Ajankohtaista

8 vinkkiä muistin tueksi

18.9.2017

Muistin vaikeudet liitetään usein ikääntymiseen ja neurologisiin sairauksiin. Muistin ongelmia voi kuitenkin esiintyä nuorellakin ihmisellä esimerkiksi aivovamman, mielenterveyden häiriöiden, univaikeuksien tai kiireisen ja stressaavan elämäntilanteen vuoksi. Tässä muutamia vinkkejä arkeen muistin tueksi.

Muistilaput oikeisiin paikkoihin. Jos kaikki päivän aikana muistettavat asiat ovat listassa jääkaapin ovessa, ne luultavasti unohtuvat. Sijoittelu on tärkeää; ulko-oveen muistutus avaimista, hammasharjan viereen lappu aamulääkkeestä jne.

Sano asia ääneen. Uuden ihmisen nimi ei jää luultavasti mieleen, jos kuulet sen vain kerran. Sen sijaan jos heti nimen kuultuasi sanot sen itse ääneen, se jää luultavasti paremmin mieleen.

Kirjoita asia ylös heti. Kuka muistaa tärkeän osoitteen enää puhelimen suljettuaan? Ei, kirjoita se heti ylös. Käsin kirjoittaminen myös edistää asian painamista muistiin.

Keksi laulu tai runo. Asian sanominen tiettyyn melodiaan tai rytmiin edistää sen jäämistä muistiin.

Muistitekniikat. Muistia voi harjoittaa keksimällä muistettavista asioista mielleyhtymiä. Päivämäärä jää helpommin mieleen, jos kuvittelet sille jonkin maiseman tai olomuodon. Mielikuvien avulla asioita voi sitoa toisiinsa ja kuukauden tärkeistä päivämääristä voi muodostaa mielessään vaikka kokonaisen matkan!

Jaa muistia läheisen kanssa. ”Paina sinä mieleen kadunnimi, minä muistan talon numeron”.

Jos asia unohtuu, hyödynnä tilanteeseen liittyviä palautusvihjeitä. Kävele sama reitti, kuuntelee samaa musiikkia tai luo itsellesi sama tunnetila – asia saattaa palautua helpommin mieleen.

Huolehdi aivoterveydestä. Terveellisten elämäntapojen lisäksi pieni aivojumppa, kuten ristikot, uuden kielen opettelu tai soittimen soittaminen harjoittaa muistia.

 

Puheterapeutti Sanni Katunpää – Lounais-Suomen Erikoiskuntoutus

 

Alkuvuodesta 2018 avattava Tenhokoti sijaitsee saman katon alla Tutoriksen puhe- ja toimintaterapiapalveluiden kanssa, joten moniammatillista kuntoutusta hyödynnetään aktiivisesti myös hoivapalveluissa. Tenhokodissa aivojumppa kuuluu päivittäisiin rutiineihin ja muistia virkistetään erilaisten keskusteluiden pelien, kerhojen ja mukavan yhdessäolon avulla. Lue lisää toiminnasta täältä.