Ajankohtaista

Joululahja Kajaanin puheterapeuteilta

5.12.2016

Joulun lähestyessä Kainuun Erikoiskuntoutus haluaa muistaa Tutoriksen blogin lukijoita oheisella joululaulutaululla. Toimintataulu on tehty kommunikaation tueksi lapsille, joilla on puheen ymmärtämisen ja/tai tuottamisen vaikeuksia. Kajaanin puhe- ja toimintaterapeutit haluavat lahjoittaa tämän materiaalin käyttöön kaikille.

Lataa ja tulosta joululaulutaulu tästä.

Näin käytät jouluista toimintataulua

Voit tulostaa toimintataulun ja hyödyntää sitä kuvallisena tukena joululaulutuokioilla.

Kuvien käyttö jäsentää toimintaa, helpottaa mielipiteen ja oman tahdon ilmaisua sekä kokemuksemme mukaan lisää kommunikointialoitteita. Kuvakommunikaation käyttö onkin erittäin palkitsevaa ja hauskaa.

Kuvakommunikaation käytön omaksuminen edellyttää yhteisöltä aktiivista mallittamista. Puhuessaan aikuinen osoittaa avainsanojen kuvia taululta, esimerkiksi ”nyt lauletaan joululauluja”. Lapsen yhden kuvan ilmauksia on hyvä laajentaa lauseiksi toistamalla lapsen ilmaus taululta lauseeksi muotoiltuna, esimerkiksi ”sinä haluat kuunnella Petteri Punakuonon”.

Miten materiaali syntyi?

Toimintataulu syntyi innostuksesta kuvakommunikaatioon. Kajaanilaiset puheterapeutit ovatkin tuotteliaita ja idearikkaita kommunikaatiomateriaalin valmistajia.

Puheterapeuteillamme on runsaasti tietämystä ja kokemusta puheterapian eri alueilta, kuten puhemotoriikan, äännejärjestelmän, puheen ymmärtämisen, vuorovaikutuksen, nimeämisen, syömisen ja nielemisen sekä lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuksien kuntouttamisesta.

Asiakaslähtöisyys on tärkeää, ja kuvalliset kommunikointimateriaalit valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan sekä yhteisöjen tarpeet huomioon ottaen. Kaikilla Kajaanin puheterapeuteilla on erikoisosaamista puhetta tukevien ja korvaavien keinojen käytöstä.

 

puheterapeutti Anna Koivukangas, Kainuun Erikoiskuntoutus

 

Tutoris-konserniin kuuluva Kainuun Erikoiskuntoutus tarjoaa puhe- ja toimintaterapiapalveluja Kajaanissa ja koko Kainuun alueella. Aluekeskuksessa työskentelee kuusi puheterapeuttia ja yksi toimintaterapeutti, joihin voit tutustua täällä.