• Etusivu
  • Blogi
  • Hyvä keskustelukumppani tulee puolitiehen vastaan

Ajankohtaista

Hyvä keskustelukumppani tulee puolitiehen vastaan

2.10.2017

Puhevammaisten viikkoa vietetään tänä vuonna 2.-8.10. Puhevammaisuudella viitataan ilmiöön, jossa kuulevan henkilön on vaikea tulla toimeen arjen tilanteissa puhutun kielen avulla. Pulmia voi olla puheen tuottamisessa ja/tai puheen ymmärtämisessä. Suomessa arvioidaan olevan noin 65 000 puhevammaista henkilöä. Puhevammaisuus koskettaakin hyvin monia meistä, sillä lähes jokainen tuntee tai tietää henkilön, jolla on puhevamma. Kun kommunikoinnissa on vaikeutta, korostuu keskustelukumppanin merkitys. Välillä onkin hyvä pysähtyä miettimään, miten voimme keskustelukumppaneina helpottaa puhevammaisen henkilön kommunikoinnin sujumista.

  1. ANNA AIKAA. Älä kiirehdi kommunikoidessasi puhevammaisen henkilön kanssa. Puhu itse rauhallisesti ja anna myös toisen osapuolen ilmaisulle reilusti aikaa. Monilla puhevammaisilla henkilöillä on käytössään kommunikoinnin apuvälineitä, kuten esimerkiksi kommunikointikansioita tai teknisiä laitteita. Näiden käyttäminen vie oman aikansa.
  2. KERRO YTIMEKKÄÄSTI. Kun keskustelukumppanillasi on vaikeuksia ymmärtää puhetta, kannattaa omassa puheessa välttää pitkiä ja monimutkaisia lauseita. Kerro olennaisin asia lyhyiksi ja selkeiksi lauseiksi pilkottuna.
  3. HAVAINNOLLISTA. Voit helpottaa oman puheesi ymmärrettävyyttä havainnollistamalla sitä esimerkiksi elein, ilmein tai piirtämällä. Mikäli puhevammainen henkilö käyttää puhetta tukevia tai korvaavia keinoja, hyödynnä niitä myös omassa ilmaisussasi. Voit esimerkiksi osoittaa kuvia keskustelukumppanisi kommunikointikansiosta oman puheesi tukena.
  4. KYSY. Kysymyksiä esittämällä voit helpottaa puhevammaisen henkilön ilmaisua. Ole kiinnostunut, kysy tarkentavia kysymyksiä ja tarvittaessa tarjoa vaihtoehtoja. Varmista aina keskustelukumppaniltasi, että olet ymmärtänyt hänen ilmaisemansa asian oikein.
  5. OLE LÄSNÄ. Ennen kaikkea on tärkeää pysähtyä yhteisen hetken äärelle. Katso silmiin, kuuntele ja ole aidosti läsnä.

 

puheterapeutti Anna Koivukangas, Tutoris Oy – Kainuun Erikoiskuntoutus

Tutoris Oy on kuntoutus- ja hoivapalveluita valtakunnallisesti tuottava suomalainen yritys. Puheterapiapalveluissamme painotetaan yhteisöllistä kuntoutusta. Puheterapia toteutuu puhevammaisen henkilön arkiympäristössä ja se sisältää lähiyhteisön tiiviin ohjauksen. Puheterapeuttimme ovat puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen asiantuntijoita.