Ajankohtaista
Etäkuntoutuksen mahdollisuudet fysioterapiassa
20.3.2018
Liikuntasaliin on rakennettu temppurata, jonne esikouluryhmä on tulossa viettämään päivän liikuntahetkeä. Salin nurkassa on tietokone lisäkameroineen valmiina. Tietokone unohtuu nopeasti ja lapset touhuavat radalla posket punaisina. Kukaan ei huomaa, että eskariryhmään kuulu lapsi, jonka liikkumista ja toimintaa fysioterapeutti havainnoi etänä.
Linnuntie -kehittämishanke
Kelan ja Tutoris Oy:n Tutoris Oy:n yhteisessä Linnuntie projektissa fysioterapeutti Hanna Hellman toteuttaa fysioterapiaa 3-7 -vuotiaille lapsille. Linnuntie -lasten yhteisöllisen etäkuntoutuksen kehittämishankkeessa kehitetään reaaliaikaista etäkuntoutusta, jossa kuntoutuja ja terapeutti ovat yhteydessä toisiinsa erilaisten sovellusten avulla etäteknologiaa hyödyntäen.
Mitä etäkuntoutuksessa tehdään?
Hanna Hellman kertoo fysioterapian sisällön olevan hyvin samanlaista kuin kasvotustenkin työskennellessä. Välineistö ja ympäristö määräytyy pitkälti lapsen terapiapaikasta ja samat välineet pitää olla myös fysioterapeutilla, jotta ohjaaminen tietokoneen välityksellä onnistuu hyvin. Fysioterapeutin mallintamisen lisäksi ohjauksessa käytetään tietokeen ruudulle jaettavaa kuvamateriaalia ja musiikkia.
Pienemmillä lapsilla niin kutsuttu e-avustaja on todella tärkeä osa terapiaa sekä turvallisuuden, että tietotekniikan vuoksi.
Lähiaikuisen toimiessa e-avustajan roolissa fysioterapeutin antamat ohjeet siirtyvät parhaiten kotiin ja päiväkotiin.
Isommat lapset osaavat jo käyttää tietokonetta itse ja jaksavat keskittyä terapiaan myös ilman e -avustajan lisäohjausta.
Fysioterapeutin ammattitaito tärkeää
Etäkuntoutuksessa fysioterapeutilta vaaditaan hyvää ammattitaitoa ja pidempää kokemusta terapiatyöstä, koska lapsesta tai ympäristöstä johtuen terapiasuunnitelma voi muuttua ja terapeutin täytyy muuttaa harjoituksia nopeasti vähillä välineillä. Hanna kertoo varautuvansa aina muutamalla ylimääräisellä harjoituksella sekä välineillä, jos hän huomaa terapian aikana lapsen olevan väsynyt tai jokin harjoitus ei onnistukaan suunnitelman mukaisesti.
Etäkuntoutuksen hyödyt
Hannan mukaan tähän mennessä saatu kokemus etäkuntoutuksesta on ollut erittäin hyvää. Varsinkin pidemmissä terapiasuhteissa motivaatio harjoitteluun voi olla perinteistä vastaanottokäyntiä parempi.
Etäkuntoutuksella terapia viedään entistä paremmin lapsen elinympäristöön välimatkoista huolimatta ja esimerkiksi pidempien kesälomien ajaksi mökille.
Se mahdollistaa myös intensiivisen kuntoutuksen tuoden vaihtelua perinteisen fysioterapian rinnalle. Kontakti luominen lapseen tapahtuu parhaiten kasvokkain ja tästä syystä myös vastaanotto- ja kotikäynnit ovat edelleen tärkeitä.
Etäkuntoutus on tätä päivää ja on jo osa Kelan kuntoutuskäytäntöjä.
Tutoris Oy on viiden vuoden ajan toteuttanut etäkuntoutusta ja on kärkijoukoissa kehittämässä sitä valtakunnallisesti niin fysio-, puhe- kuin toimintaterapian sarallakin.
Tutustu Tutoriksen etäkuntoutustiimiin ja ota yhteyttä: https://www.tutoris.fi/yhteystiedot/etakuntoutustiimi/
Lisätietoa Linnuntie -hankkeesta löydät täältä: https://www.tutoris.fi/palvelut/etutoris/linnuntie/
Lasten fysioterapeutti, NDT Bobath -terapeutti Heidi Haromo, Tutoris Oy – Pirkanmaan Erikoiskuntoutus
Tutoris Oy mahdollistaa kuntoutuspalveluiden vaivattoman toteuttamisen kustannustehokkaasti silloinkin, kun kuntoutuksen asiantuntijoista tai saatavuudesta on pulaa. Etäkuntoutus mahdollistaa yksilölliset kuntoutuspalvelut kaikkialle Suomessa ja jopa ulkomailla. Kuntoutuksen toteuttaa Tutoriksessa aina etäkuntoutukseen sertifioitunut terapeutti.