• Etusivu
  • Blogi
  • Apua, puheterapiaa tietokoneen välityksellä! Mitä ihmettä me voisimme puheterapiassa harjoitella ilman luottopelejäni ja -leikkejäni?

Ajankohtaista

Apua, puheterapiaa tietokoneen välityksellä! Mitä ihmettä me voisimme puheterapiassa harjoitella ilman luottopelejäni ja -leikkejäni?

27.11.2020

Keväällä 2020 valmistunut puheterapeutti Emilia Saavalainen sai hypätä suoraan valmistumisen jälkeen korona-pandemian aiheuttamaan myllerrykseen kuntoutusalalla. Emilian oma mielikuva valmistumisen jälkeisestä ajasta muutti muotoaan ja uusien toimintatapojen omaksuminen jännitti. Tämä vuosi on opettanut uudelle terapeutille, että etäkuntoutus on toimiva vastine tai lisä perinteiselle kasvotusten tapahtuvalle lähikuntoutukselle.

Lähellä, mutta silti niin kaukana

Aloitin syksyllä puheterapian lapsen kanssa, joka asuu pienessä kylässä kaupungin ulkopuolella. Sanonta ”lähellä, mutta silti niin kaukana” sopii tilanteeseemme kuin nenä päähän.

Kerronta- ja sanastoharjoitusten teko tietokoneen välityksellä etäyhteydellä onnistui heti alussa niin saumattomasti, että välillä unohdin ruutujemme välissä olevan kymmeniä kilometrejä. Vanhempi oli etäpuheterapian ajan läsnä kannustaen ja ohjaten lastaan. Yhteistyömme sujui kuin tanssi, mutta rento jutustelu ja kuulumisten vaihtaminen kuitenkin vaikuttivat tuntuvan lapsesta jotenkin epämukavilta. Hän mieluummin kuiskutti kuulumisensa vanhemman korvaan sen sijaan, että kertoi ne ruudulle, terapeutille. Voin kuvitella, mitä lapsi miettii: ”Mitä minä haluan kertoa ihmiselle, jota en ole ikinä edes tavannut?”

eTutoris tekee kehitystyötä. Se yhdistää perinteisen kuntoutuksen ja uuden teknologian.

Yhdessä vanhemman kanssa sovimme, että seuraava puheterapiakerta toteutettaisiin vastaanotolla kaupungissa, koska araksi tiedetystä lapsesta etäterapia saattaisi tuntua jatkossa mukavammalta sen jälkeen, kun terapeutin on tavannut kasvotusten. Seuraavalla viikolla tapaan vastaanotolla reippaan lapsen, johon on selkeästi helpompi tutustua toiminnallisen tekemisen myötä. Lapselle vanhemman läsnäolo ei ole enää välttämätöntä, vaan tekeminen ja jutustelu on luontevaa myös kahden kesken. Nyt puheterapeuttikin on alkanut tuntua luotettavalta aikuiselta.

Etä- ja lähikäyntejä yhdistelemällä saadaan kuntoutuksen parhaat palat

Tapaamalla kasvotusten lapsen kanssa saimme rakennettua hyvän pohjan yhteiselle puheterapiataipaleellemme. Yhdistelemällä etä- ja lähikäyntejä saamme molempien parhaat palat: yhteistyömme on joustavaa, harjoittelumme on monipuolista ja pystymme reagoimaan asiakkaan sen hetkiseen tarpeeseen sopivalla tavalla.

Arjen kiireissä ja flunssakauden jyllätessä etäpuheterapia tarjoaa joustavan vaihtoehdon toteuttaa terapiaa, kun perhe voi istahtaa kotisohvalle tai keittiönpöydän ääreen etäpuheterapian merkeissä.

 eAvustajan merkitys korostuu lasten kanssa toimiessa

Etäpuheterapiassa vanhemmat ovat mahtavia apukäsiä sanan täydessä merkityksessä. Etäyhteydellä toteutuvassa puheterapiassa vanhemmat toimivat lapsen ohjaajina ja kannustajina etäterapian ajan ja oppivat itse samalla käytännön kautta tukemaan lapsen kotiharjoitteita. Kotiharjoittelua on ollut helpompi ohjata asiakkaan arkeen, kun jo puheterapiakerran aikana on saanut itse toimia ohjatusti omassa kotiympäristössään.

 

Etäkuntoutuksessa vain mielikuvitus on rajana

Olen ilahtunut, kuinka ennakkoluulottomasti asiakkaat sekä heidän lähiympäristönsä ovat lähteneet mukaan etäkuntoutukseen. Vastavalmistuneena puheterapeuttina itsellänikin oli epäilykseni. Apua, puheterapiaa tietokoneen välityksellä! Mitä ihmettä me voisimme puheterapiassa harjoitella ilman luottopelejäni ja -leikkejäni? Hyvin nopeasti epäilys vaihtui innostukseen, kun perehdyin Tutoriksen toteuttamaan etäkuntoutukseen ja poimin käyttööni erilaiset valmiit materiaalit ja kollegojen vinkit.

Vaikka logopediaopintojen aikana etäkuntoutus vilahteli opinnoissa vain ajatuksien tasolla, niin käytännön kuntoutustyössä etäkuntoutusta on tehty jo pitkään ja Tutoris on ollut etunenässä sitä kehittämässä. Tänä päivänä kaikki Tutoriksen terapeutit suorittavat etäkuntoutussertifikaatin, joka valmistaa meidät toimimaan myös etäterapeutteina.

Tämän ”etävuoden” aikana en loppujen lopuksi ole keksinyt yhtään peliä tai leikkiä, jota ei voisi toteuttaa lasten kanssa lähikuntoutuksen lisäksi myös etäkuntoutuksessa. Tähän kaikille haastavaan vuoteen on kuulunut paljon tutorien kanssa yhdessä ideoimista sekä vinkkien jakamista. Yhteistyön johdosta etäkuntoutus on joka päivä ottanut jälleen uusia askeleita eteenpäin. Koen riemua saadessani kulkea tämän kehityksen matkassa. Etäkuntoutuksessa vain mielikuvitus on rajana!

Kertoja on puheterapeutti Emilia Saavalainen Tutoriksen Meri-Lapin tiimistä.