Ajankohtaista

Äitiysfysioterapiasta apua kehosi muutoksiin

17.6.2021

Alaselän ja lantion kiputiloja, raajojen puutumisoireita, ongelmia virtsanpidätyksessä, liitoskipuja – raskaus tuo mukanaan ikäviä, mutta hyvin tyypillisiä pulmia odottaville äideille, jotka jäävät usein muiden raskausaikana seurattavien asioiden varjoon. Samoin synnytyksen jälkeen seurataan tiiviisti lapsen kasvua ja kehitystä, mutta äidin palautuminen synnytyksestä ja raskausajasta jää vähälle huomiolle.

Asiantuntevan ätitiysfysioterapeutin vastaanotolla odottavan äidin vaivoja voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä ja auttaa synnytykseen valmistautumisessa. Samoin synnyttänyt äiti voi saada apua ja tukea palautumiseen tai vaivoihin ja ohjeita vaikka turvalliseen liikuntaharrastuksen aloittamiseen.

Raskausajan muutokset ja fysioterapia

Tutoriksen toimipisteissä Tampereella, Oulussa ja Kemissä työskentelee äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiaan erikoistuneita fysioterapeutteja.

Fysioterapeutit Hanna Jokinen ja Elina Niemi kohtaavat työssään viikoittain äitejä, niin odottavia kuin jo vuosia sitten synnyttäneitä.

”Yleisimmät syyt hakeutua äitiysfysioterapiaan ovat erilaiset kiputilat raskausaikana sekä synnytyksestä palautuminen. Paljon halutaan myös ohjeita turvallisen liikunnan harrastamiseen raskausaikana ja synnytyksen jälkeen”, kertoo Jokinen. ”Lisäksi monesti lantionpohjanfysioterapian vastaanotolle hakeudutaan tarkistuttamaan lantionpohjan lihaksiston kunto toista raskautta suunniteltaessa”, Niemi lisää.

Fysioterapeutti Hanna Jokisella (vas.) on 10 vuoden kokemus äitiys- ja lantionpohjan fysioterapiasta.

Raskauden aikana hormonit tuovat monia muutoksia odottavan äidin kehoon. ”Hormonien vaikutuksesta mm. kohtua kannattelevat nivelsiteet löystyvät ja lantionpohjan lihaksiston yleinen jännittyneisyys vähenee. Lisäksi kohtua tukeva lantionpohjan lihaksisto kuormittuu sikiön kasvamisen ja lapsiveden lisääntymisen myötä”, Jokinen summaa raskauden ajan muutoksia kehossa.

”Jos lantionpohjan lihaskunto on heikko, se altistaa virtsankarkailulle. Raskausaikana lihaksiston venyminen lisää alttiutta, jonka vuoksi lantionpohjan vahvistaminen olisi erityisen tärkeää jo raskausaikana. Harjoittelu ehkäisee myös synnytysrepeämiä”, Jokinen jatkaa.

Äitiysfysioterapia on hyödyllistä jo odotusaikana.

 

Vatsan kasvaessa kehon painopiste muuttuu vaikuttaen ryhtiin, jolloin erityisesti lanneselkä kuormittuu notkon lisääntyessä sekä rintarangan ja kaularangan luonnolliset kaaret korostuvat.

”Juuri selän asennon muutokset sekä nivelsiteiden löystyminen hormonien vaikutuksesta voivat aiheuttaa liitoskipuja SI-niveliin ja häpyliitokseen”, kertoo Niemi raskausajan selkäkipujen syistä sekä muistuttaa lantionpohjan lihasten vahvistamisen ja raskausajan liikunnan ehkäisevän sekä helpottavan selkäkipuja.

Äitiysfysioterapian hyödyt:

  • Kiputilojen ehkäiseminen ja helpottaminen, kuten liitoskivut ja selkäkivut
  • Antaa varmuutta harrastaa liikuntaa turvallisesti läpi raskauden
  • Nopeuttaa synnytyksestä palautumista
  • Ennaltaehkäisee virtsankarkailua raskausaikana ja synnytyksen jälkeen
  • Ehkäisee synnytysrepeämiä
  • Ehkäisevä vaikutus laskeumien esiintyvyyteen synnytyksen jälkeen
  • Tukee vatsalihasten erkauman palautumista

 

Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapia on ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa.

 

Äitiysfysioterapiaan Tutorikseen

Äitiysfysioterapian vastaanotolla kartoitetaan odottavan tai synnyttäneen äidin tilanne ja mietitään yhdessä fysioterapian tarve jokaiselle yksilöllisesti. Voit hakeutua meille jo raskausaikana äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle soittamalla tai varaamalla ajan Tutoriksen nettisivuilta”, Jokinen ohjeistaa.

Lue lisää äitiysfysioterapiasta: https://www.tutoris.fi/kuntoutuspalvelut/fysioterapia/aitiysfysioterapia/ 

Varaa aika äitiys- tai lantionpohjanfysioterapiaan: VARAA AIKA VERKOSSA TAI SOITA MEILLE! 

Kirjoittaja: fysioterapeutti Sanna Ahtee