Ajankohtaista
Kun kehoni alkaa puhumaan – tanssi-liiketerapia terapiamuotona
11.3.2019
Anne loukkasi kätensä tapaturmaisesti vuonna 2013 ja siihen kehittyi hankala kipuoireyhtymä, CRPS. Kaksi vuotta sitten Anne kävi ensin ryhmämuotoisen moniammatillisen kivunhallintakurssin Tutoriksessa ja on sen jälkeen jatkanut yksilöllisessä fysio- ja toimintaterapiassa. Fysioterapiassa toimivammaksi työskentelytavaksi muodostui psykofyysinen fysioterapia, jossa on toteutettu myös tanssi- ja liiketerapiaa.
Tanssi-liiketerapiassa tärkeintä on kehon ja mielen yhteys sekä ymmärrys siitä, että liike on yksi tärkeä kommunikaation muoto. Liikkeen avulla pyritään vahvistamaan kuntoutujan sisäisiä voimavaroja ja itseilmaisua, tunnistaa ja käsitellä tunteita sekä tutkia vuorovaikusta muiden ihmisten kanssa.
Terapiassa olen läsnä ilman naamioita. Olen kokonainen ihminen, eikä se ole vain sananhelinää. Musiikin tahtiin liikkuessa koen suurta vapauden tunnetta. Kehoni ja mieleni saa aikaa kokea ja tunteeni tulevat rauhakseen kehon kautta ulos. Kehoni alkaa puhumaan ilman pakottamista. Terapeutti Jonnan kannustaessa lempeästi ylitän usein kipurajani huomaamattani ja se luo luottamusta siitä, etten mene rikki, vaikka välillä kipuni lisääntyykin.
Anne ja fysioterapeutti Jonna Päivänurmi ovat toteuttaneet tanssi- ja liiketerapiaa viimeisen vuoden aikana menestyksekkäästi. Se on auttanut Annea tunnistamaan kehoaan paremmin. Nyt Anne osaa kuvailla tarkasti, missä ranka kulkee ja miten lihakset ja muut kehon osat ovat nivoutuneet rangan ympärille. Tämä tietoisuus on taas auttanut Annea hengittämään oikein ja siitä on muodostunut jo rutiini arkeen. Hengitysharjoitusten avulla Anne pystyy rauhoittamaan itseään mm. kipukohtausten aikana tai stressin noustessa liian korkealle.
Tanssi-liiketerapia tarjoaa kuntoutujalle mahdollisuuden lisätä oma kehotietoisuutta, kehonhahmotusta sekä kokea ja ilmaista tunteitaan kehollisesti. Kehotietoisuutta tarvitaan toiminnan ohjaamisessa ja eri reaktioiden tunnistamiseen. Nämä usein heikkenevät, jos kuntoutujalla on kroonista kipua tai pysyvä vamma.
Terapiassa liikun musiikin tahtiin niityllä, isossa salissa. Musiikin tempoa vaihdellaan ja saan itse päättää pidänkö silmät auki vai kiinni. Usein pidän silmäni kiinni, koska tilavassa salissa ja Jonnan ohjauksessa koen liikkumisen turvalliseksi. Joskus toteutamme myös liikkeen peilaamista yhdessä Jonnan kanssa. Tanssimisen jälkeen puran usein tunteeni paperille piirtäen ja Jonnan kanssa keskustelemme tunteista, jotka ovat heränneet tai nousseet pintaan. Välillä tunteeni purkautuvat nauruksi tai itkuksi, mutta aina terapiasta lähtiessä mieleni on hyvä ja kevyt.
Tanssi-liiketerapiassa liike antaa mahdollisuuden tunteiden turvalliseen ilmaisemiseen ja parhaimmillaan se luo väylän myös niiden sanallistamiseen, kuten Annella. Näin kokemus ei jää vain ilmaan, vaan se käsitellään yhdessä terapeutin kanssa. Hyvistä kokemuksista saa voimavaroja ja työkaluja arkeen, joilla selvitä hankalistakin tilanteista. Itsepystyvyys ja positiivinen kehokuva lievittää myös kipuja ja lisää kuntoutujan toimintakykyä. Anne on ollut elämässään aina kova suorittaja ja tunnollinen puurtaja. Auttamisen halu on ollut voimakas ja itsestä huolehtiminen on jäänyt vähemmälle. Psykofyysisen fysioterapian myötä hän on oppinut pikkuhiljaa kuuntelemaan itseään ja huolehtimaan itsestään paremmin.
Tanssi-liiketerapia voi olla joko yksilö- tai ryhmäterapiaa, se soveltuu kaikille ikäryhmille ja sitä toteuttaa koulutettu tanssi-liiketerapeutti. Tutoriksella tanssi-liiketerapiaa toteuttaa Jonna Päivänurmi Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa.
Sitaatit: kuntoutuja Anne M. Anne käy toiminta- ja fysioterapiassa Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
http://tanssiterapia.net/tanssi-liiketerapia/
https://www.erikoiskuntoutus.fi/palvelut/fysioterapia/psykofyysinen-fysioterapia/
https://www.erikoiskuntoutus.fi/palvelut/fysioterapia/kipukuntoutus/
Kirjoittanut Heidi Haromo, fysioterapeutti, kipuun erikoistunut, NDT/Bobath terapeutti, Cred. MDT. Tutoris Oy Pirkanmaan Erikoiskuntoutus
”Toimin fysioterapeuttina Pirkanmaalla. Olen erikoistunut kipukuntoutukseen sekä lasten- ja nuorten fysioterapiaan. Vapaa-aikani kuluu pääasiassa kolmen lapseni harrastuskuskina ja taustavoimissa sekä koiraharrastuksen parissa. Kasvatan japaninpystykorvia sekä parsonrusselinterriereitä.”