• Etusivu
  • Blogi
  • Kylmää kyytiä Tukholmassa – kummiurheilijan kisakuulumisia

Ajankohtaista

Kylmää kyytiä Tukholmassa – kummiurheilijan kisakuulumisia

6.6.2019

Ihanaa alkukesää Tutoriksen asiakkaille toivottelee Rovaniemeltä kummiurheilija Sini Pyy. Mie olen ihan pian 27-vuotta täyttävä paraurheilija, joka haaveilee paralympiakullasta ja omasta koirasta. Päälajinani on ollut viimeiset vuodet maastohiihto, ja nykyään sen rinnalla ovat myös ampumahiihto sekä käsipyöräily kesäisin. Hiihdossa olen kilpaillut jo kahteen otteeseen paralympialaisissa, ja kolmannet vuonna 2022 ovatkin sitten se päätavoitteeni. Urheilun ohella opiskelen Lapin yliopistossa kansainvälisiä suhteita, ja toimin Suomen Paralympiakomitean Urheilijavaliokunnan puheenjohtajana, sekä jäsenenä Kansainvälisen Paralympiakomitean  Women in Sports – komiteassa. Arkeni onkin siis usein melko hektistä, etenkin kun kaikki liike tapahtuu pyörätuolilla selkäydinvammasta johtuen.

Kuva: Michael Lindgren

VALMISTAUTUMISTA KÄSIPYÖRÄILYN MM-KISOIHIN

Tällä hetkellä valmistaudun syyskuisiin käsipyöräilyn MM-kilpailuihin kotona Rovaniemellä. Kahden lajin urheilijana kilpailukauden ja treenikauden välinen raja on usein häilyvä, ja niin kävi tänäkin vuonna. Hiihdon kilpailukausi loppui helmikuussa MM-kisoihin, joista palatessani hyppäsin melkein välittömästi pyörän selkään ja pistin trainerin laulamaan. Suunnitelmissa siinsivät toukokuun maailmancupit, mutta onneksi kerrankin järki pysyi matkassa, ja aloitin kilpailukauden hieman pienemmillä paineilla loppukuusta Tukholman C1 kisoissa. Mie tykkään kilpailla todella paljon, ja usein into asettua viivalle vie kilpailuihin hieman liian aikaisin, ja sitten painitaan pettymyksen ja ärtymyksen tunteiden kanssa pitkään. Tällä kertaa mie päätin, että hyvä treenijakso ja kevyt aloitus kilpailuun on sopiva strategia syksyn MM-kisoja ajatellen.

Matka tukholmaan starttaa

Tukholman kisoihin päätimme lähteä tällä kertaa autolla. Mie matkustan urheilun vuoksi paljon, ja usein kun välineitä on mukana paljon, täytyy matkustusmuoto valita tarkoin. Lähtiessäni esimerkiksi hiihtokisoihin talvella, mukaan täytyy pakata hiihtokelkka, ampumahiihtoase, sukset, sauvat, vaatteet, pyörätuolia ja aika monta muuta liikkuvaa osaa. Myös pyöräreissulle pakattavaa riittää, kun pelkästään käsipyörä on yli kaksi metriä pitkä ja renkaineen ja muine välineineen suhteellisen mielenkiintoinen pakattava. Matkareittimme oli siis seuraava: Rovaniemi-Oulu-Naantali-Tukhoma-Rovaniemi. Matkaan lähdettiin perjantaina 24.5, ja kotona olimme, väsy puserossa, aamuyöllä maanantaina 27.5. Matkustus meni onneksi ilman suurempia ongelmia, ja matkaseuralaiseni kuski/teknikko/kannustaja/avustaja-Mikko hoiti oman osuutensa moitteettomasti. Vietimme kisaa edeltävän yön laivalla, mikä osoittautui aivan toimivaksi ratkaisuksi, vaikka aluksi sitä hieman jännitimmekin. Sattuipa samalle laivalle myös muita joukkueen jäseniä, joten iltapalaseurakin hoitui kätevästi.

haastavassa säässä maaliviivalle

Itse kisa Tukholmassa sujui olosuhteisiin nähden aivan hyvin. Aamulla jännitystä aiheutti matkalla puhjennut takarengas, joka onneksi saatiin paikattua lainatulla vannenauhalla ja varasisäkumilla. Koko kisapäivän meitä piinasi jäätävä sade ja tuuli, mikä teki käsipyöräkisasta extreme-lajia muistuttavan suorituksen. Serkkuni olikin odottanut parin instagram-videon jälkeen, että kisaamme varmaan kajakeilla, emmekä suinkaan pyörillä. Kilpailu kuitenkin vedettiin läpi, ja saavutin kisalle asettamani tavoitteet: Ensimmäinen nainen maalissa, ja ehjä, järkevä vauhdinjako. Matkavauhti hyytyi kyllä jonkin verran kisan aikana, sillä keli kohmetti lihakset melko tehokkaasti, mutta onneksi kisa kesti vain reilun tunnin. Kisan jälkeen olimme koko Suomen joukkueen voimin liimautuneina kisapaikan pattereihin, ja yritimme palauttaa tuntoa sormenpäihin. Mukaan saimme kuitenkin tarvitsemamme Tokio-pisteet ja taas paljon kokemusta, joita reissusta lähdettiin hakemaankin.

Kuva: Michael Lindgren

Kisakausi on nyt auki, ja seuraavan kerran kilpailen SM-kisoissa Jurvalla kesäkuun lopulla. Sitä ennen edessä on reilusti treeniä ja välillä kehon huoltamista ja LPG-hoitoja TutorisFysio Rovaniemen fysioterapeutti Hanna Sitomaniemen sekä muiden TutorisFysion ammattilaisten kanssa.

Rovaniemeltä kesäterkut lähettää

Sini