Tenhokoti

Hoivakoti Helsingissä – tuttuja ihmisiä ja turvallista arkea

Tenhokoti on pidetty hoivakoti, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista ja hoivaa ikäihmisille ja muistisairaille ympäri vuorokauden. Hoivakoti sijaitsee Helsingissä luonnonläheisellä Ruskeasuolla.

Tenhokoti on ikäihmisten ja muistisairaiden hoivakoti, tehostettua palveluasumista parhaimmillaan. Meillä Tenhokodissa arki rakentuu tuttujen ihmisten ja arkisten toimintojen ja tekemisten ympärille. Asukkaita Tenhokodissa on kaikkiaan 43.

Hoivakoti ikäihmisten toiveista käsin

Tenhokodissa olemme halunneet toteuttaa ikäihmisten konkreettisia toiveita. Kun aloimme suunnitella hoivakotiamme, teimme kyselyn ikäihmisille eri puolille Suomea siitä, mitä he toivoisivat hoivakodilta ja palvelukodilta, ja pyrimme toteuttamaan toiveet mahdollisimman hyvin.

Tenhokoti on ennen kaikkea asukkaidensa oma koti. Jokaiselle on oma huone, jossa on paikka omille tärkeille esineille ja tavaroille, huonekaluja myöten.

Ilmeeltään Tenhokoti on värikäs ja miellyttävä. Sen ilmapiiri on iloinen, lempeä ja ymmärtävä. Kiireen tuntu ei vaivaa arkea. Sekä asukkaille että työntekijöillä on hyvä olla.

Ruoka on maukasta kotiruokaa. Sauna lämpiää säännöllisesti, niin kuin kotonakin. Yhdessä tehdään mukavia arkisia asioita, sellaisia, joita on totuttu tekemään aikaisemminkin. Yhdessä myös ulkoillaan ja liikutaan. Välillä voi virkistäytyä vähän erityisemmin vaikkapa syntymäpäiväjuhlissa, tansseissa tai hemmotteluhoidoissa.

Asukaslähtöisyyden periaatteita Tenhokodissa

Tenhokodissa palveluasuminen on suunniteltu asukkaiden näkökulmasta. Se tarkoittaa mm. seuraavaa:

 • Tenhokodissa asuminen on aktiivista. Kaikessa arjen toiminnassa on kuntouttava ote.
 • Hoivakodin arki on toiminnallista ja jokaisen asukkaansa näköistä.
 • Hoivakodin henkilökunta on moniammatillinen. Siihen kuuluu ammattitaitoisen hoivahenkilökunnan lisäksi muun muassa geronomi, fysioterapeutti ja vapaa-ajan ohjaaja.
 • Henkilökuntaa on paikalla hoivakodissa ympärivuorokautisesti.
 • Tenhokodin tilat ovat muunneltavissa asukkaan tilanteiden ja tarpeiden mukaan.
 • Hoivakoti sijaitsee kauniilla paikalla puiston vieressä Helsingin Ruskeasuolla. Ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset ja Keskuspuiston luonto on lähellä.
 • Omaisyhteisön toiminta on vireää.
 • Käytössämme on Onerva-palveluasumisen sovellus, jonka avulla omaisilla ja muulla lähiverkostolla on mahdollista olla läsnä hoivakodin arjessa tiiviisti.

Lue lisää:
Tenhokoti on osa TuturisKoti-konseptia, jossa arki perustuu aktiivisen asumisen palveluihin.

Tällaiset ovat Tenhokodin tilat

Tenhokodissa on 43 asukaspaikkaa kahdessa kerroksessa. Hoivakodin tilat ovat uudet. Hoivakoti on avattu vuonna 2018 Helsingin Ruskeasuolle Ortonin upeisiin, kauttaaltaan remontoituihin tiloihin. Tilat ovat hyvin kodinomaiset, värikkäät ja raikkaat. Tiloja on myös mahdollista muunnella asukkaiden tilanteiden ja tarpeiden mukaan.

Jokaisella asukkaalla on

 • oma huone
 • oma WC ja suihkutilat

Palvelukodin yhteisiä, kaikkien käytössä olevia tiloja ovat

 • ruokailu- ja oleskelutilat
 • sauna
 • terassi

Hoivakodin viereinen puistoalue on kaunis miljöö ulkoilla. Luonto ja eläimet ovat keskeinen osa asukkaidemme arkea.

Hoivakoti ja moniammatillinen osaava henkilökunta

Tenhokodissa on läsnä riittävästi henkilökuntaa koko ajan ympäri vuorokauden.

Henkilöstö on moniammatillinen: hoivakodin arjesta huolehtivat lähihoitajat, sairaanhoitajat, fysioterapeutti, vapaa-ajanohjaaja, laitoshuoltajat ja geronomi.

Lisäksi hoivakoti tekee aktiivista yhteistyötä Tutoriksen Uudenmaan erikoiskuntoutuksen puhe- ja toimintaterapeuttien kanssa. Asukkailla on mahdollisuus hyödyntää heidän palveluitaan myös henkilökohtaisesti. Uudenmaan erikoiskuntoutus sijaitsee samassa rakennuksessa kuin Tenhokoti.

TutorisKotien moniammatillisen henkilöstön vahvuus on se, että ammattilaiset jakavat osaamista keskenään. Yhteistyön avulla ratkaistaan myös sellaisia asioita, jotka voivat olla liian haastavia yksittäisen ammattiryhmän näkökulmasta.

“Tässä työssä on tärkeää saada apua” – lähihoitaja Heidi, Tenhokoti

Omahoitaja – läheisin ihminen hoivakodissa

Jokaiselle asukkaalla on omahoitaja. Hän on perehtynyt asukkaansa taustoihin yhdessä omaisten ja muun lähiverkoston kanssa. Hän tuntee asuakkaan mieltymykset, toiveet ja pelot.

Omahoitaja huolehtii asukkaan yksilöllisen hoivan suunnittelusta ja toteutuksesta: asukkaan näköisestä arjesta ja asumisesta. Hänen kanssaan asukas tekee esimerkiksi retkiä ja suunnittelee tulevia.

Tyytyväisyys näkyy myös tuloksissa

Omaisten palautteissa tyytyväisyys Tenhokodin sekä sen palveluasemista ja hoivapalveluita kohtaan on korkea, keskiarvoltaan 4,5/5. Kaikki palautteen antaneet kertovat, että suosittelisivat hoivakotia myös eteenpäin.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen ympärivuorokautisen hoidon 2019 asiakastyytyväisyyskyselyssä Tenhokoti sai sekä kokonaislaadusta että palvelun onnistumisesta korkeammat arvosanat kuin muut yksityiset ostopalvelut ja kaupungin julkiset yksiköt. Tutkimuksen mukaan Tenhokotia suositteli asumispalveluna 64 % vastanneista, kun muiden kohdalla arvo jäi alle 40 %:n.

Helsingin kaupungin Auditointiraportti