Ajankohtaista

Huippu-urheilijan roolista kuntoutujan rooliin

6.8.2018

Elämänlanka on ohut ja yllätyksiä täynnä. Viime kirjoituksen jälkeen tavoitteenani oli heinäkuun puolivälin jälkeen kisattu SM-puolimatka Joroisilla. Sain kuitenkin haudata kisahaaveet, kun juoksulenkin taukopaikalla putosin kiipeilytelineestä käsivarren päälle murtaen sekä värttinä- että kyynärluut. Aika pian sairaalassa kuvia odotellessa kävi selväksi, että ajatukset täytyisikin keskittää parhaan kisakunnon hakemisen sijaan käden kuntouttamiseen. Selvää oli, että murtumat vaatisivat leikkaushoitoa ja pääsinkin heti käsikirurgille, jonka jälkeen käsi leikattiin. Ennuste kuntoutumiselle oli hyvä ja myöskään loppukauden triathlonkisoja ei täysin vielä kuopattu.

Parhaan kisakunnon hakemisen sijaan käden kuntouttamiseen.

Asiantunteva lymfahoito heti leikkauksen jälkeen edisti kuntoutusta

Leikkaus meni suunnitelmien mukaan ja lääkäriltä sain ohjeen, että kuntouttaminen aloitettaisiin parin viikon päästä. Onneksi TutorisFysion tiimi otti yhteyttä kuultuaan tapauksesta. Kuntoutus aloitettiin välittömästi poistamalla turvotusta Lympha Touchilla ja käteen tehtiin lymfateippaus, jolloin turvotuksen laskiessa pääsin hakemaan jo leikkausviikolla liikettä käteen. Samalla fysioterapeutti myös aukaisi olkapäätä, joka oli jumiutunut käden varomisen seurauksena. Laadimme yhdessä oman fysioterapeuttini Toni Jääskeläisen kanssa käden kuntoutussuunnitelman. Pääpaino oli käden liikeratojen ja hermotuksen normalisoitumisessa.

Laadimme yhdessä oman fysioterapeuttini Toni Jääskeläisen kanssa käden kuntoutussuunnitelman. Pääpaino oli käden liikeratojen ja hermotuksen normalisoitumisessa.

Intensiivikuntoutuksella tuloksia

Kaksi viikkoa leikkauksesta olin saanut kuntoutumisen hyvälle alulle ja lääkäri pystyi antamaan luvan käden täysipainoiseen kuntouttamiseen ja liikelaajuuksien lisäämiseen. Kuntoutus jatkuikin intensiivisesti ja käden liikeradat ovat pikkuhiljaa palautuneet ja osassa liikkeistä on saavutettu jo täydet liikeradat! Arpia on pitänyt muistaa rasvata ja hieroa ja nyt noin kuukausi leikkauksen jälkeen arvet näyttävät lähteneen lupaavasti paranemaan.

Kaksi viikkoa leikkauksesta olin saanut kuntoutumisen hyvälle alulle  ja lääkäri pystyi antamaan luvan käden täysipainoiseen kuntouttamiseen ja liikelaajuuksien lisäämiseen.

Kuukausi leikkauksesta sovitulla kontrollikäynnillä varmistettiin röntgenkuvin, että luutuminen oli lähtenyt käyntiin halutulla tavalla. Fysioterapiassa aloitetaan nyt pikkuhiljaa käden voimistaminen liikkuvuuden lisänä.  Juoksemisen aloittamista odotan todella innolla ja oletettavasti parin viikon sisällä pitäisi taas askeleen olla vähän kävelyaskelta lennokkaampaa.

Kuntoutussuunnitelmaan on kuulunut myös jonkin verran liikuntaa lähinnä kuntosalia, kävelyä, vesijuoksua ja kuntopyörän pyörittämistä. Määrät ovat olleet alussa melko pieniä ja tehoharjoittelua ei ole vielä pystynyt järkevästi toteuttamaan. Tämän takia Suomen triathlonkisat saavat jäädä tältä kaudelta ja suuntaan katseeni harjoitteluun entistä kovemmin tavoittein pidemmällä aikavälillä. Ainakin mies tulee palaamaan entistä rautaisempana seuraavan kauden kisoihin.

Se mikä ei tapa vahvistaa

Henkistä kanttia on tapaturman jälkeen kyllä kysytty kuntoutuksen suhteen. Vaikeinta kuitenkin on ollut malttaa olla pois uimasta, pyöräilystä ja juoksusta, mutta lyhyiden testien jälkeen käsi on vielä toistaiseksi antanut palautetta levon tarpeesta. Intoa on yllin kyllin, kunhan vaan pääsee taas lajin pariin. Nyt on aikaa miettiä tavoitteita seuraaville kausille ja alkaa rakentamaan uutta nousua kohti huippukuntoa. Uskon, että pitkällä aikavälillä jäljelle jää vahvempi mieli ja pelkät muistot käsivarressa arpina.

Uskon, että pitkällä aikavälillä jäljelle jää vahvempi mieli ja pelkät muistot käsivarressa arpina.

Käden intensiivikuntoutusta TutorisFysiossa.

Samu Hanhela, triathlonisti
Tutoriksen kummiurheilija

TutorisFysio Pohjois-Pohjanmaan Erikoiskuntoutus sekä Tutoris Pirkanmaan Erikoiskuntoutus tarjoavat monipuolista erikoistunutta fysioterapiaa eri ikäisille kuntoutujille.
Toteutamme palvelut uusinta teknologiaa hyödyntäen. Tutustu laajaan palvelutarjontaamme ja varaa aika asiantuntijoillemme puhelimitse tai nettiajanvarauksen kautta.
P. 020 742 4400 (Oulu)
P. 03 3126 0300 (Tampere)
Nettiajanvaraukseen