. Mutta kivun pitkittyessä uhkakuvat toimintakyvyn menettämisestä luovat pelkoa, surua ja kiukkua lisäten samalla kivun voimakkuutta. Muista silloin nämä muutamat tärkeät asiat:

  • Kiinnitä huomio kivusta myönteisiin asioihin koko perheessä
  • Korosta liikunnan merkitystä elämässäsi: aktiivinen ja terveellinen elämäntapa lievittää kipua
  • Panosta laadukkaaseen yöuneen
  • Palaa töihin tai opiskeluihin erilaisin järjestelyin
  • Lähde harrastuksiin: palaa entiseen harrastukseen tai aloita uusi
  • Lähde pois kotoa murehtimasta: ystävien luo, teatteriin, matkoille jne.

 

cert. MDT ja kipufysioterapeutti Heidi Haromo, Tutoris Oy – Pirkanmaan Erikoiskuntoutus

Tutoris-konserniin kuuluva Pirkanmaan Erikoiskuntoutus tarjoaa puhe-, toiminta- ja fysioterapiaterapiapalveluja Tampereella ja koko Pirkanmaan alueella. Aluekeskuksessa työskentelee 19 fysioterapeuttia, 4 puheterapeuttia ja 5 toimintaterapeuttia, joihin voit tutustua täällä.

JOS TARVITSET AJAN FYSIOTERAPEUTILLE, VARAA AIKA TÄSTÄ.