Ajankohtaista

Kuvakommunikaation iloa

7.3.2016

kuvakommunikaation-iloa-451x352

Terveiset Kainuun alueskeskuksesta!

Tiimiimme kuuluu kuusi puheterapeuttia ja kuntoutamme kaiken ikäisiä asiakkaita Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueella. Marraskuussa 2014 osallistuimme yhdessä ”Kipinää ja käytännön ideoita kuvakommunikointiin” -koulutukseen, joka sai aikaan valtavan innostuksen keskuudessamme. Seuraavassa kerromme hieman, miten olemme hyödyntäneet kuvakommunikointia työssämme.

Hankimme tiimimme jäsenille Roihu- kommunikointikansiot, jotka olemme kokeneet aivan ehdottomaksi vakiovarusteeksi puheterapeutin materiaalipakkiin. Kansion myötä terapeuteilla on aina laajasti peruskuvastoa saatavilla. Myös ajankohtainen erityissanasto on koettu erittäin hyödylliseksi, ja sen avulla esimerkiksi joulu- ja hiihtolomakuulumisten vaihtaminen onnistuu mukavasti. Kansion käyttöä voidaan harjoitella erilaisissa strukturoiduissa tilanteissa, esim. pelitilanteissa. Mielestämme tärkeää on kuitenkin muistaa myös kansion mahdollisuudet vapaassa leikkitilanteessa, jossa lapsi ja terapeutti voivat yhdessä kehitellä pelin juonta kansion kuvia hyödyntäen.

Kommunikaatiokansioiden käytön lisäksi tiimimme jäsenet ovat ottaneet toimintataulut omakseen, joita voidaan laatia asiakkaille yksilöllisesti esimerkiksi mielenkiinnon kohteen huomioiden. Toimintatauluja on rakennettu ahkerasti eri tilanteisiin aina noppapelin pelaamisesta trampoliinilla hyppiseen saakka. Tiimin kesken materiaalin vaihto toimii mm.  yhteisen materiaaliseinän avulla. Seinä onkin täyttynyt viime aikoina vinhaa vauhtia värikkäistä ja innostavista toimintatauluista.

Kokemuksemme mukaan kuvakommunikaatiossa on tärkeää lähteä liikkeelle sellaisista asioista, jotka ovat motivoivia ja hauskoja. Hassutteleminen ja höpsöttely onkin kuvien avulla enemmän kuin sallittua! Lisäksi haluamme painottaa asiakkaan lähiyhteisön ohjauksen merkitystä kuvakommunikaatiota harjoiteltaessa. Kuvakommunikaatiossa aktiivinen mallittaminen on kaiken perusta. Kuvien mahdollisuudet ovat rajattomat. Niiden avulla asiakkaat saavat käyttöönsä laajasti sanastoa puheen tuoton rajoituksista huolimatta. Kuvien käyttö lisää myös kokemustemme mukaan kommunikointialoitteita ja helpottaa mielipiteen ja oman tahdon ilmaisua. Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä edistymisaskalia. Kannustammekin rohkeasti tutustumaan kuvakommunikaatioon puhetta tukevana ja korvaavana kommunikointikeinona.