Ajankohtaista

Huomioi ikäihminen lähelläsi

29.9.2017

Kuinka ikääntyneitä läheisiä huomioidaan jokapäiväisessä kanssakäymisessä? Ei varmastikaan riittävästi, kun katsoo raportteja ja tutkimuksia ikäihmisten yksinäisyydestä. Joissakin lähteissä yksinäisyys onkin jo nimetty kansantaudiksi. Lokakuussa vietettävä vanhustenviikko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden pohtia ja korjata tilannetta.

Suomessa on vietetty vanhustenpäivää jo vuodesta 1954 lähtien. Se sijoittuu aina lokakuun ensimmäiseen sunnuntaihin ja siitä avautuva viikko on julistettu vanhusten viikoksi. Tämän vuoden vanhustenviikko on entistä juhlavampi, sillä se liittyy Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaan. Viikon teemana on Ikäpolvet yhdessä ja sen suojelijana on Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

VIIKON VINKIT

Kiireisen arjen keskellä on usein vaikea olla läsnä. Välillä on kuitenkin lupa pysähtyä ja miksipä sitä ei tekisi iäkkään läheisen iloksi. Vinkkilistalta voit poimia juuri ne asiat, josta oma ikääntynyt läheinen voisi olla kiinnostunut.

Su 1.10.  Koska viimeksi läheisesi on päässyt kirkkoon? Monilla paikkakunnilla vanhustenviikko käynnistyy Mikkelinpäivän messuilla. Mahdollista on myös seurata valtakunnallista Sukupolvien yhteistä messua internetin kautta osoitteessa www.hameenlinnanseurakunnat.fi/suora

Ma 2.10.  Lehdenluku yhdessä ikäihmisen kanssa auttaa pysymään ajan hermolla.

Ti 3.10.  Pelottaako nykyteknologia? Valtakunnallisena SeniorSurf -päivänä lapsenlapset voivat pelata nettipasianssia mummon ja vaarin kanssa ja rohkaista heitä tutustumaan tietotekniikkaan.

Ke 4.10.  Kukapa ei pitäisi pienestä hemmotteluhetkestä? Jalkahoito, kosmetologi, kampaaja?

To 5.10.  Nyt on oikea hetki lähteä ulkoilemaan, sillä tänään vietetään Iäkkäiden valtakunnallista ulkoilupäivää.

Pe 6.10.  Yhdessäolo ja harrastukset antavat sisältöä elämään. Miten olisi esimerkiksi leivontatuokio, teatteri- tai musiikkiesitys, urheilutapahtuma tai bingo?

La 7.10.  Mikä on ollut lauantain kohokohta jo sukupolvien ajan? Tietenkin sauna.

Su 8.10.  Kruunaisiko viikon kunnon juhlalounas koko suvun kanssa?

 

Asumisen kehitysjohtaja Eija Kyllönen – TutorisKodit

Alkuvuodesta 2018 avattava Tenhokoti sijaitsee saman katon alla Tutoriksen puhe- ja toimintaterapiapalveluiden kanssa, joten moniammatillista kuntoutusta hyödynnetään aktiivisesti myös hoivapalveluissa. Tenhokodissa aivojumppa kuuluu päivittäisiin rutiineihin ja muistia virkistetään erilaisten keskusteluiden pelien, kerhojen ja mukavan yhdessäolon avulla. Lue lisää toiminnasta täältä.