• Etusivu
  • Blogi
  • 365 päivää uuden ja innostavan äärellä – ensimmäinen vuoteni puheterapeuttina

Ajankohtaista

365 päivää uuden ja innostavan äärellä – ensimmäinen vuoteni puheterapeuttina

21.5.2021

Pro gradu -tutkielmaa kirjoittaessani ajatukseni harhautuivat miettimään tulevaisuutta puheterapeuttina. Loppuharjoittelun myötä intoa työelämään oli jo kovasti. Laitoin sähköpostitse kyselyä tulevan kotikuntani Meri-Lapin aluepäällikölle ja ilmaisin haluni työllistyä; mitä pikemmin sen parempi. Kolmen minuutin kuluttua sähköpostiini kilahti lämmin vastaus: ”Tervetuloa meidän puheterapeuttitiimiimme!”

Pieniä suuria harppauksia uutena puheterapeuttina

Ei ole montaa vuotta, kun olin vielä opiskelija ja ensimmäistä kertaa soitin asiakkaan vanhemmalle sopiakseni opiskelijapuheterapiajakson aloittamisesta. Se taisi olla siihen mennessä jännittävin asia. Kirjoitin sanasta sanaan muutaman paperillisen vuorosanoja puhelua varten. Se sujui kuitenkin aivan omalla painollaan.

Tieni Tutoriksella on ollut tähän asti myös täynnä pieniä suuria harppauksia, jotka ovat pala palalta rakentaneet puheterapeutti-identiteettiäni. Perehtymiseen käytettiin onneksi paljon aikaa ja se on jatkunut tähän päivään saakka. Aluepäällikön kanssa tutustuimme tarkemmin yritykseen, sen arvoihin ja verkkotyökalut käytiin tarkkaan läpi. Myöhemmin perehtymistä oli helppo jatkaa itsenäisesti toimistolta tai kotoa käsin, koska kaikki oleellinen tieto löytyy VerkkoOsaamo-oppimisympäristöstä, muutaman klikkauksen päästä. Se on ollut tärkeä työkalu kuluneen vuoden aikana tuoden minulle valtavasti varmuutta työntekoon. Olen oppinut myös olemaan armollisempi itselleni: on aivan sallittavaa välillä vastata ”odota hetki, minä tarkistan!”

Perehdytystä Tutoriksen VerkkoOsaamo -oppimisympäristössä.

 

Kultaakin kalliimmat vinkit kollegoilta

En ole varmasti ainoa, jota myös asiakastyön aloittaminen alkuun jännitti. Perehdytyksen myötä sisäistin toimintamallit, joka toi varmuutta toimia. Innokkaana vauhti  lähti välillä kiihtymään ja kokemattomana sormi meni välillä suuhun uuden edessä. Onneksi minulla oli kokenut tiimi neuvomassa ja jakamassa omia kokemuksiaan.

Tiimimme puheterapeuttien lisäksi myös toimintaterapeutit ovat olleet suuressa roolissa tieni alkutaipaleella. Kysyvälle on aina löytynyt aikaa sekä asiantunteva apu. Erilaisten aluekeskusten rajojen ylittävien viestintätapojen avulla on vinkit saattaneet löytyä myös terapeutilta toiselta puolelta Suomea.

Tutoriksen mentorointiohjelma on tarjonnut kuluneen vuoden ajan konkaripuheterapeutin säännölliset tapaamiset. Minua mietityttäneitä ajankohtaisia asioita on käyty läpi tarpeen. Sen lisäksi, että olen päässyt seuraamaan mentorini päivää, on mentorini vieraillut myös minun päivässäni.

Tyhy-iltapäivä tiimin kanssa: puheterapeutit, toimintaterapeutit ja aluepäällikkö.

Monipuolinen kehittyminen ja kasvaminen puheterapeuttina

Kuluneen vuoden aikana olen saanut kehittyä monipuolisen perehdytyksen, kollegojen tuen sekä itsenäisen tekemisen kautta. Vuoden aikana minulle on vahvuuksieni ja mielenkiintoni mukaan muodostunut asiakaskunta, joiden kanssa saamme yhdessä oppia uutta joka päivä.

Erilaisten koulutusten myötä olen päässyt edelleen kehittämään itseäni ja vahvistamaan osaamistani. Merkittävää on ollut myös omien toimintatapojen kehittäminen työnohjauksen ja työvalmennuksen merkeissä. Näissä käsitellyt teemat kuten oma rooli ja ajankäyttö ovat antaneet hyviä eväitä tulevaan ja ylläpitäneet omaa hyvinvointia. Työvalmennus kulkee matkassani mukana vielä seuraavankin vuoden vahvistaen puheterapeuttina toimimistani.

Ensimmäinen vuoteni puheterapeuttina on tarjonnut jokapäivä jotain uutta opittavaa myös itsestäni. Opintojeni aikana etäterapia tuntui kovin jännittävältä enkä olisi uskonut, että juuri tämä nousee lopulta vahvuudekseni. Koen rikkaudeksi, että kuluneen vuoden aikana olen saanut etsiä vahvuuksiani sekä toteuttaa itseäni. Ensimmäinen vuoteni huipentuikin Tutoriksen vuosittaiseen TiimiMyllyyn, jossa minut palkittiin Innovaatio -palkinnolla kiitoksena etäterapian eteen tekemästäni työstä. Enää en koe olevani vastavalmistunut puheterapeutti, vaan olen monipuolinen kuntouksen osaaja.

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa vuottani puheterapeuttina.