Ajankohtaista

Etäkuntoutuksesta helpotusta pitkien välimatkojen Lappiin

27.9.2019

Etäkuntoutus on uusi tapa järjestää puhe-, toiminta- ja fysioterapiapalveluja kaikenikäisille. Kuntoutusmuodon mahdollisuudet ovat erinomaiset etenkin pitkien etäisyyksien Lapissa.

 

Etäkuntoutuksessa asiakas ja kuntoutusalan ammattilainen, esim. puhe- tai fysioterapeutti, kohtaavat tietokoneen välityksellä suojattua videoneuvotteluohjelmaa hyödyntäen. Etäkuntoutus mahdollistaa palvelut lähes kaikkialle – joustavasti, oikea-aikaisesti ja etäisyyksistä välittämättä.

– Mikä tärkeintä, tutkimusten mukaan etäkuntoutuksen on todettu olevan yhtä vaikuttavaa kuin kasvokkain tapahtuvan kuntoutuksen, toimitusjohtaja Laura Juvala Tutoris Oy:stä painottaa.

Etäkuntoutus on esimerkki palveluista, joita Juvala haluaa yrityksensä laajenemisen myötä tuoda vanhaan kotikaupunkiinsa Rovaniemelle ja sitä kautta koko Lappiin. Hänen luotsaamansa Tutoris on Suomen johtava etä- ja nettiterapiapalveluita tarjoava kuntoutusalan yritys, joka keskittyy puhe-, toiminta- ja fysioterapiapalveluihin.

Juvalan kokemus etäkuntoutuksen tarpeellisuudesta kumpuaa vuosilta, jolloin hän työskenteli Lapissa, Rovaniemen lisäksi mm. Sodankylässä. Jo vuonna 2001 hän osallistui Lapin Kuntokeskus Ilkan ERS-rahoitteiseen mittavaan etäkuntoutusprojektiin.

Yhteisöllinen kuntoutus vahvistaa myös lähipiiriä

Juvala haluaa kiinnittää huomion etäkuntoutuksen yhteisöllisyyteen. – Ajatus siitä, että asiakas jää yksin tietokoneensa kanssa, on väärä. Etäkuntoutus tuo kuntoutujan lähipiirin jopa vahvemmin osaksi kuntoutusta kuin perinteinen, toimipaikassa tapahtuva kuntoutus.

Juvalan yritys on toimintansa alusta, vuodesta 2003, lähtien kehittänyt palveluitaan ns. yhteisöllisen kuntoutuksen suuntaan. Yhteisöllisen kuntoutuksen perusajatus on, että kuntoutusalan ammattilainen kohtaa asiakkaansa keskellä tämän arkea esim. kotona, koulussa tai päiväkodissa, paikan päällä tai etänä.

– Yhteisöllisessä kuntoutuksessa terapeutin tehtävänä on vahvistaa myös kuntoutujan lähellä olevien henkilöiden osallistamista ja osaamista. Näin lähipiiri voi tukea kuntoutujaa arjessa huomattavan paljon paremmin, Juvala toteaa.

Voimavarana vaativan erikoiskuntoutuksen yhteisö

Tutoriksessa huolehditaan myös oman yhteisön vahvistamisesta eri alan ihmisten yhteistyöllä.

– Olemme moniammatillisen vaativan erikoiskuntoutuksen huippuammattilaisten yhteisö. Asiantuntijoiden keskinäinen yhteistyö on korvaamatonta ja asiakkaamme kuntoutus selkeästi kokonaisvaltaisempaa, Juvala korostaa.

Fysioterapiapalvelut Rovaniemi

Puhe-, toiminta- ja fysioterapia-asiantuntijamme Rovaniemi