• Etusivu
  • Blogi
  • Ihminen otetaan Tutoriksessa huomioon kokonaisuutena

Ajankohtaista

Ihminen otetaan Tutoriksessa huomioon kokonaisuutena

16.1.2020

”Ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena”

Sari Karjalainen, pyörätuolicurlingin pitkäaikainen maajoukkuekapteeni, tietää kokemuksesta, mikä tekee kuntoutuksesta hyvän.

Rovaniemeläisellä Sari Karjalaisella on pitkä kokemus kuntoutuspalveluista. Hänen selkäytimestään leikattiin kasvain vuonna 1992, minkä seurauksena hän halvaantui. Viimeisen vuoden Karjalainen on käynyt vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa Tutoriksessa. Kuntoutuspsykologina työskentelevän, pyörätuolicurlingin pitkäaikaisen maajoukkuekapteenin on helppo nimetä kuntoutuksen valtti: – Tutoriksen lähestymistapa on psykofyysinen: ihminen otetaan aina huomioon kokonaisuutena.

Tutoriksessa Sari Karjalaisen kuntoutuksesta vastaavat fysioterapeutti Tuija Kurkkio ja toimintaterapeutti Tinja Jokelainen. Se, että fysioterapeutti ja toimintaterapeutti ovat saman talon ammattilaisia, on Karjalaisen mukaan olennainen osa kokonaisvaltaista, moniammatillista lähestymistapaa. Se helpottaa tiedonkulkua ja nopeuttaa reagointia. Karjalainen antaa omakohtaisen esimerkin. Hän ja fysioterapeutti hyödyntävät paljon Tutoriksen kuntosalia, joka sijaitsee pyörätuolin kanssa liikkuvalle sopivasti katutasossa. Mutta esimerkiksi niskakivun yllättäessä
Tutoris pystyy tarjoamaan hänelle vaihtoehtoja useista hoitomuodoista. Hän on hyödyntänyt mm. Voice Massagea ja LPG-hoitoja osana vaativaa lääkinnällistä kuntoutustaan. Monipuolisten palveluiden lisäksi Karjalainen arvostaa sitä, että kuntoutuksen vastuuihmiset pysyvät samoina: – Välillemme on syntynyt luottamus. Minun on helppo puhua heille avoimesti.

Kela asettaa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteeksi, että sairaudesta tai vammasta huolimatta kuntoutettava pystyy tekemään töitä tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin. Myös Tutoriksen Lapin Erikoiskuntoutuksen aluepäällikkö Veli-Pekka Neuvonen korostaa
tavoitteellisuutta ja moniammatillisuuden merkitystä osana sitä: – Terapeuttien yhteistyö näkyy suoraan tuloksissa: hyvät hoitotulokset saavutetaan tavanomaista lyhyemmässä ajassa. Kokonaisvaltaisen ja moniammatillisen lähestymistavan ytimessä on Tutoriksen toimintamalli Startti-Matka-Pysäkki®: jokainen kuntoutus suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä kuntoutujan ja tilaajan kanssa mallin mukaisesti. – Palaute asiakkailtamme, esimerkiksi sairaanhoitopiireiltä, on yksiselitteistä: Hoitopolkumme on järjestelmällinen. Kuntoutuksemme on erinomaisesti suunniteltua ja toteutettua.

Ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena – KLIKKAA PDF-ARTIKKELIIN